Vuoden 2015 Met-gaalan teemana oli Kiina. Kuva: Reuters
Vuoden 2015 Met-gaalan teemana oli Kiina. Kuva: Reuters

Mitä Beyoncé edelle, sitä Kim perässä?

Reality-tähti Kim Kardashian, 34, nähtiin eilen jokavuotisessa Met-taidemuseon hyväksi järjestetyssä gaalassa Roberto Cavallin upeassa valkoisessa iltapuvussa.

Pramealta näytti, mutta mikä moka! Beyoncéhan, 33, nähtiin melko samanlaisessa Givenchyn asussa jo vuonna 2012. Ulkomainen media ja sosiaalisen median kriitikot ottivat Kimin välittömästi kynsiinsä.

Mitä tahansa Kim tekeekään, hän ei tunnu saavan kriitikoita puolelleen. Vuonna 2013 hänet nähtiin samassa gaalassa viimeisillään raskaana Riccardo Tiscin kukkakuosisessa iltapuvussa. Asusta alettiin tehdä välittömästi nettiin lukemattomia ilkkuvia meemikuvia, joissa Kimiä asua verrattiin esimerkiksi sohvaan.

Edesmennyt koomikko Robin Williamskin muistutti Twitterissä, että hän taitoi tyylin jo paljon ennen Kimiä – esiintyessään Mrs. Doubtfiressa vuoden 1993 elokuvassa. Kaikki kuvat löydät täältä.Kim Kardashian apinoi tyylin Beyoncélta, väitetään. Vierellä aviomies Kanye West.

Twitter-vertailussa Kim Kardashian vuonna 2015 ja Beyoncé vuonna 2012. Apinoiko Kim Beyoncén tyylin? Mitä väliä, me kysymme. Sitä paitsi: matkiminen on parasta imartelua.

Lue myös:

Kim Kardashian sai lääkäriltä huonoja uutisia: kohtu joudutaan ehkä poistamaan

Kim Kardashian pesee hiuksensa vain neljän päivän välein – poimi tukkavinkit

Tähdet kilpailivat pukuloistollaan Met-muotigaalassa – kuvagalleria vuodelta 2014

Kaikki Kim Kardashianista täällä.

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.