Kuva: REUTERS/Tim Wimborne
Kuva: REUTERS/Tim Wimborne

Tyyliä metsästämässä -blogin Veera Korhonen kertoi, mistä tunnistaa turvallisen nettikaupan. Entä uskaltaako EU:n ulkopuolelta tilata?

Mistä tietää, että nettishoppailu on turvallista?

– Mitä isompi ja tunnetumpi firma, sitä luottavaisemmin mielin ostoksia­ uskaltaa­ tehdä. Jos eksyt­ kauppaan, jonka tuotteet ja hinnat kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta, sitä ne yleensä ovat. Lue nettikaupan toimitusehdot. Kaikki ostosten tekoon tarvittava tieto löytyy yleensä kaupan sivuilta, ja jos jokin asia ei selviä, aina voi kysyä asiakas­palvelusta. Ulkomaisissakin kaupoissa pärjää perusenglannilla, neuvoo Tyyliä metsästämässä -blogin Veera Korhonen.

Vinkki! Euroopan kuluttaja­keskuksen tarkistuslista auttaa luotettavan verkkokaupan tunnistamisessa, fi.theshopping­assistant.com.

Uskaltaako EU:n ulkopuolelta tilata?

Kun ostat EU-maista, maksat vain tuotteen hinnan ja postikulut. EU:n ulkopuolelta tilattavien tuotteiden hintaan sen sijaan­ lisätään tullimaksu ja arvonlisävero.

Monet kaupat lisäävät nämä kulut automaattisesti­ loppusummaan. Isoilla yhdysvaltalaisilla nettikaupoilla on tavallisesti omat sivustonsa EU:n alueelta ostaville. Tullauksen voi hoitaa myös Suomen tullin verkkopalvelussa, jos kauppa ei ole sitä tehnyt.

Lue myös:

Oikea koko nettiostoksilla – näin onnistut!

Mistä tiedän, onko nettikauppa luotettava?

Vaatteiden kansainväliset kokotaulukot – katso täältä!

Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

 

Muotisuunnittelija Diane von Furstenberg loi 1970-luvulla kuuluisan kietaisumekon. Vuosikymmenen tyyli-ikoni suosi värikkäitä printtimekkoja, joita nähtiin myös brändin tämän syksyn mallistossa.

  1. Puisissa korvakoruissa on hippimeininkiä, 32 €, Aarikka.
  2. Kimonomainen takki sopii myös juhliin, 79,95€, Zara.
  3. Jakardikangas vie ajatukset barokkiin, mutta hihansuut kielivät nykyajasta, 175 €, &Other Stories.
  4. Chelsea-bootsit toimivat joka tilanteessa, 99,99 €, Selected Femme.
  5. Mekko muistuttaa Joutsenlammesta, 49,95 €, Ellos.
  6. Meripihkan ja mustan kahvin liitto toimii, 110 €, &Other Stories.
  7. Matalakorkoiset avokkaat ilahduttavat jalkoja, 49,95 €, Ellos.
  8. Printtihousut ovat oiva vaihtoehto kietaisumekolle, 189 €, Joseph Ribkoff.

 

 

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.