Emma Metso valmistaa lepakkokorkkarinsa käsin Hämeenlinnassa. Kuva: Cloudberry Lady
Emma Metso valmistaa lepakkokorkkarinsa käsin Hämeenlinnassa. Kuva: Cloudberry Lady

Kenkäjätti Jeffrey Campbellin uutuudessa ja hämeenlinnalaisopiskelija Emma Metson viime vuonna suunnittelemassa kenkämallissa on hyvin paljon samaa.

Hämeenlinnalaisen Cloudberry Lady -yrityksen asiakas bongasi viime viikolla hämmästyttävän yhdennäköisyyden amerikkalaismerkki Jeffrey Campbellin uuden The Bat Girl -kenkämallin (kuva täällä) ja Emma Metson viime keväänä suunnitteleman The Bat -korkokengän välillä.

– Ystäväni Emma teki kengän yritykselleni opinnäytetyönä, kertoo vaate- ja asustesuunnittelija, yrittäjä Tuulia Lautamaja.

Cloudberry Lady on erikoistunut japanilaiseen Lolita- ja katumuotiin. He jakoivat kuvan kenkämallista myös Tumblr-blogissaan, josta kuva lähti hyvin leviämään sosiaalisessa mediassa.

Kuva lepakonsiivillä somistetusta korkokengästä vaikuttaa päätyneen myös amerikkalaisyrityksen suunnittelijoiden silmiin, sillä muutama viikko sitten julkaistu kenkämalli on hyvin samankaltainen kuin Hämeenlinnassa suunniteltu.

– Ensin olimme aika skeptisiä, mutta kaikki elementit tuntuvat mätsäävän. Kenkään on tehty vain pieniä muutoksia, joten se on kuitenki eri tuote, eikä meillä ole oikeutta puuttua asiaan.

Yrittäjä on kuitenkin ollut yhteydessä amerikkalaisiin. Toistaiseksi vastausta ei ole kuulunut.

Jeffrey Campbelliä on syytetty useasti catwalkilla nähtyjen luksuskenkien plagioinnista, ja Tuulia Lautamajan mukaan yritys on kopioinut tuotteita ennenkin myös opiskelijoiden luonnoksista.

– Oikeudet malliin olisi saanut tässä tapauksessa aika edullisesti. On erityisen törkeää, että nyt emme saa mitään kunniaa suunnittelusta. Pahimmassa tapauksessa voi käydä niin, että meitä epäillään kopioinnista.

Tänä kesänä nenälleen kannattaa valita mahdollisimman futuristiset aurinkolasit.

Pikkuiset ja pyöreät, suuret ja kissamaiset, klassiset joka paikan höylät. Viime vuosina aurinkolasirintamalla on ollut mistä valita.

Mutta millaiset plehat ovat muodikkaimmat kesällä 2018? Vogue-lehden mukaan vastaus on kiistatta aerodynaamiset ja futuristiset sporttiaurinkolasit, eli tuttavallisemmin ”nopeet lasit”.

Jos kuvaus ei herätä mitään kelloja, anna prinsessa Annen havainnollistaa!

Kuningatar Elisabet II:n tytär Anne, 67, on luottanut nopeisiin laseihin jo hyvän tovin. Viimeksi hänet nähtiin trendilasit nenällään Harryn ja Meghanin häissä. Muuten hänen juhlalookinsa oli hyvin klassinen:

Niin coolia! Anne yhdisti kermanvalkoiseen leninkiinsä Adidaksen sporttiset aurinkolasit.
Niin coolia! Anne yhdisti kermanvalkoiseen leninkiinsä Adidaksen sporttiset aurinkolasit.

Anne kuvattiin sporttiset kakkulat päässään myös esimerkiksi vuonna 2015 Englannin ja Skotlannin välisessä rugbypelissä.

Kuva: Reuters
Kuva: Reuters

Catwalkien ehdoton ykkönen

Annen suosimia kieltämättä melkoisia ysärifiiliksiä herättäviä aurinkolaseja on vilissyt viime aikoina runsaasti catwalkeilla. Esimerkiksi Stella McCartney ja Fenty x Puma esittelivät nopeita laseja kevään 2018 muotinäytöksissään.

Kuvat: Fenty x Puman ja Stella McCartneyn / Reuters
Kuvat: Fenty x Puman ja Stella McCartneyn / Reuters

Suomessa futurististen lasien ilosanomaa on levittänyt jo useamman vuoden ajan esimerkiksi räppärit Jare ja Ville-Galle. Vuonna 2014 Jare kertoi Me Naisille, että kiiltäväpintaiset sporttilasit ovat yksi hänen tyylinsä kulmakivistä.

 

HÄÄÄÄÄ! Tänää takas keikoille. Oulu&Rovaniemi vamos! ✈️✈️✈️

A post shared by Jare Brand (@jeanbabtiste) on

Ei pukeutumispaniikkia! Kesän juhliin riittää yksi helppokäyttöinen vaate, kun sen voi stailata parilla eri tavalla.

Vedä kuvan reunassa olevaa nuolta vasemmalle ja oikealle, niin näet saman vaatteen kahdessa eri tyylissä. 


Laskoshame, 49,99 €, H&M. Romanttinen jakku, 109,95 €, Neo Noir. Paitapusero, 19,95 €, Gina Tricot. Hiussolki, 8,99 €, Glitter. Olkalaukku, 29,99 €, Pieces. Veloursaappaat, 66,99 €, Na-kd.
Polyesterinen laskoshame on helppo pukea monella eri tavalla, 49,99 €, H&M. Glitterneule, 69,95 €, Neo Noir.  Kukkakorvakorut, 16,99 €, Glitter. Kiiltävä tekonahkalaukku, 34,99 €, Pieces. Veloursaappaat, 66,99 €, Na-kd.
 


Housut, 85 €, Ajlak.Olat paljastavassa puuvillapaidassa sekoittuvat skarpit raidat ja pehmeä röyhelö, 59,99 €, Selected Femme. Kirjekuorilaukku, 439,95 €, Loeffler Randall. Hopeanhohtoiset nahkapistokkaat, 69,95 €, Tamaris.
Kasvikuvioisten housujen pohjaväri on aina trendikäs ja juhlava valkoinen, 85 €, Ajlak. Kimonojakku, 85 €, Ajlak. Pystykauluksinen pusero, 24,99 €, H&M. Pitkä riipus, 16,99 €, Pieces. Iltalaukku, 129 €, Unisa. Nahkapistokkaat, 69,95 €, Tamaris.
 


Bleiseri, 239 €, Samsøe & Samsøe. Läpikuultava mekko, 69,95 €, Neo Noir. Kukkakorvakoruissa riittää katsottavaa, 9,99 €, Kappahl. Kullanvärinen nahkalaukku, 109 €, Tommy Hilfiger. Avokkaat, 125 €, Unisa.
Bleiseri, 239 €, ja kauniisti valoa heijastava viskoositoppi, 79 €, Samsøe & Samsøe. Leveälahkeiset, vajaamittaiset housut, 79,95 €, Selected Femme. Puuvillalaukku, 24,99 €, H&M. Avokkaat, 125 €, Unisa.