Naiset, nyt glitteriä luomeen ja puffia tukkaan. Drag queen vinkkaa, miten juhlalook syntyy.

Kuva: Maija Tammi

Drag-artisti Miss Divetillä on nenä kiinni peilissä. Tuuhea tekoripsirivistö kiinni ja luomelle kunnon kerros kimalletta – kyllä säihkyy. Miss Divet muiskuttelee viehkosti punahuulillaan ja pöyhii tukkaa pörrölle. Vielä verkkosukkikset jalkaan ja kipin kopin yhdentoista sentin korkkareilla poseeraamaan.

Miten hän tuon tekee? Miss Divethän on mies! Epäreilua.

Nyt on Drag-artistien kuumin sesonki meneillään: he viihdyttävät pikkujouluttelijoita illasta toiseen, ympäri Suomen. Miss Divetillä eli Marko Vainolla, 30,  on hallussaan satoja hahmoja, muun muassa Tina Turner, Paula Koivuniemi, Shakira ja Britney Spears sekä uusimpina esimerkiksi Päivi Räsänen. Parhaimmillaan Markolla on kolme keikkaa illassa. Ja aina sama homma: naiset nykivät hameenhelmasta ja kyselevät meikkivinkkejä.
Nyt pistetään Markon avulla kuontalo juhlakuosiin.

Kimalletta ja kiiltoa
”Moni pelkää glitterisotkua, mutta siisti rajaus silmäkulmasta keskelle luomea, ja jo on ilmeessä uusi säväys. Hileet kannattaa valita rohkeasti asun sävyyn.
Saan usein kehuja huulistani. Salaisuus on huulikiillossa. Se on unohdettu hienous! Puikon pitäisi olla käsilaukkujen vakiovaruste.”

Pöheikköä päähän
”Nyt ne ponnarit pannaan! Juhlissa näkee aivan liikaa pelkän pesun ja föönin alla käynyttä lattanaa tukkaa. Yhtään ei kikerretä! Tehkää nyt ihmeessä sille tukalle jotain, kunnon puff-look tai joku kampaus, edes banaaninuttura lentoemotyyliin. Tai kerrankos sitä hemmottelee itseään ja käy laittautumassa kampaajalla.”

Uuma näytille
”Korsetti pinnistää vyötärön esiin ja oikaisee ryhdin. Maailman helpoin tapa taikoa mieletön fiilis ja ylväs olemus.”

Kanta edellä
”Kaameaa, kun naiset kulkevat koukkupolvilla, takapuoli alhaalla ja jalat sisäänpäin lintassa – ihan kuin teinitytöt. Ei se korko katkea, rohkeasti koko jalka maahan kanta edellä. Shetlanninponin sääriä ei saa pienemmiksi, mutta jos karvat ovat kiireessä jääneet ajamatta, niin sukkapöksyt jalkaan – toimii myös suonikohjuihin. Mutta täyskäännös takaisin, jos jalassa ovat kiiltosukkahousut! Ellet halua näyttää maksulliselta tai dragilta.”

Skåål
”Kaljatuoppi näyttää äijämäiseltä. Mansikkamargarita on luottodrinksu, ja jalallinen cocktail-lasi juhlalookin tyylikäs kruunu.”

Ole hyvä saalis
”Miesten silmät skannaavat naisia joka tapauksessa, mutta pientä saalistuksen makua pitää aina  antaa – tosin tyrkky ei kuitenkaan saa olla. Huomion saa parhaiten itsevarmuudella: hei sinä komistus, illan kaunein nainen on täällä päin. Tämä ei
onnistu korot solmussa, eli övereitä ei kannata vetää.”

Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

 

Muotisuunnittelija Diane von Furstenberg loi 1970-luvulla kuuluisan kietaisumekon. Vuosikymmenen tyyli-ikoni suosi värikkäitä printtimekkoja, joita nähtiin myös brändin tämän syksyn mallistossa.

  1. Puisissa korvakoruissa on hippimeininkiä, 32 €, Aarikka.
  2. Kimonomainen takki sopii myös juhliin, 79,95€, Zara.
  3. Jakardikangas vie ajatukset barokkiin, mutta hihansuut kielivät nykyajasta, 175 €, &Other Stories.
  4. Chelsea-bootsit toimivat joka tilanteessa, 99,99 €, Selected Femme.
  5. Mekko muistuttaa Joutsenlammesta, 49,95 €, Ellos.
  6. Meripihkan ja mustan kahvin liitto toimii, 110 €, &Other Stories.
  7. Matalakorkoiset avokkaat ilahduttavat jalkoja, 49,95 €, Ellos.
  8. Printtihousut ovat oiva vaihtoehto kietaisumekolle, 189 €, Joseph Ribkoff.

 

 

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.