Nurmi-vaatemerkin mallistoissa tärkeää on ajattomuus. Kuva: Antti Ahtiluoto
Nurmi-vaatemerkin mallistoissa tärkeää on ajattomuus. Kuva: Antti Ahtiluoto

Anniina Nurmi on lahtelainen muotisuunnittelija. Kuva: Antti Sepponen
Anniina Nurmi on lahtelainen muotisuunnittelija. Kuva: Antti Sepponen

Ekologisempi tyyli syntyy pienin askelin. Ensin kannattaa hyödyntää kaapissa jo olevat vaatteet.

Vaatesuunnittelija Anniina Nurmi, 30, on pyörittänyt ekologisia arvoja kunnioittavaa Nurmi-vaatemerkkiään vuodesta 2010. Vaikeista taloudellisista ajoista huolimatta yritys on onnistunut kasvamaan ja tavoittelee nyt laajentumista myös kansainvälisesti.

– Ekologisuus on hyvä lisäarvo, mutta vaatteen pitää myös olla designiltaan mielenkiintoinen ja laadukas, jotta se myy, Anniina kertoo.

Anniina hankkii vaatteensa pääasiassa omasta mallistostaan ja kirpputoreilta. Alusvaatteissa ja sukkahousuissa hän kääntyy uuden ostamisen puoleen – niistäkin löytyy ekologisia vaihtoehtoja.

Ekomuodin asiantuntija kertoo vinkkinsä siihen, miten jokainen toi tehdä vaatekaapistaan ekologisemman.

Miten ekologisuuden ja muodilla leikittelyn voi yhdistää?

Nykyään uuden ostaminen on usein tapa leikitellä muodilla, mutta se ei ole kovin ekologista. Kokonaan ei tarvitse olla ostamatta, vaan kannattaa satsata vaatekaapin kulmakiviin, jotka ovat usein aika klassisia tuotteita. Niitä voi maustaa erikoisemmilla löydöillä, joita esimerkiksi itse teen paljon kirpputoreilta.

Vanhoja vaatteita ei tarvitse hylätä ja aloittaa kokonaan puhtaalta pöydältä, vaan niitä kannattaa huoltaa, jotta ne kestävät mahdollisimman pitkään. Kannattaa käydä läpi, mitä kaapissa jo on. Jo se on pieni askel ekologisempaan suuntaan.

Myös vaatteiden ja asusteiden vaihtotapahtumia kannattaa hyödyntää tai järjestää sellainen kavereiden kanssa. Vaatteissa kokoerot voivat tulla vastaan, mutta asusteita on helppo vaihtaa kenen kanssa tahansa. Myös vaatelainaamoita on alkanut tulla lisää.

Miltä ekovaatevalikoima tällä hetkellä näyttää?

Ennen ehkä ajateltiin, että pitää tinkiä tyylistä, jos haluaa pukeutua ympäristöystävällisesti. Enää se ei onneksi ole siitä kiinni.

Ekovaatteiden ostaminen on kuitenkin tehty monelle kuluttajalle vielä liian vaikeaksi, koska valikoimaa on vähän. Ulkomailla on tosi paljon mielenkiintoisia merkkejä, esimerkiksi saksalainen Treches ja alankomaalainen Studio Jux, joita toivoisin saatavan enemmän kauppoihin. Ei voi olettaa, että kuluttajan tarvitsee tehdä älyttömästi töitä voidakseen pukeutua ekologisemmin.

Olet hyvä tekemään löytöjä kirpputoreilta. Miten onnistut siinä?

Hyviä, laadukkaita tuotteita on vuosi vuodelta vaikeampaa löytää – ainakin sen eteen saa nähdä paljon vaivaa. Vaatteiden laatu kaupoissa on muutenkin huonontunut, eivätkä ne enää kestä sitä, että niitä käyttäisi uudelleen. Yritän löytää mahdollisimman vanhoja vaatteita, joita on käytetty ja pesty. Jos kankaaseen ei ole tullut nyppyjä, vaate on pitänyt muotonsa eivätkä saumat kierrä, vaate todennäköisesti kestää vielä minunkin käytössäni.

Nyt olen vähän vähentänyt kirppariostelua, koska tajusin, että kaapissa on aika paljon tavaraa jo muutenkin, enkä tarvitse montaa samantyylistä laukkua tai lukuisia huiveja.

Ennen ostelin kirppareilta enemmän vaatteita, joita muokkasin itselleni sopivammiksi tai ainakin suunnittelin tekeväni niin, mutta nyt olen todennut itselleni, että aika ei riitä siihen. Yritän löytää sellaisia vaatteita, jotka sopivat minulle oikeasti tai joita tarvitsee korjata vain vähän.

Lue myös:

Naisen kaapissa on keskimäärin 400 eurolla käyttämättömiä vaatteita

Näyttääkö vaatekaappi nuhjuiselta? Näin päivität tyylisi edullisesti

Aina rahat lopussa? Karsi nämä shoppailutavat viimeistään kolmikymppisenä

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.