Osa morsiuspukuliikkeistä ottaa lisähintaa esimerkiksi 48-kokoisista ja sitä suuremmista puvuista. Kuva: Shutterstock
Osa morsiuspukuliikkeistä ottaa lisähintaa esimerkiksi 48-kokoisista ja sitä suuremmista puvuista. Kuva: Shutterstock

Osalle hääpukukauppiaista kokoon perustuva hinnoittelu on hoopo ajatus, osalle ulkomaisten valmistajien sanelema totuus. 

Kun Me Naiset kysyi suomalaisilta hääpukuliikkeiltä niiden kokovalikoimasta, kävi ilmi, että valikoimaa kyllä löytyy – yleensä ainakin kokoon 52 asti, mutta usein myös kutosella alkaviin kokoihin. 

Rahoistaan tarkan morsiamen ei kuitenkaan kannata suunnata mihin tahansa liikkeeseen, jossa omaa kokoa myydään. Osa hääpukuliikkeistä nimittäin laskuttaa isokokoisista puvuista enemmän kuin vaikkapa koosta 38. 

Lisähintaa jopa 20 prosenttia

Me Naisten hääpukukyselyyn vastasi yhdeksän hääpukuliikettä. Vastanneista Juhlamuotitalo Seremoniassa, Kaunis Morsian -liikkeessä, Niinattaressa ja Zazabellassa ainakin jotkin mallistot ovat noin kymmenen prosenttia kalliimpia pluskokoisina. Morsiuspukuliike Birgitassa hinnanlisäystä voi tulla jopa 20 prosenttia verrattuna standardikokoisiin pukuihin.

Lisähinnoittelu voi alkaa valmistajasta riippuen esimerkiksi koosta 46, 48 tai 50.

– Jos normaalikokoisista mallistoista lähtee tilaamaan, jotkin valmistajat ottavat lisäkuluja, jotkin eivät, Niinattaren Niina Kuhta sanoo.

Hääpukubisnes on globaalia, eikä suomalainen morsiusliike voi Kuhdan mukaan vaikuttaa valmistajien asettamiin hintoihin tai toimitusaikoihin.

Se tietysti on liikkeen valinta, siirtääkö pluskokoisen puvun korkeamman tukkuhinnan kuluttajalle.

Ihan kuin vaatekaupassa

Kyselyyn vastanneista morsiusliikkeistä Sydänkäpy, Muotitalo Tyynelä, Tapiolan Juhlapuku ja Mecco vastasivat, että koko ei vaikuta hintaan. Morsiusateljee Katariinan vastaus kuului, että hinta ei muutu, ellei tarvita kaavamuutoksia. 

Muotitalo Tyynelän Katrin Landsbergin mielestä kokoperusteinen hinnoittelu on hoopo ajatus.

– Meillä on ihan kuin vaatekaupassa, eli kaikki koot ovat samanhintaisia.

Morsiamet ihmettelevät

Kaunis Morsian -liikkeen kauppias Kirsi Korenius kertoo, että joidenkin valmistajien puvuilleen asettama lisähinta aiheuttaa usein ihmetystä morsiamissa.

– Teknisesti pluskoko leikataan kahdesta leveydestä tai ainakin lomittain kankaasta, ja hukkapalat sekä kustannukset ovat valmistajille suuremmat kuin standardikokoja leikatessa, Korenius kertoo.

Usein lisähintaa perustellaan juuri sillä, että pluskokoiseen hääpukuun menee standardikokoista enemmän arvokasta materiaalia. Kokoperusteinen hinnoittelu kuitenkin koskee vain pukujen leveyttä, ei pituutta.

– Myös pienet morsiamet usein kysyvät, miksi heidän pukunsa maksaa saman kuin pidemmän morsiamen puku, ja heidän on vielä maksettava lyhennyksistä. Näin se vain menee. Puvut ovat standardipituisia, Korenius toteaa.

Kysely

Saako koon 52 hääpuku mielestäsi maksaa enemmän kuin koon 38 hääpuku?

