Milloin viimeksi työpaikalla törmäsit tämän näköiseen mieheen? Kuva: Shutterstock
Milloin viimeksi työpaikalla törmäsit tämän näköiseen mieheen? Kuva: Shutterstock

Kauluspaita, kravatti ja kokopuku ovat kohta työpaikoilla historiaa. Menestyvillä johtajilla on kuitenkin vielä oma salainen pukukoodinsa.

Muistatko vielä puheet Casual Fridaysta eli rennosta perjantaista? Amerikasta levinneen tavan ideana oli, että viikon viimeisenä työpäivänä hylätään muodolliset pukeutumiskoodit, jätetään puvut ja kravatit kotiin ja lähdetään töihin rennommassa bisnestyylissä.

Enää tuskin tarvitsee puhua rennosta perjantaista, sillä brittiläisen sähkötupakkayhtiön teettämän tutkimuksen mukaan koko työviikon tyylistä on tullut rento. Tutkimukseen vastanneista 1000 työntekijästä 34 prosenttia sanoi pukeutuvansa pukuun enää ainoastaan silloin, jos he ovat tapaamassa asiakkaita tai osallistumassa tärkeään konferenssiin, kirjoittaa Daily Mail.

Lähes puolet kyselyyn vastanneista ihmisistä uskookin, että puku päällä työskentelemisen aikakausi on auttamatta ohi – vaikkakin joillakin perinteikkäillä aloilla, kuten rahoitus- ja vakuutusaloilla, ollaan edelleen tarkkoja pukeutumiskoodeista.

Sen sijaan etenkin teknologia- ja media-aloilla työskentelevät eivät enää juurikaan tee eroa työ- ja vapaa-ajan puketumisen välillä.

Bisnespukeutumiskoodiston löystyminen on kirvoittanut myös vastareaktioita. Muun muassa talouslehti Forbesin jutussa huomautetaan, että rento pukeutumistyyli ei tarkoita sitä, että töihin tulisi ilmestyä pyöräilysortseissa ja topissa. Lehden mukaan t-paidan alta pilkistävät urheiluliivit heikentävät auttamatta johtajan uskottavuutta. Eikä edes kesä ole riittävä tekosyy pitää töissä sortseja ja flip flop -sandaaleja.

Alexander Stubbin tyyli herätti paljon keskustelua, kun pääministeri osallistui elokuussa 2014 kokoomuksen ministeriryhmän kesäkokoukseen sortseissa ja kesäjalkineissa. Kuva: Pirjo Latva-Mantila

Mutta tiesitkö, että menestyvillä johtajilla on oma salainen pukukoodinsa? Sen mukaan esimerkiksi sininen luo kantajastaan luotettavan kuvan, kun taas vihreä on kateuden väri. Ja ruskeat kengät ne vasta pahasta ovatkin!

Lue myös:

Tällainen on bisnesmiesten salainen pukukoodi

Näin kukkamekosta tulee työvaate