Näyttelijä-juontaja Lorenz Backman, 36, ihailee James Bondin klassista tyyliä. Pukeutumisellaan hän haluaa aina vähän ärsyttää.

Pillifarkut

”Vielä pari vuotta sitten sanoin, etten ikinä laita pillifarkkuja jalkaani. Sitten ostin Cheap Mondayn sukkahousunkireät pillistretsifarkut, ja mieli muuttui.”

Tukholma-tyyli

”Tukholma-tyyli innostaa. Se on rentoa ja tyylikästä samaan aikaan. Puvuntakki, farkut ja kapea kravatti sopivat joka paikkaan ja niillä voi ilmaista itseään enemmän kuin bisnespukutyylissä, joka ei minua kiinnosta. Tukholma-stailissa yhdistyvät 1960-luvun mod ja 1970-luvun punk tennareineen ja vihreine maiharitakkeineen.”

Bond-puvut

”Ihailen James Bondin klassista tyyliä. Vaikka siinä ei ole mitään irtiottoja, tyyli pitää aina. 1960-luvun kapeat puvut ovat hienoja. Olen yläasteelta asti haaveillut käyttäväni pukuja, mutta vielä silloin en uskaltanut lähteä pukeutumisleikkiin. Nykyään en työtilanteissa muuta käytäkään. Minulla on nyt kuusi pukua. Yleensä käyn puvunhousuineni räätälillä, missä varsinkin reisiosaa kavennetaan.”

Lempimerkit

Diesel, Tiger of Sweden ja suomalainen Turo Tailor ovat lempimerkkejäni. Varsinkin Turon takit ovat makeita, niissä on jekkua. Zarasta löytyy huokealla hinnalla hienoja vaatteita.”

Värit

”Diggaan väreistä. Armeijan- ja pastellinvihreät iskevät aina. Jostain syystä kaikki kolme ulkotakkiani ovat vihreitä. Murretut ja pastellimaiset sävyt sopivat minulle. Jos olisin tumma, voisin käyttää kirkkaita värejä.”

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.