Räp-muusikot Jare & VilleGalle eivät pukeutumissäännöistä piittaa. Vaatteiden kanssa on siistiä pelleillä.

Kuva Karoliina Paatos

Lippiksiä, pipoja ja muutama tusina aurinkolaseja. Väriä ja lyhyitä lahkeita. Häissä-hittibiisin tehneet 23-vuotiaat räppärit Jare ja VilleGalle saavat inspiraatiota biiseihinsä urheilusta, ja usein jonkun urheilujätin logo koristaa myös hupparia. Miehet pitävät tyylejään silti erilaisina.

– Jare on särmämpi ja mä härömpi, VilleGalle kuvailee.

– Mä haluan aina erottua jollain tavalla. Mä voin laittaa päälle ihan mitä vaan, hän jatkaa.

VilleGallen mielestä pukeutumisen miettiminen on kivaa puuhaa ja vaatteiden kanssa on siistiä pelleillä. Molemmat pukeutuvat fiiliksen mukaan ja vetävät ylleen vaatekerran, joka nyt juuri sillä hetkellä sattuu näyttämään ja tuntumaan hyvältä.

Keikoilla kaksikko on nähty usein lyhyissä sortseissa. Jare myöntää, että reisilihakset paljastava lahkeenmitta on herättänyt aika paljon keskustelua.

– Mä en ihan käsitä. Mun mielestä jo viime kesänä meidän kaveripiirissä kaikilla oli tommoset sortsit, VilleGalle puolestaan ihmettelee.

Räppäreiden mielestä Suomessa muoti tulee paljon muuta maailmaa jäljessä.

– Ruotsissa niitä näki jo viisi vuotta sitten, Jare toteaa.

Jare & VilleGallen keikoilla tyyli on täysin vapaa.

– Vaikka on kuinka speden näkönen niin jengi tsekkaa et okei, siistii, Jare miettii.

Musiikkivideoilla lisänäytteitä Jaren ja VilleGallen tyylistä:

Jare & VilleGallen haastattelun voit lukea Me Naisten numerosta 28/2011.

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.