Osa morsiuspukuliikkeistä ottaa lisähintaa esimerkiksi 48-kokoisista ja sitä suuremmista puvuista. Kuva: Shutterstock
Osa morsiuspukuliikkeistä ottaa lisähintaa esimerkiksi 48-kokoisista ja sitä suuremmista puvuista. Kuva: Shutterstock

Osalle hääpukukauppiaista kokoon perustuva hinnoittelu on hoopo ajatus, osalle ulkomaisten valmistajien sanelema totuus. 

Kun Me Naiset kysyi suomalaisilta hääpukuliikkeiltä niiden kokovalikoimasta, kävi ilmi, että valikoimaa kyllä löytyy – yleensä ainakin kokoon 52 asti, mutta usein myös kutosella alkaviin kokoihin. 

Rahoistaan tarkan morsiamen ei kuitenkaan kannata suunnata mihin tahansa liikkeeseen, jossa omaa kokoa myydään. Osa hääpukuliikkeistä nimittäin laskuttaa isokokoisista puvuista enemmän kuin vaikkapa koosta 38. 

Lisähintaa jopa 20 prosenttia

Me Naisten hääpukukyselyyn vastasi yhdeksän hääpukuliikettä. Vastanneista Juhlamuotitalo Seremoniassa, Kaunis Morsian -liikkeessä, Niinattaressa ja Zazabellassa ainakin jotkin mallistot ovat noin kymmenen prosenttia kalliimpia pluskokoisina. Morsiuspukuliike Birgitassa hinnanlisäystä voi tulla jopa 20 prosenttia verrattuna standardikokoisiin pukuihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lisähinnoittelu voi alkaa valmistajasta riippuen esimerkiksi koosta 46, 48 tai 50.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos normaalikokoisista mallistoista lähtee tilaamaan, jotkin valmistajat ottavat lisäkuluja, jotkin eivät, Niinattaren Niina Kuhta sanoo.

Hääpukubisnes on globaalia, eikä suomalainen morsiusliike voi Kuhdan mukaan vaikuttaa valmistajien asettamiin hintoihin tai toimitusaikoihin.

Se tietysti on liikkeen valinta, siirtääkö pluskokoisen puvun korkeamman tukkuhinnan kuluttajalle.

Ihan kuin vaatekaupassa

Kyselyyn vastanneista morsiusliikkeistä Sydänkäpy, Muotitalo Tyynelä, Tapiolan Juhlapuku ja Mecco vastasivat, että koko ei vaikuta hintaan. Morsiusateljee Katariinan vastaus kuului, että hinta ei muutu, ellei tarvita kaavamuutoksia. 

Muotitalo Tyynelän Katrin Landsbergin mielestä kokoperusteinen hinnoittelu on hoopo ajatus.

– Meillä on ihan kuin vaatekaupassa, eli kaikki koot ovat samanhintaisia.

Morsiamet ihmettelevät

Kaunis Morsian -liikkeen kauppias Kirsi Korenius kertoo, että joidenkin valmistajien puvuilleen asettama lisähinta aiheuttaa usein ihmetystä morsiamissa.

– Teknisesti pluskoko leikataan kahdesta leveydestä tai ainakin lomittain kankaasta, ja hukkapalat sekä kustannukset ovat valmistajille suuremmat kuin standardikokoja leikatessa, Korenius kertoo.

Usein lisähintaa perustellaan juuri sillä, että pluskokoiseen hääpukuun menee standardikokoista enemmän arvokasta materiaalia. Kokoperusteinen hinnoittelu kuitenkin koskee vain pukujen leveyttä, ei pituutta.

– Myös pienet morsiamet usein kysyvät, miksi heidän pukunsa maksaa saman kuin pidemmän morsiamen puku, ja heidän on vielä maksettava lyhennyksistä. Näin se vain menee. Puvut ovat standardipituisia, Korenius toteaa.

Kysely

Saako koon 52 hääpuku mielestäsi maksaa enemmän kuin koon 38 hääpuku?

Kyllä
Kyllä
65.2%
Ei
Ei
34.7%
Ääniä yhteensä: 308
Sisältö jatkuu mainoksen alla