Kaunis kenkä hurmaa katsojan aina, muodista riippumatta. Muotitoimittajat paljastavat omat kenkäsuosikkinsa.

Elina Lundström, muotitoimittaja

Suosikkini arkeen

”Mekkofanina saappaat ovat olleet aina juttuni. Tänä keväänä uskaltaudun kokeilemaan myös nilkkureita. Yhdistän nilkkureiden kanssa suorat housut, mieluiten farkut. Kiiltonahka ja punainen korko antavat ilmettä ja särmää näille nilkkureille. Jalkani voivat parhaiten tukevissa 3–4 sentin koroissa, niillä jaksan tepastella aamusta iltaan.”

Suosikkini juhlaan

”Kärjestä avoimet korkkarit ovat nyt uusinta uutta. Tässä korkkarissa yhdistyvät hempeä sävy, kiiltävä pinta ja pelkistetty tyyli. Kukkakoriste piilottaa sopivasti varpaat ja paksu pohja helpottaa askellusta.”

Tämän kevään muodissa kolahti

”Värit ja materiaalit. Voimakkaat karkkivärit, hennot pastellit ja nahansävyt ovat ihania. Metallin- ja satiininhohto purevat erityisesti peruspopoissa. Puukoroissa on jotain aitoa ja ajatonta. Napakka nahka ja tikkauksien jälki tuovat mieleen 70-luvun.”

Nina Nuorivaara, muotitoimittaja

Suosikkini arkeen

”Arkena suosin ballerinoja ja matalakantaisia sandaaleja. Työnkuvaani kuuluu juosta ympäri kaupunkia etsimässä kuvauksiin vaatteita ja rekvisiittoja, joten korkeilla koroilla koikkelehtiminen ja minun vauhtini ovat mahdoton yhtälö. Siistit ja simppelit sandaalit toimivat hyvin aamun arjesta illan juhlaan.”

Suosikkini juhlaan

”Kaappini pursuaisi ihanan naisellisia korkokenkiä, jos omaan jalkaani mahtuvia olisi enemmän tarjolla. Uskon rakastavani kaikenvärisiä ja -mallisia korkkareita juuri siksi, että harvoin löydän itselleni sopivia. Korkeilla koroilla kopsuttelu antaa hyvän ryhdin ja kuuluu kunnon juhlaan!"

Tämän kevään kenkämuodissa kolahti

”Muodoilla, materiaaleilla ja väreillä leikittely on tämän kevään juttu. Kengät ovat koristeellisia, ja nyt näkyy todella korkeita korkoja tai ihan flättejä malleja. Vaikka kenkien korot kapenevat ja kevenevät, vastakohtana on myös yllättävän paljon kiilakorkoa. Eli kenkämuoti tarjoaa monipuolisuudessaan jokaiselle jotakin.”

Anu Kopola, kauneus- ja lifestyletoimittaja

Suosikkini arkeen

”Tennarit ovat arkikenkä-suosikkini, ja ihanaa että niitä voi nykyään käyttää vähän virallisemmissakin menoissa. Erilaiset kuosit, printit ja kuviot ovat kevään hitti, ja ne ovatkin todella hienoja. Mitä hullummat, sen paremmat.”

Suosikkini juhlaan

”Olen totaalinen saapastyyppi ja rakastan vaalean beigejä mokkamalleja. Vaikka ne ovat käytössä arat, suojaan niitä erilaisilla suihkeilla. Vielä vuosi sitten olin tinkimätön korkkarijuhlija, mutta viime aikoina myös kekkerikorko on vaihtunut matalaksi. Kunnon juhlat ovat sitten asia erikseen.”

Tämän kevään kenkämuodissa kolahti

”Vaatteeni ovat yleensä mustia, beigejä tai valkoisia, mutta rakastan överivärikkäitä kenkiä, ja tänä keväänä niitä riittää. Hehkutan myös suipon kengänkärjen paluuta, koska pyöreä kärki ei koskaan iskenyt minuun.”

Kukkaset korvataan nyt pörröisillä pampuloilla!

Muistatko vielä ala-asteajoilta pörröiset pampulat, jotka askarreltiin pahvipyörylöistä ja naruista? Nyt on aika tuoda ne takaisin näkyville!

Elite Dailyn toimittaja kertoo inspiroituneensa Vogue-lehden kannesta, jossa Beyoncélla on päässään iso kukkaseppele, sekä halunneensa tehdä itselleen samankaltaisen.

Kukkien metsästämisen sijaan oli kuitenkin huomattavasti helpompaa askarrella päähän isot, pörröiset pampulat.

Me Naisten toimitus päätti kokeilla samaa ja kyllä kannatti! Pampuloista syntyi kuin syntyikin erinomainen korvike kukkaseppeleelle. Pääkoriste toimii kesän viimeisillä festareilla, kuten vaikkapa Flow:ssa, paremmin kuin hyvin:

Eikä siinä vielä kaikki! Pampuloita voi solmia myös hiuksiin esimerkiksi nutturan tai ponnarin kaveriksi. Yhtä hyvin niitä voi laittaa roikkumaan myös esimerkiksi laukkuun.

