Muodikkain maksihame on ohutta sifonkia ja asusteet rennon kesäisiä. MVphotos, Paul & Joe
Muodikkain maksihame on ohutta sifonkia ja asusteet rennon kesäisiä. MVphotos, Paul & Joe

Trendikäs maksihame sopii useimmille vartalotyypeille, kun sen asustaa oikein. Tyylitohtori neuvoo, miten nilkkapituus näyttää hyvältä lyhyen yllä.

Olen lyhyt ja pyöreävartaloinen, mutta haluaisin silti käyttää maksipituisia hameita. Mitä minun pitäisi ottaa huomioon, etten näyttäisi kulkevan väärissä vaatteissa?

On kummallinen harhaluulo, että maksihame sopisi vain pitkille ja hoikille. Oikein asustettuna se sopii lähes kaikille vartalotyypeille ja näyttää erittäin hyvältä.

Lyhyelle ja pyöreälle suosittelen ohuesta materiaalista valmistettua, liehuvaa ja kauniisti laskeutuvaa hametta. Paras materiaali on silkki- tai keinokuitusifonki, mutta myös hyvin ohut puuvilla on hyvä vaihtoehto.

Hameen paras mitta lyhyille naisille on juuri ja juuri nilkan paljastava malli. Jos sääret ovat kauniit, malli voi olla myös halkiollinen. Sifonki tosin laskeutuu kauniisti myös ilman halkiota.

Ohuen hameen yläosiksi sopivat löysät t-paidat, topit ja kevyet kesäneuleet. Harteille voit vielä heittää rennon jakun peittämään mahdollisia vyötärömakkaroita.

Asusta kokonaisuus pitkillä ja näyttävillä riipuksilla, isoilla korvakoruilla tai molemmilla.

Valitse kengiksi sirot sandaalit, avokkaat tai kangastossut. Vältä korokepohjakakenkiä. Pitkään hameeseen yhdistettynä ne tekevät vartalostasi kömpelön näköisen.

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.