Pidit sitten klassisesta tai trendikkäästä, mekoissa on nyt varaa valita.

Kuva Jouni Harala

Sopivasti rutussa

Pliseeraukset, drapeeraukset ja laskokset tekevät yksinkertaisestakin mekosta kiinnostavan. Niillä voit myös kiinnittää huomion vartalosi kohtiin, joita haluat korostaa tai päin vastoin peitellä alueita, jotka ovat "kesäkuntoon 2020" -listalla.

Metallin säihkettä

Kiiltävä kiinnittää huomion, eikä kaipaa edes asusteita. Vaarana on, että kanssajuhlijat huomauttavat seuraavissa bileissä, että "sulla on taas toi mekko".

Enemmän on enemmän

Mekon helma voi olla nyt pitkä muissakin kekkereissä kuin varsinaisissa iltapukujuhlissa. Trendikkäimmissä malleissa hihatkin voivat olla pitkät, kunhan peittävyyttä tasapainottaa esimerkiksi avoin selkä tai huomio kiinnittyy suuriin koruihin. Pidä meikki ja kampaus hillittyinä, jos mekkosi on tumma niin et näytä pahattarelta.

Taidegalleria ylläsi

Kaikenlaiset roiskeet ja telanvedot koristavat muuten yksinkertaisia mekkoja. Hento, vesivärimäinen maalausjälki on erityisen houkutteleva valinta.

Jotain puuttuu

Yksiolkaimiset, jopa yksihihaiset mekot tekevät taas paluutaan. Jos mustassa ei ole tarpeeksi twistiä, hauislihaksen kanssa mätsää esimerkiksi smaragdinvihreä tai oranssinpunainen.

Vaatekaapin kulmakivi

Niin, hyvin istuva perusmekko menee juhlassa kuin juhlassa, mitä nyt vähän asusteita tarvitsee vaihdella. Piristäviä vaihtoehtoja klassiselle kotelomekolle ovat kellohelmaiset, napakan vartalonmyötäiset tai yläosastaan väljäksi leikatut mekot.

Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

 

Muotisuunnittelija Diane von Furstenberg loi 1970-luvulla kuuluisan kietaisumekon. Vuosikymmenen tyyli-ikoni suosi värikkäitä printtimekkoja, joita nähtiin myös brändin tämän syksyn mallistossa.

  1. Puisissa korvakoruissa on hippimeininkiä, 32 €, Aarikka.
  2. Kimonomainen takki sopii myös juhliin, 79,95€, Zara.
  3. Jakardikangas vie ajatukset barokkiin, mutta hihansuut kielivät nykyajasta, 175 €, &Other Stories.
  4. Chelsea-bootsit toimivat joka tilanteessa, 99,99 €, Selected Femme.
  5. Mekko muistuttaa Joutsenlammesta, 49,95 €, Ellos.
  6. Meripihkan ja mustan kahvin liitto toimii, 110 €, &Other Stories.
  7. Matalakorkoiset avokkaat ilahduttavat jalkoja, 49,95 €, Ellos.
  8. Printtihousut ovat oiva vaihtoehto kietaisumekolle, 189 €, Joseph Ribkoff.

 

 

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.