Muotoa siellä ja muotoa täällä? Näillä vinkeillä korostat parhaiten juuri omia kurvejasi.

Runsaat rinnat

 • Pukeutuminen lähtee alusasuista, oikean kokoiset ja tukevat liivit ovat kaiken a ja o.
 • Suosi simppeleitä ja avaria päänteitä. Syvään uurretut ja kauluksettomat yläosat tuovat rintojen muodot kauniisti esiin ja antavat vaikutelman kapeammasta ja pidemmästä kaulasta. Poolopaidat kannattaa jättää pienipovisille.
 • Kauluspaidasta kannattaa avata pari nappia lisää ja pukea sen alle toppi. V-muotoinen kaula-aukko on paras runsaspoviselle.
 • Muista ryhdikäs hartialinja bleisereissä ja vältä rintataskuja. Yksiriviset takit ovat parempi valinta, sillä kaksiriviset leventävät. Unohda lyhyet ja pulleat untuvatakit.
 • Kaikenlaiset poimutukset, röyhelöt ja kuosit ylävartalossa suurentavat, joten pysy yksinkertaisella linjalla.
 • Vältä lyhyitä, kaulan linjan katkaisevia kaulakoruja ja kietoudu pitkiin, yksinkertaisiin ja vaikkapa monikerroksisiin ketjuihin. Pitkät ja kapeat korvakorut sopivat muhkean yläosan pariksi. Jätä suuret rintakorut korulippaaseen.

Vinkki! Jos sinulle on pitkät hiukset, kietaise ne välillä ylös. Silloin ryhti näyttää paremmalta ja kaulalinja kapeammalta.

Muhkea maha

 • Suosi pitkiä, ainakin alalantiolle ulottuvia yläosia. Mekot ovat varmempi valinta kuin vartalon keskilinjan katkaiseva kaksiosainen yhdistelmä.
 • Mukavat kietaisupaidat ja mekot sopivat niille, joilla vyötärö ja lantio ovat samassa linjassa. Ne laskostuvat kevyesti keskivartalolle ja antavat vaikutelman kapeammasta uumasta.
 • Jos mekon malli on simppeli, voit valita kuosillisen vaihtoehdon. Muista kuitenkin, että pintakuvioinnit kuten helmikirjailu voivat lisätä pulleutta.
 • Empire-linja on aina armollinen, jos et omista tiimalasivyötäröä. Valitse kuitenkin kevyestä, laskeutuvasta materiaalista oleva malli, niin et näytä raskaana olevalta.
 • Housuissa suoralinjaiset ja hieman levenevät lahkeet luovat vaikutelman sopusuhtaisesta vartalosta. Vältä kuitenkin liian hulmuavia malleja, vartalon siluetti kannattaa pitää suoralinjaisena.
 • Takkia valitessa muista nyrkkisääntö: pitkä kaventaa. Valitse hyvin laskeutuvasta materiaalista tehty sekä hieman pidempi malli. Ota huomioon oma pituutesi. Jos olet lyhyt, vältä liian pitkiä takkeja, ettet näytä jalattomalta.
 • Suosi pystysuoria raitoja, jätä vaakaraidat merimiehille.

Pullea peppu

 • Kiinnitä huomiota hartialinjaan ja ylävartaloon. Ryhtiä korjaavat olkatoppaukset sopivat kapeaharteisille. Näyttävät ja värikkäät huivit, runsaskauluksiset paidat sekä suuret kaulakorut tuovat toivottua runsautta sinne, missä sitä kaivataan.
 • Vältä lyhyitä paitoja ja bleisereitä ja suosi malleja, jotka ulottuvat vähintään alalantiolle. Erilaiset tunikat, reisi- tai polvipituiset, ovat varma valinta. Paksut materiaalit vain korostavat vartalon muotoja, joten valitse kevyitä, laskeutuvia materiaaleja.
 • Housut, joissa on lantion kohdalla taskut, leventävät helposti jo valmiiksi leveää lantiota. Myös alaspäin kapenevat mallit luovat saman vaikutelman.
 • Jos vyötärösi ja lantiosi kokoero on suuri, valitse hameista ja housuista malli, jossa on vartalolle mukava joustava kuminauhavyötärö.
 • Suosi puolikorkeita ja tukevia kenkiä. Matalakantaiset kengät korostavat entisestään isoa takamusta.

Rehevät reidet

 • Alaosan eli hameiden ja housujen linjat kannattaa pitää yksinkertaisina ja tummina.
 • Alaspäin levenevät hameet, jopa nilkkapituiset mallit ovat hyvä valinta. Myös polvien alle ulottuvat mallit ovat reisille armollisia. Suosi hameita ja mekkoja, joiden helmat mukailevat vartalon kaaria, ettei synny telttavaikutelmaa.
 • Housujen kannattaa olla reidestä hieman väljät, mallista riippumatta. Jos housut kinnaavat reisien kohdalta, ne korostuvat entisestään ja ovat epämukavat. Suoralinjaiset ja alaspäin levenevät housut istuvat parhaiten. Sortsit voi viedä kierrätykseen ja ratsastusmalliset housut jättää heppahulluille.
 • Tukevat sukkahousut ovat oiva valinta. Ne pihistävät alavartalostasi ja reisistäsi muutaman sentin sekä antavat tarvittavaa tukea.
 • Suosi jalkapöydän paljaaksi jättäviä kenkiä, ne antavat vaikutelman pidemmistä jaloista.
Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

 

Muotisuunnittelija Diane von Furstenberg loi 1970-luvulla kuuluisan kietaisumekon. Vuosikymmenen tyyli-ikoni suosi värikkäitä printtimekkoja, joita nähtiin myös brändin tämän syksyn mallistossa.

 1. Puisissa korvakoruissa on hippimeininkiä, 32 €, Aarikka.
 2. Kimonomainen takki sopii myös juhliin, 79,95€, Zara.
 3. Jakardikangas vie ajatukset barokkiin, mutta hihansuut kielivät nykyajasta, 175 €, &Other Stories.
 4. Chelsea-bootsit toimivat joka tilanteessa, 99,99 €, Selected Femme.
 5. Mekko muistuttaa Joutsenlammesta, 49,95 €, Ellos.
 6. Meripihkan ja mustan kahvin liitto toimii, 110 €, &Other Stories.
 7. Matalakorkoiset avokkaat ilahduttavat jalkoja, 49,95 €, Ellos.
 8. Printtihousut ovat oiva vaihtoehto kietaisumekolle, 189 €, Joseph Ribkoff.

 

 

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.