Suomalaiset taskuliinagurut näyttävät mallia (kuvat ylävasemmalta oikealle alas): ruokakriitikko Mikko Takala, kokki Tomi Björck, ministeri Carl Haglund, ministeri Alexander Stubb, muusikko Lauri Tähkä, Salkkari-hunks Sami Uotila, mediahahmo Wallu Valpio, tanssija Marko Keränen, valtakunnanpuoliso-kampaaja Antonio Flores sekä liikemies Jari Sarasvuo. Kuvat: Ari Ojala, Jonna Öhrnberg, Ari Suomalainen, Sakari Majantie
Suomalaiset taskuliinagurut näyttävät mallia (kuvat ylävasemmalta oikealle alas): ruokakriitikko Mikko Takala, kokki Tomi Björck, ministeri Carl Haglund, ministeri Alexander Stubb, muusikko Lauri Tähkä, Salkkari-hunks Sami Uotila, mediahahmo Wallu Valpio, tanssija Marko Keränen, valtakunnanpuoliso-kampaaja Antonio Flores sekä liikemies Jari Sarasvuo. Kuvat: Ari Ojala, Jonna Öhrnberg, Ari Suomalainen, Sakari Majantie

Taskuliina löytyy jo Carl Haglundin, Lauri Tähkän ja Tomi Björckin rintataskusta.

Yhtäkkiä niihin törmää vähän siellä ja täällä. Niitä pilkahtaa eduskunnassa, muotikuvissa, julkkisten kokkareilla. Ja viimeisimpänä: puolustusministeri Carl Haglund esitteli Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä kesämuodin – ja jälleen puvun rintataskusta pilkisti taskuliina. Carl Haglundin tiedetään omistavan noin 100 erilaista liinaa.

Monet tunnetut miehet käyttävät taskuliinoja osana pukeutumistaan. Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb ja pääministeri Jyrki Katainen taitavat sen käytön. Muotitoimittaja Sami Sykön mukaan taskuliina on aina kuulunut klassiseen herrasmiestyyliin ja on viimeinen silaus solmion, rusetin tai huivin kanssa. Taskuliina ei kuitenkaan välttämättä tarvitse kaveria,

– Tärkeintä on valita liinan materiaali oikein. Silkkiset kannattaa jättää juhlavaan pukeutumiseen, kun taas rennompaan lookiin sopii materiaaliksi vaikka pellava.

Uusia materiaaleja

Taskuliinan materiaalissa tuntuu olevan vain kekseliäisyys rajana. Helsinkiläinen taskuliinayritys FatCloth käyttää taskuliinoissaan mikrokuitukangasta. Yrityksen perustajat halusivat tehdä markkinoille tuotteen, joka on sekä tyylikäs että käytännöllinen.

– Liinoillamme voi esimerkiksi pyyhkiä sormenjäljet älypuhelimesta ja aurinkolaseista, tai vaikkapa taputella hikipisarat otsalta tiukan paikan tullen, Elias Ahola FatClothilta sanoo.

Värit haltuun

– Jos herrasmies ei ole varma taskuliinan käytöstä, kannattaa se maastouttaa pukeutumiseen, Sami Sykkö sanoo.

Jos taas on pokkaa valita röyhkeämpi taskuliina, kannattaa kokeilla vastavärejä, pilkkuja tai muita kuvioita.

Elias Aholan mukaan rohkeilla värivalinnoilla voi kertoa muustakin kuin pettämättömästä tyylitajusta. FatClothin mallistosta löytyy taskuliina sateenkaarikuosissa.

– Sopivassa tilanteessa sillä voi osoittaa tyylikkäästi tukea ihmisoikeuksien, rauhan tai tasa-arvon puolesta.

Siinäpä pukeutumisvinkki vaikka ex-ministeri Paavo Arhinmäelle (vas.) tulevia kannanottoja varten.

Lue myös:

Joko puolisollasi on ananastukka?

Muttura on huonon hiuspäivän pelastus – kenellä se on tyylikkäin?

Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

 

Muotisuunnittelija Diane von Furstenberg loi 1970-luvulla kuuluisan kietaisumekon. Vuosikymmenen tyyli-ikoni suosi värikkäitä printtimekkoja, joita nähtiin myös brändin tämän syksyn mallistossa.

  1. Puisissa korvakoruissa on hippimeininkiä, 32 €, Aarikka.
  2. Kimonomainen takki sopii myös juhliin, 79,95€, Zara.
  3. Jakardikangas vie ajatukset barokkiin, mutta hihansuut kielivät nykyajasta, 175 €, &Other Stories.
  4. Chelsea-bootsit toimivat joka tilanteessa, 99,99 €, Selected Femme.
  5. Mekko muistuttaa Joutsenlammesta, 49,95 €, Ellos.
  6. Meripihkan ja mustan kahvin liitto toimii, 110 €, &Other Stories.
  7. Matalakorkoiset avokkaat ilahduttavat jalkoja, 49,95 €, Ellos.
  8. Printtihousut ovat oiva vaihtoehto kietaisumekolle, 189 €, Joseph Ribkoff.

 

 

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.