Meggingsit eli miesten leggingsit vaativat pokkaa.

Kuvat Lilli Haapala

Mikä yhdistää Reckless Loven laulajaa Olli Hermania ja supersankareita, kuten Batmania, Mustanaamiota ja Teräsmiestä?

Vastaus: piukat pöksyt.

Miesten leggingsit eli meggingsit olivat tekemässä tuloaan pari vuotta sitten. Supistiin, että H&M ottaisi niitä myyntiin miestenosastolleen. Vaan eipä ottanut, ja meggingsejä käyttävät miehet joutuvat yhä tyytymään naistenosastojen valikoimiin, kirpputoreihin ja nettikauppoihin.

– Naisten leggingseissä on usein se ongelma, että miesten on vaikea löytää sopivan kokoisia. Jotta leggingsit eivät puristaisi haaroista, täytyy ostaa kokoa liian isot. Mutta silloin ne ovat muualta löysät eivätkä istu joka paikasta, kirjailija Juri Nummelin, 40, kertoo.

Juri kokeilee pukeutumisessa erilaisia yhdistelmiä – välittämättä siitä, mielletäänkö osaset perinteisesti miesten vai naisten vaatteiksi. 

Meggingsejä hän käyttää usein bileissä, mutta hän on löytänyt myös arkeen sopivia yhdistelmiä. Meggingsien lisäksi Juri soisi, että miehille tehtäisiin tyylikkäitä hameita ja korkokenkiä.

– Minusta mies voi käyttää naisten vaatteita ja korostaa silti maskuliinisuuttaan.

Muutaman ongelman Juri on havainnut ihoa sivelevässä asusteessa. Niissä ei ole taskuja ja ne ovat usein liian kuumat tai kylmät. Ideaalilämpötila olisi kuulemma +18 astetta. Strategiset paikat hän peittää käyttämällä meggingsien kanssa sortseja tai pitkää paitaa.

Meggingsien käyttö vaatii myös pokkaa, sillä kaupungilla ne voivat herättää supinaa.

– Siitä ei vain pidä välittää, vaikka ymmärrän, että se voi olla joskus vaikeaa. Saattaa olla, että itsekin naureskelen meggingseille kymmenen vuoden päästä, mutta mitä sitten. Edelläkävijän rooli on aina raskas, mutta maailma muuttuu väkisin.

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.