Käsimatkatavaraksi sopiva  Rimowan alumiinilaukku on kevyt ja kestävä.
Käsimatkatavaraksi sopiva Rimowan alumiinilaukku on kevyt ja kestävä.

Laukun tulee olla kuin ihanteellinen matkakumppani: kepeästi liikkuva, kestävä ja pieneen tilaan mahtuva.

Matkalaukkua valitessa kannattaa käyttää aikaa ja harkintaa, sillä ihannetapauksessa laukku kestää vuosikymmeniä.

Mikäli suurin osa matkoistasi taittuu junalla, veneellä tai autolla, pehmeä matkalaukku on hyvä valinta. Se menee pieneen tilaan ja muotoutuu tarvittaessa. Sitä on myös mukavampi kantaa, mikäli tiedät, ettei tiedossa ole silkkisiä vetomaastoja. Pehmeä matkakassi ei aukeile itsekseen, eikä kolhuista jää pysyviä vaurioita.

Suurimmaksi osaksi lentokoneella ja taksilla hotellille huristelevien kannattaa suunnata huomionsa pystymallisiin ja pyörillä kulkeviin laukkuihin.

Erityisesti 360 astetta pyörivät neljä pyörää takaavat sulavan liikkumisen. Mäkisen maaston sivuluisumahdollisuutta kannattaa tosin pitää silmällä.  Käsimatkatavarakin pysyy kätevästi laukun päällä keikahtamatta, sillä nelipyöräistä laukkua ei tarvitse kallistaa ollenkaan.

Koska suurin osa valitsee yhä matkalaukkunsa väriksi perinteisen mustan, kannattaa oman erottamista helpottaa väreillä. Jos kirkkaanvärinen laukku tuntuu liioittelulta, voi valita myös tyylikkään maanläheisen värin.

Jos päädyt kuitenkin mustaan, helpota laukun bongaamista värikkäällä laukkunauhalla tai osoitekortilla.

Niksejä pakkaamiseen

- Pakkaa sukat kenkiin ja kengät pusseihin. Sijoita pussit mahdollisimman alas, jolloin painopiste on alhaalla ja laukku tuntuu kevyemmältä ja on vakaampi liikutella.

- Sijoita housut alimmaiseksi niin, että lahkeet ja vyötärö roikkuvat laukun ulkona. Rullaa sisäkkäin asetetut paidat housujen päälle. Käännä lahkeet ja vyötärö lopuksi muiden vaatteiden päälle. Jos matkassa on pyyhe, aseta se päällimmäiseksi muita vaatteita suojaamaan.

- Pakkaa topatut rintaliivit sisäkkäin ja täytä kupit pikkuhousuilla.

- Ripusta rypistyneet vaatteet kylpyhuoneeseen, kun menet kylpyyn tai suihkuun. Lämmin höyry suoristaa vaatteita kiitettävästi.

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.