Kaunis kenkä hurmaa katsojan aina, muodista riippumatta. Muotitoimittajat paljastavat omat kenkäsuosikkinsa.

Elina Lundström, muotitoimittaja

Suosikkini arkeen

”Mekkofanina saappaat ovat olleet aina juttuni. Tänä keväänä uskaltaudun kokeilemaan myös nilkkureita. Yhdistän nilkkureiden kanssa suorat housut, mieluiten farkut. Kiiltonahka ja punainen korko antavat ilmettä ja särmää näille nilkkureille. Jalkani voivat parhaiten tukevissa 3–4 sentin koroissa, niillä jaksan tepastella aamusta iltaan.”

Suosikkini juhlaan

”Kärjestä avoimet korkkarit ovat nyt uusinta uutta. Tässä korkkarissa yhdistyvät hempeä sävy, kiiltävä pinta ja pelkistetty tyyli. Kukkakoriste piilottaa sopivasti varpaat ja paksu pohja helpottaa askellusta.”

Tämän kevään muodissa kolahti

”Värit ja materiaalit. Voimakkaat karkkivärit, hennot pastellit ja nahansävyt ovat ihania. Metallin- ja satiininhohto purevat erityisesti peruspopoissa. Puukoroissa on jotain aitoa ja ajatonta. Napakka nahka ja tikkauksien jälki tuovat mieleen 70-luvun.”

Nina Nuorivaara, muotitoimittaja

Suosikkini arkeen

”Arkena suosin ballerinoja ja matalakantaisia sandaaleja. Työnkuvaani kuuluu juosta ympäri kaupunkia etsimässä kuvauksiin vaatteita ja rekvisiittoja, joten korkeilla koroilla koikkelehtiminen ja minun vauhtini ovat mahdoton yhtälö. Siistit ja simppelit sandaalit toimivat hyvin aamun arjesta illan juhlaan.”

Suosikkini juhlaan

”Kaappini pursuaisi ihanan naisellisia korkokenkiä, jos omaan jalkaani mahtuvia olisi enemmän tarjolla. Uskon rakastavani kaikenvärisiä ja -mallisia korkkareita juuri siksi, että harvoin löydän itselleni sopivia. Korkeilla koroilla kopsuttelu antaa hyvän ryhdin ja kuuluu kunnon juhlaan!"

Tämän kevään kenkämuodissa kolahti

”Muodoilla, materiaaleilla ja väreillä leikittely on tämän kevään juttu. Kengät ovat koristeellisia, ja nyt näkyy todella korkeita korkoja tai ihan flättejä malleja. Vaikka kenkien korot kapenevat ja kevenevät, vastakohtana on myös yllättävän paljon kiilakorkoa. Eli kenkämuoti tarjoaa monipuolisuudessaan jokaiselle jotakin.”

Anu Kopola, kauneus- ja lifestyletoimittaja

Suosikkini arkeen

”Tennarit ovat arkikenkä-suosikkini, ja ihanaa että niitä voi nykyään käyttää vähän virallisemmissakin menoissa. Erilaiset kuosit, printit ja kuviot ovat kevään hitti, ja ne ovatkin todella hienoja. Mitä hullummat, sen paremmat.”

Suosikkini juhlaan

”Olen totaalinen saapastyyppi ja rakastan vaalean beigejä mokkamalleja. Vaikka ne ovat käytössä arat, suojaan niitä erilaisilla suihkeilla. Vielä vuosi sitten olin tinkimätön korkkarijuhlija, mutta viime aikoina myös kekkerikorko on vaihtunut matalaksi. Kunnon juhlat ovat sitten asia erikseen.”

Tämän kevään kenkämuodissa kolahti

”Vaatteeni ovat yleensä mustia, beigejä tai valkoisia, mutta rakastan överivärikkäitä kenkiä, ja tänä keväänä niitä riittää. Hehkutan myös suipon kengänkärjen paluuta, koska pyöreä kärki ei koskaan iskenyt minuun.”

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.