Tukka sähköistyy takuulla, kun tämän pujottaa kaulaan! Kuvakaappaus Asos.comin kaulurista.
Tukka sähköistyy takuulla, kun tämän pujottaa kaulaan! Kuvakaappaus Asos.comin kaulurista.
Kuvailussa kauluria hehkutetaan elegantiksi ja käytännölliseksi. Kuvakaappaus & Other Stories -nettikaupasta.
Kuvailussa kauluria hehkutetaan elegantiksi ja käytännölliseksi. Kuvakaappaus & Other Stories -nettikaupasta.
Stylisti Teri Niitti suosittelee kauluria kaupunkikäyttöön. Kuva Panu Pälviä
Stylisti Teri Niitti suosittelee kauluria kaupunkikäyttöön. Kuva Panu Pälviä

Kaulurit ovat palanneet nettikauppojen valikoimiin. Stylisti Teri Niitin mielestä se on vain hyvä juttu.

Jälkikäteen on pakko myöntää, että olihan lapsuuden villakauluri ihan kätevä: ainakin suurin osa lumesta jäi takin ulkopuolelle, kun pulkka tärskähti kinokseen ja kauluri myös pysyi hyvin paikallaan rajummassakin menossa.

Mutta jo lapsena sen läpi sukeltaminen tuntui inhottavalta. Kun kauluri oli lopulta paikallaan, tukka sojotti sähköisenä ja vähän ajan kuluttua villa alkoi pistellä inhottavasti kaulalla. Kauluskin tuntui liian kireältä. Kaiken lisäksi se näytti ihan pikkulasten asusteelta.

Nyt tuo poolokauluksinen pirulainen on palannut trendikuteita kauppaavien nettiputiikkien valikoimiin.

Stylisti Teri Niitti kuitenkin ilahtuu kuullessaan, että kaulureita on nyt myynnissä myös aikuisille.

– Kauluri on erittäin cool, pidän trendistä tosi paljon. Aikuiselle vetoketjullinen malli on kätevin, sillä se on helpompi pukea.

Teri suosittelee kauluria erityisesti kaupunkikäyttöön, kun kuljetaan sisältä ulos ja ulkoa sisälle – esimerkiksi ostoksilla. Kun lämpötilan vaihtelut ovat suuret, villapaita saattaa olla liikaa, mutta kauluri lämmittää juuri sopivasti.

Yksi käyttöohje pitää kuitenkin muistaa.

– Ei sitä ruokalappuna saa käyttää, mutta takin kauluksesta pilkottaessaan se menee poolosta, Teri kiteyttää.

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.