Mikä tämän porukan mielestä on ”yök”? ”Liian paljastavat vaatteet ovat mauttomia, mutta riippuu yhdistelystä. Jos on keskivartalon paljastava toppi päällä, siihen voisi yhdistää polvipituisen hameen, jolloin kokonaisuus olisi tyylikkäämpi.” Kuvassa vasemmalta oikealle: Enni, Matilda, Nilla, Liisa, Nea ja Roosa.
Mikä tämän porukan mielestä on ”yök”? ”Liian paljastavat vaatteet ovat mauttomia, mutta riippuu yhdistelystä. Jos on keskivartalon paljastava toppi päällä, siihen voisi yhdistää polvipituisen hameen, jolloin kokonaisuus olisi tyylikkäämpi.” Kuvassa vasemmalta oikealle: Enni, Matilda, Nilla, Liisa, Nea ja Roosa.

Enni osti Kenzon collegepuseron Pariisin-matkaltaan.
Enni osti Kenzon collegepuseron Pariisin-matkaltaan.

Andiatan vaatemyyjänä työskentelevän Matildan Gucceissa ei korkoa säästellä.
Andiatan vaatemyyjänä työskentelevän Matildan Gucceissa ei korkoa säästellä.

Jotkin merkkilaukut omistetaan yhdessä äidin kanssa. Roosan Vuitton on kuitenkin oma.
Jotkin merkkilaukut omistetaan yhdessä äidin kanssa. Roosan Vuitton on kuitenkin oma.

Nea on asunut Kanadassa, josta löytyi myös Marc Jacobsin laukku.
Nea on asunut Kanadassa, josta löytyi myös Marc Jacobsin laukku.

Nämä lukiolaiset vannovat luksuksen nimeen. Heille ostos on elämys.

Korkeakauluksinen vaalea neule, musta kynähame, tyköistuva villakangastakki ja Guccin piikkikorkoiset saappaat. Tyylin alta löytyy abiturientti.

– Kun menin 15-vuotiaana Mäkkäriin töihin, ostin ensimmäisillä palkkarahoillani Luiskan, Matilda Morelius, 18, kertoo.

Tietenkin. Chanelin, Marc Jacobsin tai Luiskan, eli Louis Vuittonin, laukku käsipuolessa kruunaa asukokonaisuuden.

Matilda ja niin ikään 18-vuotiaat Roosa Reijonen, Liisa Kivi, Nea Nieminen, Enni Karlsten ja Nilla Ekström ovat olleet koulukavereita jo yläasteelta. Siellä oma tyyli pääsi pikkuhiljaa puhkeamaan kukkaansa. Vaatteissa ovat tärkeitä naisellisuus ja kauniit linjat. Yhteinen tyyli-ikoni on esimerkiksi maailmankuulu bloggaaja Olivia Palermo.

– Mutta vaatteet eivät ole meitä yhdistävä tekijä. Tärkeitä ovat perhe, läheiset ja ystävät. Meillä on paljon muitakin kavereita, jotka ovat täysin eri tyylisiä. Arvostamme erilaisuutta.

Lukiolaisen yllä ei ole tapana nähdä luksusta, sillä käytettynäkin Luiska saattaa maksaa tuhannen euroa. Onneksi ovat vanhemmat: osa laukuista ja vaatteista on yhteisiä äidin kanssa. Nillan kaninkarvainen liivi oli alun perin äidin, jolle vaate olikin liian pieni.

Merkkivaatekassaa abit kartuttavat kaupan kassoina ja siivoojina. Kaikki asuvat vielä kotona, joten säästäminen on helpompaa.

– Kun on säästänyt ja tehnyt työtä laukun eteen, voi kunnioittaa itseään, Nea täsmentää, ja muut nyökyttelevät.

Ystävykset ovat oppineet tunnistamaan laatulaukun tikkaukset ja vetoketjut. Perusideana on ostaa vain laatua ja vain tarpeeseen.

– Esimerkiksi Gantin kauluspaita kestää käyttöä todella hyvin, Roosa kertoo.

– Kašmir-neuletta voi käyttää ympäri vuoden, kesän kylminä päivinäkin, Enni sanoo.

Vaatteita he eivät osta joka kuukausi, mutta ostos on elämys.

– Tuotteet pakataan kauniisti, kiedotaan silkkipaperiin, laitetaan paksusta pahvista tehtyyn laatikkoon ja sitten vielä kassiin, jonka kantohihnaan kiedotaan kaunis rusetti. Ja mikä tärkeintä, saa todella hyvää asiakaspalvelua. Astuessaan kaupasta ulos tietää ja tuntee ostaneensa jotain arvokasta, Matilda perustelee.

Lue myös:

Näiden naisten ulkonäkö kääntää päitä: ”Okkultismi kiinnostaa”

Osaatko lausua luksusmuotimerkkien nimet oikein?

33 parasta nettivaatekauppaa – shoppaile täällä!

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.