Kyllä
Kyllä
65.2%
Ei
Ei
34.7%
Ääniä yhteensä: 308

Tärkeintä Viivi Huuskalle on takin tarina. – Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana, Viivi sanoo.

Takki on ensimmäinen asia, jonka näet toisesta, varsinkin Suomen sääolosuhteissa. Osittain juuri tämän takia ohjaaja Viivi Huuska, 28, rakastaa takkeja.

– Takilla voi luoda tunnetta. En voi enää mennä kirpputorille euron päiville, koska kaikki takit puhuttelevat minua.

Viivi Huuskan mielestä rotsi ei voi olla liian iso.

– Minulla on miesten XXL-kokoinen villakangastakki. Ystäväni nauravat, että se on liian iso. Olen eri mieltä. Rotsi ei voi olla koskaan liian reilu.

”Suurin osa takeistani on kierrätettyjä, löydettyjä tai ihmisten päältä ostettuja. Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana.”

Viivi Huuska ei kuitenkaan osta mitä vain takkia, vaan sillä pitää olla tarina.

– Vaikka minulla on yli sata takkia, en usko kuluttamiseen ja uutena ostamiseen. Suurin osa takeistani on kierrätettyjä, löydettyjä tai ihmisten päältä ostettuja. Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana.

Kukkatoppatakki on UFF-löytö. Se lämmittää joka säällä. Kuva: Juha Salminen
Kukkatoppatakki on UFF-löytö. Se lämmittää joka säällä. Kuva: Juha Salminen

Mummi matkassa

”Tärkein takkini on Lempi-isoäitini vanha. Hän kuoli kaksi vuotta sitten 102-vuotiaana, kovis nainen.

Kun menin käymään kotona Kankaanpäässä ensimmäisen kerran hänen poismenonsa jälkeen, äitini sanoi, että oli säästänyt minulle isoäidin takkeja.

Menin katsomaan takkeja yläkertaan. Rekissä roikkui 1950-luvun turkiksia ja niiden vieressä oudon näköinen, vaaleanvioletti kietaisutakki. Ajattelin, että haluan tämän, en muuta. Alakerrassa kysyin vanhemmiltani takin historiasta.

Äitini kertoi, että isoäitini käytti sitä lypsäessään. Hän oli maatilan tyttöjä. Kun käytin rotsia viime syksynä JVG:n Hartwall Arenan keikalla, ystäväni kehuivat sen mallia ja väriä.

Se on tärkein takkini. En tule koskaan luopumaan siitä. Kun käytän takkia, osa mummini historiasta kulkee mukanani. Se herättää kaipuuta.

Mummini oli supertärkeä. Katsoimme televisiosta Tangomarkkinoita ja biljardia. Samalla ajelin hänen pyörätuolillaan ympäri kämppää. Viimeisinä aikoina nukuimme käsi kädessä päiväunia. Mummini tunnisti minut loppuun saakka.”

Maasta löytynyt pilotti

”Olin elokuussa ystäväni kanssa Helsingin Sörnäisissä Kolme Kaisaa -ravintolassa. Puolenyön aikaan näin erään naisen päällä Adidaksen pilotin. Sanoin kaverilleni, että näitkö tuon takin, aivan mieletön.

Menimme juttelemaan naiselle. Kerroin hänelle, että nähdessäni mielenkiintoisen takin, kysyn, saisinko ostaa sen. Summa on aina 50 euroa. Nainen oli hämmentynyt. Hän alkoi kuitenkin kertoa takin historiaa.

Nainen sanoi löytäneensä takin kymmenen vuotta sitten maasta Amsterdamista. Tarinan lopuksi hän totesi, että takin on itse asiassa aika vaihtaa omistajaa. Teimme kaupat ja joimme oluet. Juttelimme hänen elämästään, minun elämästäni, naisena olemisesta.

Tilanne oli tärkeä, koska sain viettää hetken tämän ihmisen kanssa. Tällä hetkellä teen töitä Adidakselle. Myös he olivat otettuja stoorista.”