Jos askartelutaidot ovat ruosteessa, näin saat pampulat tehtyä pikavauhtia:

  1. Leikkaa pahvista tai kartongista kaksi samankokoista ympyrää, joissa on myös samankokoinen, ympyränmuotoinen reikä keskellä. Laita pahviliuskat päällekäin ja kiinnitä lanka (tai useampi!) pahvipyörylöihin kiinni. 
  2. Ala kierittää lankaa pahvien ympärille niin kauan, kunnes lanka peittää pahvien keskellä olevan reiän lähes kokonaan.
  3. Etsi pahvit lankojen alta, aseta saksien terä pahvien väliin ja ala leikata naruja katki. 
  4. Kun kaikki narut on katkaistu, kiedo langanpätkä pahvien välistä ja solmi sen avulla koko paketti kiinni. Lankaa ei tarvitse leikata lyhyeksi, koska sen avulla pallon saa kiinnitettyä esimerkiksi hiuspantaan. 
  5. Valmista! Voit ottaa pahvinpalat pois, ja tuloksena on valmis pörröpampula.

Idea ”siveellisestä naisesta” on periytynyt nykypäivään, sillä ennen paljain säärin tepastelivat vain prostituoidut.

Aivan tuon pikaa on kiskottava jalkaan taas sukkahousut. Sukkahousut ovat toisinaan hyvinkin epämiellyttävät ja pakkopullaa monille naisille: ne valuvat, kiristävät ihan vääristä paikoista ja rullaantuvat makkaroille. Hajoilevatkin vielä jatkuvasti.

Talvella niiden tehtävä on selkeä: sukkahousut lämmittävät mukavasti. Mutta miksi ihmeessä ne kuuluvat kiinteästi naisten pukeutumiseen myös kesäjuhlissa? Sukkahousuttomuudesta voi saada pitkiä katseita vielä vuonna 2018?

”Itseä ei tullut paljastaa julkisesti tai vieraille.”

Kysyimme vaatetuksen ammattilaiselta, miten sukkahousujen tarvetta perustellaan lämpimällä säällä. Stylisti ja vaatealan artesaani Sohvi Nyman selittää, että sukkahousujen käyttö ja moni muukin etikettiin kuuluva asia juontaa juurensa kaukaa historiasta.

– Jokainen siveellinen ja itseään kunnioittava nainen verhosi itsensä sukkahousuihin 50-luvulla. Silloin vain ilotytöt kulkivat ilman sukkahousuja, Nyman sanoo.

Sukkahousujen lisäksi minihameet ja topit eivät olleet soveliaita, sillä itseä ei tullut paljastaa julkisesti tai vieraille.

Perinne on kulkeutunut pitkälle myös nykypäivään, sillä edelleenkin paljaat sääret ja itsensä esittely mielletään epäkohteliaaksi. Todellisuudessahan moni ei välttämättä edes näe eroa paljailla säärillä ja sukkahousuilla.

”Häissä jalat kuuluu olla verhoiltuna.”

Sukkahousujen ”pakollisuus” riippuu täysin tilanteesta. Jos on matkalla Linnan juhliin, silloin sukkahousut ovat välttämättömät, Nyman sanoo. Myös häissä jalat kuuluu olla verhoiltuna. Mutta rennommissa kesäjuhlissa sukkikset eivät ole pakolliset.

– Mitä konservatiivisempi juhla, sitä tarkemmin tapaa tulee kunnioittaa. Sukkahousukysymys on verrattavissa siihen, miksi miesten pitää käyttää kravattia, Nyman sanoo.

Olisiko siis aika päivittää tavat nykypäivään ja aloittaa sukkahousuvallankumous? Ehdottomasti!

Vierailija

Stylisti kertoo, mihin perustuu kesäjuhlien sukkahousupakko: ”Ennen vain ilotytöt kulkivat ilman”

Sukkahousupakko tuskin on kovin historiallista perua, koska sukkahousut vasta yleistyivät siihen aikaan, kun karvattipakko lieveni. Pukeutumiskoodit tulevat paljon kauempaa hirstoriasta, kuin sukkahousut, jotka tulivat Suomeen samassa aallossa, kuin e-pillerit ja vapaa rakkaus. Vasta 60 luvulla sukkahousut ohittivat sukkanauhat ja sukat. 80 luvulla Suomessa ei paljon ilotyttöjä ollut, mutta heillä oli kyllä sukkahousujen sijaan sukkanauhat ja sukat. Stay Upit tulivat myöhemmin.
Lue kommentti
Paperinpyörittäjä

Stylisti kertoo, mihin perustuu kesäjuhlien sukkahousupakko: ”Ennen vain ilotytöt kulkivat ilman”

Töissä on pukukoodina, että pitää olla sukkahousut naisilla. Vähän jälkeenjäänyyttä mielestäni jos on muuten asiallisesti pukeutunut. Oletteko sitä mieltä että jos tapaatte asiakaspalvelijan asiantuntijatehtävässä ja hänellä on hame, että olisi asiatonta olla ilman sukkahousuja kesällä?
Lue kommentti