Kuva: Liisa Valonen
Kuva: Liisa Valonen

Maryam Razavi, 30, on sokerihiiri, mutta herkuttelee vain juhlapäivinä.

Onko sinulle käynyt pukeutumismokia?

Vuosia sitten olin ostanut koulun kevätjuhlaan kietaisuhameen, mutta tuulisella säällä oli vähän raskasta pitää hameesta koko ajan kiinni. Suuria mokia minulle ei ole kuitenkaan käynyt, tai ainakaan kukaan ei ole huomauttanut niistä minulle. Pukeutuminen on asenteesta kiinni.

Oletko joskus katunut ostoksiasi jälkikäteen?

Nuorempana olen ostanut ulkomailta hassuja mekkoja, joista olen jälkikäteen todennut, etteivät ne ole yhtään minun näköisiäni. Sovituskopissa väri ja malli ovat näyttäneet ihanilta, mutta vähän ajan päästä on kaduttanut. Nyt vanhemmiten olen viisastunut ja osaan harkita ostoksiani tarkemmin.

Onko sinulla shoppailupaheita?

Minulla on taipumus ostaa monta melkein samanlaista vaatetta. Rakastan vaaleita pitsimekkoja, ja minulla on niitä varmaan jo kolme. Tavallisissa t-paidoissakin saatan nähdä jonkun erilaisen leikkauksen tai yksityiskohdan, kunnes joku huomauttaa, että minulla on jo aika monta samanlaista vaatekaapissani.

Onko mallin työ niin hohdokasta kuin usein kuvitellaan?

Mallin työ on ihanaa, ja olen onnekas, että olen päässyt tekemään sitä. On mahtavaa olla laitettu ja meikattu näytöstä tai katalogikuvausta varten, mutta kuvausten ulkopuolella työ on aikamoista puurtamista. Malli voi käydä päivässä 10 castingissa tai aloittaa kuvauspäivän auringon noustessa ja päästä kotiin yhdeltä yöllä. Vaikka kuvauksen tuloksena on kauniita kuvia, kuvaustilanne ei välttämättä ole kovin hohdokas. Minusta on kuitenkin hyvä, että työssä on kaikkea laidasta laitaan. Jos en olisi päässyt tekemään tätä työtä, en olisi nähnyt niin paljon maailmaa.

Miten paljon sinun täytyy huolehtia ulkonäöstäsi?

Olen aikamoinen sokerihiiri, joten pysyäkseni mallinmitoissa minun pitää muistaa urheilla säännöllisesti ja katsoa, ettei ruokavalioni koostu pelkistä herkuista. Rakastan leivoksia, mutta on parempi jättää herkuttelu juhlapäiviin kuin tehdä siitä jokapäiväinen tapa.

Oletko joskus ihastunut johonkin näytös- tai kuvausvaatteeseesi?

Niin on käynyt lukemattomia kertoja! Yleensä kuvauksissa on kuitenkin mallikappaleita, joita ei voida antaa malleille. Sitten täytyy vain olla valppaana ja käydä nappaamassa vaate heti, kun se tulee myyntiin. Välillä odottaminen on tuskallista, koska kuvaukset tehdään niin paljon etukäteen.

Mitä haluaisit tehdä tulevaisuudessa?

Minua kiinnostaisi suunnitella vaatteita, laukkuja ja koruja. Toivottavasti jonain päivänä saan tehdä yhteistyötä jonkun brändin kanssa. Minulla on jo monen vuoden ajan ollut mukanani muistikirja, johon kirjoitan ja piirrän vastaan tulevia ideoita.

Maryam nähdään Me Naisten suuressa muotitapahtumassa Helsinki Fashion Weekendissä 30. elokuuta Töölönlahden Kansalaistorilla klo 15-21. Luvassa mm. muotinäytöksiä, syystrendejä, stailausopetusta. Artisteina Haloo Helsinki ja Jannika B. Lippuja myy Lippupalvelu.

Mitä Maryam himoitsee tänä syksynä? Entä kuinka paljon hän käyttää omaa rahaa vaatteisiin? Lue tyylijuttu ja katso upeat muotikuvat Maryamista Me Naisten numerosta 32–33/2013.

Maryam Razavi

■ Suomalais-iranilainen malli syntyi 4.9.1982 Turussa ja asuu nyt Helsingissä.

■ Tehnyt mallintöitä kymmenisen vuotta Suomessa ja ulkomailla.

■ Kirjoittaa blogia Exclsv by Maryam ja on stailannut muun muassa Elastisen Kerrankin-musiikkivideon.

■ Seurustelee näyttelijä Mikko Leppilammen kanssa.

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.

Markettimallistoaan luotsaava Janina Fry suunnitteli asut kahdelle Linnan juhlavieraalle.

Janina F -vaatemerkkiään pyörittävä Janina Fry, 44, debytoi viime vuonna Linnan juhlapukujen suunnittelijana, kun hän sai vaatettaa Suomen puolustusvoimain entisen komentajan Ari Puheloisen vaimon Tiina Laisi-Puheloisen. Reservin kapteenilla oli tuolloin yllään oranssi silkkipuku.

Tänä vuonna Janinalta nähtiin itsenäisyyspäivän vastaanotolla jo kaksi asua. Hän jakoi molemmista kuvia Instagram-tilillään. Jälleen kerran asiakkaana oli Tiina Laisi-Puheloinen. Suomen satavuotisjuhlavuonna Linnassa nähtiin monia paljettiasuja, ja Laisi-Puheloisen juhlapuku oli yksi kauneimmista.

Toinen Janinan juhlapuvuista nähtiin Halti Oy:n brand managerin Hanna-Liisa Erkheikin yllä. Tämän selkeälinjainen, pitkähihainen asu oli yksi Linnan monista vihreistä luomuksista. Janina on lisännyt kuvan tunnisteeksi sanan metsänneito, joten lienee selvää, mistä innoitus asuun on saatu.