Minna Kauppi viihtyy sekä poikamaisissa että elegantin naisellisissa vaatteissa.
Minna Kauppi viihtyy sekä poikamaisissa että elegantin naisellisissa vaatteissa.

26-vuotiaan suunnistajan tyyli on rohkea, värikäs ja jopa poikamainen. Tennareista hän saa tarpeeksi treenatessaan, ja neonväritkin saavat jäädä kauppaan.

Mikä on pukeutumisesi juju?

Vaatteissani pitää olla jotain hauskaa, vaikka pukeudun klassisesti. Joskus on kiva olla elegantti leidi ja joskus pikkutyttö röyhelömekossa. Myös poikamaiset kravatit ja henkselit ovat hauskoja.

Miten shoppailet?

Olen tehokas shoppailija, ja siksi käyn usein yksin ostoksilla. Yleensä tiedän heti, mitä haluan enkä välttämättä edes kokeile vaatetta. Virheitäkin sattuu, mutta ne päätyvät kavereille tai kierrätykseen.

Perusvaatteet ostan aika edullisesti, mutta takkeihin ja kenkiin saa mennä enemmänkin.

Suosikkimerkkisi ja -liikkeesi?

Ostan vaatteita useimmiten ulkomailta, ettei joka paikassa tule samanlaisia vastaan. Perusvaatteita löydän Henkka Maukalta ja Gina Tricot’lta. Ulkomailta ostan Bershkan t-paitoja, koska niissä on hauskoja kuoseja. Topshopista, Oasiksesta ja Zarasta löytyy myös yleensä jotain kivaa.

Lempivärisi?

Suosin tummia sävyjä, kesällä kirjo on suurempi ja värit vaaleammat. Pidän turkoosista ja violetista. Viime syksynä ostin punaiset korkkarit, mutta ne odottavat vielä sitä päivää, että laitan ne ensimmäistä kertaa jalkaan.

Mitä et pukisi päällesi?

Pitkiä hameita en käytä, muuten olen pukeutumisessa kaikkiruokainen. Kasari-olkatoppaukset haluaisin jättää väliin, kun hartiani ovat leveät omasta takaa. Mutta eiköhän meikäläisellekin eksy jotkut kevyet painokset.

Neonvärit ovat ei ikinä -osastoa. Tennareita tai muita urheilullisia vaatteita en siviilissä pidä, sillä saan niistä tarpeeksi treenatessa.

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.