Onnea, kaikki valmistuneet! Koulujen päättymisen kunniaksi julkkikset muistelevat omaa lakkiaispäiväänsä. – Äiti halusi minun pukeutuvan hillitysti, mutta laitoin punaisen samettiunelman, Kirsi Alm-Siira kertoo.

Kirsi Alm-Siira, entinen uutisankkuri, nykyinen Helsingin Sanomien sosiaalisen median sisällöntuottaja, ylioppilas 1994”Tämä kuva komeilee valitettavasti monen sukulaiseni piirongin päällä. Kapinoin tuohon aikaan kaikkia auktoriteetteja vastaan. Minut erotettiin lukion kakkosella koulusta ja kävin sen tenttimällä. Viimeisen vuoden pääsin käymään ’normaalisti’, mutta joka paikassa halusin erottua muista. Näin jälkikäteen ajateltuna ja tätä kuvaa katsoessani huomaan, että en erottunut välttämättä edukseni. Ylioppilaskuvaan äitini halusi minun laittavan jotain hillittyä – valitsin punaisen samettiunelman. Tuon tukkani taisin kähertää ihan itse. Minua ärsytti koko ylioppilasjuhlatohina ja kuvankin kävin otattamassa vasta noin puoli vuotta juhlien jälkeen.”

Fatbardhe Hetemaj, kaupunginvaltuutettu, business manager, ylioppilas 2004”Kirjoitin ylioppilaaksi Helsingin luonnontiedelukiosta. Kuva otettiin Malmilla. Oli hienoa olla kuvattavana ja olin ylpeä itsestäni. Tein töitä koko lukioajan ja valmistuin kuitenkin ajallaan. Ylppärikuvan katsominen tuo kivoja muistoja mieleen, ja välillä hätkähdän kuinka siitä on jo 11 vuotta aikaa.”

Anne Kukkohovi, malli ja juontaja, ylioppilas 1989”Eipä tuossa nyt hirveän syvällisiiä ajajeltu, keskityin vain kuvaamiseen! Onneksi en tiennyt, mitä ihanaa elämässä on vielä tulossa, sillä en olisi malttanut odottaa.”

Tiia Vanhatapio, muotisuunnittelija, ylioppilas 1989”Katson luottavaisena tulevaisuuteen koulun pihalla. Katson kuvaa rakkaudella, sillä siinä näkyy sen ajan muoti: ylisuuri Benettonin jakku sekä ihana Benettonin ruusukotelomekko, joka minulla yhä on tallessa. Kävin yksityistä ilmaisutaidon lukiota ja koin jokaisen koululaisen unelman, kun eräänä aamuna koulun vanha puoli oli liekeissä – se tiesi meille ylimääräistä lomaa.”

Hanna Sumari, juontaja ja toimittaja, ylioppilas 1979”Kun pääsin ylioppilaaksi, oli mielettömän kylmä. Valokuvaaja Vladimir Pohtokari otti kuvia kotimme rannassa ja hytisin aivan kananlihalla. Olin onnellinen, että sain valkolakin. Koulutie oli sanasokealle tuohon aikaan pitkä ja vähän kivinenkin taival. Koulusta ja opettajista jäi silti hyvät muistot, ja tunsin kyllä, että edessäni oli suuri seikkailu nimeltään elämä.”

Katja Ståhl, media-alan moniosaaja, ylioppilas 1987”Kirjoitukset voi tiivistää yhteen sanaan: Selvisin! Kirjoitin neljä ainetta, kun vähempääkään ei voinut, ja valmistuin C:n arvosanalla, mutta sain englannista sentään laudaturin. Lukio oli lähinnä kolmen vuoden ajanviete. Panostin vanhojenpäiviin, välitunteihin, ystäviin – tällaisiin pehmeisiin arvoihin. Kirjoitusten aikaan äitini soitti ystäväni äidille ja kysyi, huomasiko heidän tyttärestään, että kirjoitukset olivat meneillään. Meillä kun sitä ei kuulemma huomannut.”

Marco Bjurström, koreografi, yritysvalmentaja ja mediatyöläinen, ylioppilas 1985”Onhan se hauska katsoa tuota nuorta naperoa, joka taisi silloin olla omasta mielestään hurjan aikuinen. Minulla on hyviä muistoja koulusta ja elämästä muutenkin tuolta ajalta. Paljon tanssikeikkaa ja opetuksia ja tukuttain hyviä ystäviä niin koulukavereissa kuin tanssiporukoissakin. Tehtiin tuohon aikaan aika paljon Matiniquen ja InWearin muotinäytöksiä, ja yo-pukunikin on Matiniquen mallistosta. Muistan, että mummini oli aivan järkyttynyt, että menen noutamaan lakkini ’pyjamassa’. Onneksi ne kuusi ällää vähän lohduttivat häntä.”

Teresa Välimäki, ruokayrittäjä, ylioppilas 1994”Minun ylioppilaskuvani otettiin tutun kuvaajan kanssa Helsingin Porkkalanniemessä ulkosalla. En tykännyt nuorena kuvaustilanteista yhtään, enkä varsinkaan kuvissa hymyilemisestä, mikä kuvassa toki näkyy. Nyt katson kuvaa haikein silmin: Oi aikoja, oi nuoruutta!”

Mia Halonen, juontaja-toimittaja, ylioppilas 1984”Tässä näkee, ettei kannata säästää valokuvaajan palkkiosta: oikea kuvaaja olisi käskenyt minua suoristamaan ryhtini. Neljän laudaturin ylioppilaalla vuonna oli vielä toivoa, enkä onneksi tiennyt, ettei elämässä juuri mikään mene niin kuin suunnittelee. Sähkönsininen puku oli kallis hankinta Pukevasta, minne päädyin seuraavana syksynä myymään käsilaukkuja.”

Lue lisää:

Kirsi Alm-Siira kertoo, kuinka selvisi rankoista teinivuosistaan

Kymmenen laudaturin ylioppilas tiukassa viihdetentissä – pärjäsikö Tatu?

Mitä ylle kevään ja kesän juhliin? Muotibloggari suosittelee

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.

Markettimallistoaan luotsaava Janina Fry suunnitteli asut kahdelle Linnan juhlavieraalle.

Janina F -vaatemerkkiään pyörittävä Janina Fry, 44, debytoi viime vuonna Linnan juhlapukujen suunnittelijana, kun hän sai vaatettaa Suomen puolustusvoimain entisen komentajan Ari Puheloisen vaimon Tiina Laisi-Puheloisen. Reservin kapteenilla oli tuolloin yllään oranssi silkkipuku.

Tänä vuonna Janinalta nähtiin itsenäisyyspäivän vastaanotolla jo kaksi asua. Hän jakoi molemmista kuvia Instagram-tilillään. Jälleen kerran asiakkaana oli Tiina Laisi-Puheloinen. Suomen satavuotisjuhlavuonna Linnassa nähtiin monia paljettiasuja, ja Laisi-Puheloisen juhlapuku oli yksi kauneimmista.

Toinen Janinan juhlapuvuista nähtiin Halti Oy:n brand managerin Hanna-Liisa Erkheikin yllä. Tämän selkeälinjainen, pitkähihainen asu oli yksi Linnan monista vihreistä luomuksista. Janina on lisännyt kuvan tunnisteeksi sanan metsänneito, joten lienee selvää, mistä innoitus asuun on saatu.