Sadepäivän pelastus

”Kaikilla pitäisi olla sadetakki, jonka selässä lukee oma nimi, koska sade on perseestä. Minulla on Vitunviivi. Olen ollut muutaman kerran ongelmissa nimeni vuoksi. En ymmärrä miksi. Sama oli Sannin Että mitähän vittua -kappaleen kanssa. Mikä siinä oli vaikeaa?

Ehkä sana ei sovi käytöstapoihin, mutta en sovi minäkään. Kun olin pieni, äitini kiroili enemmän kuin teini-ikäinen ja isäni oli merimies. Takissa tulee bosslady-olo.”

Viivi Huuska osti ja painatti sadetakkinsa Berliinissä Bread & Butter -muotifestivaaleilla. Kuva: Juha Salminen
Viivi Huuska osti ja painatti sadetakkinsa Berliinissä Bread & Butter -muotifestivaaleilla. Kuva: Juha Salminen

30 puvun jättikoosteesta löytyy juhlatyyli joka makuun. 

Kultainen Venla -gaalan punaisella matolla nähtiin tänään toinen toistaan upeampia muotiluomuksia.

Lieko Golden Globe -gaalan mustalla pukukoodilla ollut vaikutusta, sillä Venloissa riitti säihkyvän mustia asuja. Seassa oli kuitenkin myös piristävän sähäköitä värejä. 

Katso ja inspiroidu!

Vyö viimeisteli näyttelijä Wanda Dubielin metallinhohtoisen mekon.

Juontaja Vappu Pimiän iltapuvussa yhdistyivät röyhelöt ja pitsi.

Juontaja Susanna Laineen kuohkea kampaus kruunasi kekseliään juhlalookin.

Toimittaja Susanne Päivärinta edusti päästä varpaisiin metallisävyissä.

Laulaja Arja Korisevan liehuvahelmaisesta iltapuvusta ei puuttunut sävyjä.

Näyttelijä Jenni Kokander todisti, että pinkki mekko ja oranssit hiukset ovat täydellinen pari.

Yrittäjä Anne Kukkohovi ja radiotoimittaja Tuija Pehkonen täydensivät asunsa kirkkailla huulipunilla.

Juontaja Anni Hautalan puvun halkio paljastui röyhelöiden alta.

Vaakakapinan ja Jenny+-sarjan päätähdet Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas saapuivat gaalaan tyyleilleen uskollisina yksisarviset mieleen tuovissa väreissä.

Toimittaja-juontaja Marja Hintikka luotti persikan väriin ja näyttävään kampaukseen.

Tv-kokki Sara La Fountain oli verhoutunut mustaan samettiin.

Toimittajat Kirsi Alm-Siira ja Kristiina Komulainen luottivat mustaan. Laulaja Erika Vikman oli valinnut ylleen kimaltelevan violetin iltapuvun.

Näyttelijä Minttu Mustakallion mekossa yhdistyivät matta ja kiiltävä kangas.

Näyttelijä Pilvi Hämäläisen asussa säihkyivät paljetit.

Näyttelijä Minka Kuustosen puvun juju oli kekseliäs sidonta.

Näyttelijä Iina Kuustonen oli sisarensa tavoin pukeutunut mustaan.

Toimittaja Maria Veitola oli värjännyt hiuksensa punertaviksi ennen gaalaa. Asu säihkyi ruusukullan sävyissä.

Juontaja Ellen Jokikunnaksen puvussa riitti yksityiskohtia. 

Pyörteilevä kuosi teki laulaja Mira Luodin asusta erityisen mielenkiintoisen.

Näyttelijä Essi Hellén oli valinnut ylleen klassisen tyylikkään housupuvun.

Muusikko Sam Yaffa ja valokuvaaja Meeri Koutaniemi säväyttivät hatuilla – eikä asuista muutenkaan puuttunut mielikuvitusta.

Näytteliät Saara Kotkaniemi ja Maria Ylipää näyttivät miettineen asukokonaisuutensa tarkasti hiustyylejä myöten.

Näyttelijät Riitta Havukainen ja Eija Vilpas yhdistivät mekkoihinsa yksinkertaisen tyylikkäät mustat korot.