"Minulla on pari luottotakkia, jotka ovat kulkeneet mukanani vuosia. Toinen on alennusmyynnistä ostettu nahka­takki, toinen tämä tumman­sininen kipparitakki Bulgariasta", juontaja Jenni ­Alexandrova kertoo. Kuvat Panu Pälviä
"Minulla on pari luottotakkia, jotka ovat kulkeneet mukanani vuosia. Toinen on alennusmyynnistä ostettu nahka­takki, toinen tämä tumman­sininen kipparitakki Bulgariasta", juontaja Jenni ­Alexandrova kertoo. Kuvat Panu Pälviä
Vuosi sitten ostettu Espritin hattu on Jennin lempiasusteita. "Käytän hattua etenkin syksyisin."
Vuosi sitten ostettu Espritin hattu on Jennin lempiasusteita. "Käytän hattua etenkin syksyisin."
Ystävältä naistenpäivälahjaksi saatu risti­sormus on käytössä joka päivä. Liilalla ja valkoisella kivellä koristetut­ sormukset ovat tuliaisia ulko­mailta.
Ystävältä naistenpäivälahjaksi saatu risti­sormus on käytössä joka päivä. Liilalla ja valkoisella kivellä koristetut­ sormukset ovat tuliaisia ulko­mailta.
Jenni pitää hippityylisistä suurista aurinkolaseista.
Jenni pitää hippityylisistä suurista aurinkolaseista.

Juontaja Jenni Alexandrova, 33, ei siedä puristavia vyötärönauhoja eikä vaatekaupassa jahnaamista. Uusille trendeille hän lämpenee niin hitaasti, että ne ehtivät jo mennä ohi.

Mikä on pukeutumisesi juju?
Tyylini on naisellinen, rento ja selkeä. Suosin hyviä materiaaleja ja leikkauksia ja viihdyn mukavissa vaatteissa – mikään­ ei saa kiristää tai puristaa. Liian pienissä vaatteissa ajatukset eivät solju vapaina, vaan jumittuvat jonnekin vyötärönauhan puristuksiin. Lempivärejäni ovat punainen, beige ja valkoinen, inhokkejani taas vaaleanvihreä ja hempeä liila.

Miten arkipukeutumisesi eroaa juhlapukeutumisesta?
Arkipukeutumiseni ei juuri eroa siitä, mitä­ laitan päälleni ravintolaillalliselle. Yleensä vain kengät vaihtuvat korkeampiin. Virallisempiin tilaisuuksiin panostan sitten enemmän. Silloin asu on astetta juhlallisempi ja kengät vieläkin korkeammat. Tunnen oloni epämukavaksi, jos olen ylipukeutunut.

Millainen shoppailija olet?
Shoppailen aika harvoin enkä tee juuri koskaan virheostoksia. Tiedän, mikä minulle sopii ja mikä ei. Jos ihastun johonkin­ vaatteeseen näyteikkunassa, kävelen kauppaan ja ostan sen sovittamatta. En jaksa pähkäilyä sovituskopissa. Ihastelen vaatteita ja asusteita Net-a-porter.com-sivustolla,­ mutta tarkan euron naisena päädyn huokeamman hinnan nettikauppoihin. Asos.com on yksi suosikeistani.

Onko sinulla paljon vaatteita?
Minulla on pieni vaatekaappi, eikä siellä ole juuri mitään ylimääräistä. Kierrätän vanhat vaatteeni surutta, sillä minulla ei riitä pitkäjänteisyyttä niiden myymiseen kirpputorilla. Minulle riittää maksuksi, että joku saa käytetystä vaatteestani iloa.

Seuraatko trendejä?
Olen hidas omaksumaan trendejä. Saatan nyrpistellä nenääni jollekin muoti­jutulle pitkän aikaa ja lämpenen vasta, kun aallonharja on jo ohitettu. Siksi räikeimmät trendit jäävät usein kokeilematta.

Miten pukeutumisesi on muuttunut vuosien varrella?
Teinivuosina kokeilin kaikenlaista. Pukeuduin­ vain kirpputorivaatteisiin ja haalin hippivaatteita leveälahkeisista housuista kukkapaitoihin. Rakastan hippi­tyyliä edelleen, mutta se on pukeutumisessani nykyään valovuoden verran hillitympää. Yhdessä vaiheessa taas kuuntelin Cypress Hilliä ja pukeuduin huppareihin ja pari numeroa liian isoihin farkkuihin.

Mitä et pukisi päällesi?
Never say never, mutta liian lyhyt hame yhdistettynä tiukkaan toppiin ja tekonahkaisiin saappaisiin ei ole minun juttuni.

Pahin pukeutumismokasi?
Joskus peitin naisellisuuteni liian suurten huppareiden alle, joskus taas ahtauduin liian pieniin vaatteisiin. Jos kauluspaidan nappi pingottuu, ollaan väärillä jäljillä.

Mitä aiot hankkia seuraavaksi?
Haluaisin paksupohjaiset, 60-lukua henkivät sandaalit sekä sirommat, korolliset kävelykengät. Käytän pukeutumisessa eniten rahaa kenkiin, sillä niiden täytyy olla laadukkaat, kestävät ja kauniit. Aina kesän lähestyessä himoitsen myös hyvin laskeutuvia hippityylisiä kesämekkoja ja haalareita.

Jenni Alexandrova

Radio Rockin juontaja syntyi 25.5.1980 Raahessa. 

Asuu nyt Helsingissä perheensä kanssa. 

Vapaa-ajallaan maalaa ja lukee. 

Juontaa Kuninkaalliset Häät -ohjelmaa Nelosella tiistaisin.

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.