Pölyyntyvätkö treenitossut käyttämättöminä? Ei hätää, nyt ne kelpaavat juhlakengiksi.

Nyt on maanrajaan katsominen, sillä kengät ovat rennompia ja värikkäämpiä kuin koskaan.

Kun treenitossut alkoivat vilahdella catwalkeilla muotiluomusten parina, kukaan­ ei kysellyt korkkareiden perään. Pian lenkkari­tyylin omaksuivat myös maailman­tähdet, jotka viimeistelivät kaupunkityylinsä koreilla tossuilla. Trendin ainoa­ ongelma­ lienee se, miten urheilukenkiä­ raaskii käyttää enää salilla tai jumpassa.

Peruslenkkarin päivitys

Uutuustossut käyvät sekä farkku­mimmille että bisnesleidille.

1. All out fuse -kenkä vaimentaa askelen niin maastossa kuin asfaltillakin, 135 €, Merrell. 2. Hillitysti sinisen sävyissä, 94,95 €, Vans. 3. Seepraraita tepsii bisnestyylissä, 89,95 €, Oill. 4. Joustavapohjaiset Adipure trainer -treenikengät sopivat­ farkkutyyliin, 100 €, Adidas. 5. Liukuvärjätyt popot käyvät juoksuun, kävelyyn ja muuhun ulkoiluun, 145 €, Merrell. 6. Menokenkä retrotyylin ystävälle,79 €, New Balance.­ 7. Kirkkaat nauhat ovat juoksukenkien juju, 100 €, Reebok.­ 8. Nupukkinahkaiset Earthkeepers deering -tennarit ovat vedenkestävät,­ 159 €, Timberland.

Vinkki: Vaihda nauhat

Piristä vanhoja lenkkareita vaihtamalla nauhat.

Kuin tulessa

Mitä liekehtivämmät popot, sitä vauhdikkaampi meininki.

1. Lieskat loimuavat Gait-juoksu­kengissä, 69,90 €, Soc. 2. Neonkeltaiset menopelit, 34,90 €, Din Sko. 3. Kokeile kynähametta korkkarilenkkareiden kaveriksi, 149,95 €, Adidas Originals. 4. One guide -juoksukengät huomataan kaupungilla, 140 €, Reebok. 5. Lenkkaritkin voivat olla seksikkäät, 120 €, Reebok. 6. Monikäyttöiset Lim low gt –kengät on päällystetty vedenpitäviksi, 139 €, Haglöfs. 7. Sirojen juoksukenkien kanssa sopii tiukka alaosa, 129, €, New Balance. 8. Hameen pariksi­ käyvät pronssin­väriset nahka­kengät, 109 €, Bianco.­ 9. Bare access –paljasjalkakegät ovat konepestävät, 110 €, Merrell.

Vinkki: Musta tuo tossut esiin

Kirkkaat lenkkarit näyttävät upeilta, kun ne yhdistetään mustaan alaosaan. Kun yläosa on vielä erivärinen kuin tossut, trendityyli on valmis.

Silmiä häikäisee

Jo 80-luvulla se tiedettiin: kultatossut huomataan.

1. Sujauta lahje varsikengän sisään, 45 €, Ellos. 2. Rant-tennarit ovat kuin kullalla kuorrutetut, 80 €, Merrell. 3. Vintage-mallisten Greeley-tennareiden pohjissa on hyvä pito, 119 €, Timberland. 4. Kangaskengän kuosi muistuttaa pientä pitsiä, 59,95 €, Bianco. 5. Korkkarilenkkareissa yhdistyvät metallin sävyt, 219 €, Michael Kors. 6. Northport-­nahkatennarit ovat vedenkestävät,­129 €, Timberland. 7. Näissä tossuissa yhdistyy kaksi trendiä: paksu pohja ja kiiltävä pinta, 89,95 €, Bianco Footwear. 8. Kukat kukkivat rennoissa Gazelle­ farm -tossuissa, noin
100 €, Adidas.

Vinkki: yhdistele rennosti

Tossujen pariksi sopivat juhlavat asusteet ja vaatteet. Julkkikset yhdistävät lenkkari­tyyliinsä mielellään luksuslaukun.

Tiedustelut: Adidas Originals, Michael Kors, Oill, Tretorn, Vans/nelly.com; Adidas, Reebok/Adidas Suomi 030 647 7030; Bianco 0400 574 449; Din Sko/dinsko.fi; Ellos 010 191 313; Haglöfs (09) 886 800 80; Merrell (09) 229 0010; New Balance/Sultrade Oy (09) 859 591; Timberland (09) 859 591; SOC/­stadium.fi.

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.