Emma Metso valmistaa lepakkokorkkarinsa käsin Hämeenlinnassa. Kuva: Cloudberry Lady
Emma Metso valmistaa lepakkokorkkarinsa käsin Hämeenlinnassa. Kuva: Cloudberry Lady

Kenkäjätti Jeffrey Campbellin uutuudessa ja hämeenlinnalaisopiskelija Emma Metson viime vuonna suunnittelemassa kenkämallissa on hyvin paljon samaa.

Hämeenlinnalaisen Cloudberry Lady -yrityksen asiakas bongasi viime viikolla hämmästyttävän yhdennäköisyyden amerikkalaismerkki Jeffrey Campbellin uuden The Bat Girl -kenkämallin (kuva täällä) ja Emma Metson viime keväänä suunnitteleman The Bat -korkokengän välillä.

– Ystäväni Emma teki kengän yritykselleni opinnäytetyönä, kertoo vaate- ja asustesuunnittelija, yrittäjä Tuulia Lautamaja.

Cloudberry Lady on erikoistunut japanilaiseen Lolita- ja katumuotiin. He jakoivat kuvan kenkämallista myös Tumblr-blogissaan, josta kuva lähti hyvin leviämään sosiaalisessa mediassa.

Kuva lepakonsiivillä somistetusta korkokengästä vaikuttaa päätyneen myös amerikkalaisyrityksen suunnittelijoiden silmiin, sillä muutama viikko sitten julkaistu kenkämalli on hyvin samankaltainen kuin Hämeenlinnassa suunniteltu.

– Ensin olimme aika skeptisiä, mutta kaikki elementit tuntuvat mätsäävän. Kenkään on tehty vain pieniä muutoksia, joten se on kuitenki eri tuote, eikä meillä ole oikeutta puuttua asiaan.

Yrittäjä on kuitenkin ollut yhteydessä amerikkalaisiin. Toistaiseksi vastausta ei ole kuulunut.

Jeffrey Campbelliä on syytetty useasti catwalkilla nähtyjen luksuskenkien plagioinnista, ja Tuulia Lautamajan mukaan yritys on kopioinut tuotteita ennenkin myös opiskelijoiden luonnoksista.

– Oikeudet malliin olisi saanut tässä tapauksessa aika edullisesti. On erityisen törkeää, että nyt emme saa mitään kunniaa suunnittelusta. Pahimmassa tapauksessa voi käydä niin, että meitä epäillään kopioinnista.

Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

 

Muotisuunnittelija Diane von Furstenberg loi 1970-luvulla kuuluisan kietaisumekon. Vuosikymmenen tyyli-ikoni suosi värikkäitä printtimekkoja, joita nähtiin myös brändin tämän syksyn mallistossa.

  1. Puisissa korvakoruissa on hippimeininkiä, 32 €, Aarikka.
  2. Kimonomainen takki sopii myös juhliin, 79,95€, Zara.
  3. Jakardikangas vie ajatukset barokkiin, mutta hihansuut kielivät nykyajasta, 175 €, &Other Stories.
  4. Chelsea-bootsit toimivat joka tilanteessa, 99,99 €, Selected Femme.
  5. Mekko muistuttaa Joutsenlammesta, 49,95 €, Ellos.
  6. Meripihkan ja mustan kahvin liitto toimii, 110 €, &Other Stories.
  7. Matalakorkoiset avokkaat ilahduttavat jalkoja, 49,95 €, Ellos.
  8. Printtihousut ovat oiva vaihtoehto kietaisumekolle, 189 €, Joseph Ribkoff.

 

 

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.