”Ja te pääsette nyt etikkakylpyyn!” Kuva: Shutterstock
”Ja te pääsette nyt etikkakylpyyn!” Kuva: Shutterstock

Tuhdeissa talvisaappaissa jalat saattavat haiskahtaa jopa pahemmin kuin kesähelteillä. Onneksi apu löytyy ruokakaapeista.

Talvella kätevin hajunpoistoniksi on kenkien pakastaminen. Popot voi laittaa jäähylle parvekkeelle muutamaksi tunniksi, minkä jälkeen ne ovat taas raikkaat.

Kaikki epämiellyttävät tuoksut eivät kuitenkaan lähde pelkällä jäädyttämisellä, koska pakkanen poistaa ainoastaan bakteereista johtuvia hajuja. Sukkamehun aromit voi kuitenkin tuhota ruokakaapin antimilla. Kokeile näitä:

Ruokasooda

Ruokasooda on mainio hajunkarkottaja, koska se ei värjää tai tahri kenkiäsi. Ripottele pari teelusikallista soodaa kuivien jalkineiden pohjalle ja hiero sitä kevyesti kengän sisäpinnoille. Anna vaikuttaa vähintään yön yli. Kun haju on tasoittunut, puhdista kenkä esimerkiksi imuroimalla.

Kahvinpurut

Kahvinpuruja voi käyttää kenkien raikastaimiseen samaan tapaan kuin ruokasoodaa. Muista kuitenkin, että tämä vaihtoehto saattaa värjätä kengän! Älä siis käytä kahvinporoja muihin muin tummiin jalkineisiin.

Teepussit

Aseta kenkäsi täyteen kuivia teepusseja ja anna niiden tehdä ihmeitä parin päivän ajan. Kun poistat pussit kengistä, hajut katoavat niiden mukana.

Etikka

Täytä suihkepullo laimennetulla etikkaliuoksella (yksi osa väkiviinaetikkaa, yksi osa vettä). Sumuta liuosta kenkien sisään ja anna vaikuttaa yön yli. Etikalla on vahva ominaishaju, joten käsittelyn jälkeen kengät kannattaa tuulettaa.

Lähteet: Who What Wear, siivous.info

Lue myös:

Hiki haisee, toimi näin!

Tiesitkö? Hikoilu rikkoo puhelimesi

Yllätys! Miksi korkokengät ovatkin paremmat kuin matalakantaiset?