Tämä on kohta niiiiiiin hot. Pomarin kenkämalli 45700. Kuva: Pomar.fi
Tämä on kohta niiiiiiin hot. Pomarin kenkämalli 45700. Kuva: Pomar.fi

Miesten harmaa, korollinen pikkukenkä tekee komean paluun muotiin. – Kotimainen klassikko on jälleen cool, vahvistaa julkkisstylisti Vesa Silver.

Kultaisella 80-luvulla miehet kulkivat kelissä kuin kelissä harmaissa pikkukengissään valkoiset tennissukat vilkkuen.

Juuri kun muistijälki kasari-inhokeista on alkanut hiljalleen haalistua, suomalaisen kenkävalmistaja Pomarin nettisivuilla hohtelee jälleen tuttu vaaleanharmaa kenkä. Siis tämä:

Kuvat: Pomar.fi, malli: 45700

Kääk! Mistä on kyse?

– Ikonit palaavat aina. 1970- ja 80-luku ovat nyt pinnalla trendeissä, sanoo julkkiksia stailaava stylisti Vesa Silver.

Vesa kiittelee erityisesti kengän korkoa.

– Todella monipuolinen ja käytännöllinen kenkä juhlaan ja arkeen. Trendin mukaisesti miestenkin kengässä saa nyt olla vähän korkoa. Korko on tyylikäs yksityiskohta, joka tuo ryhdikkyyttä kantajalleen. Mielestäni on kova veto, että papoilta tutun kengän pohjakin on laitettu harmaaksi. Kokoharmaa on aika cool!

Lenkkarit ja tossut ovat olleet pitkään pinnalla, mutta nyt niiden tilalle kaivataan muuta.

– Näen, että tämä kenkä voisi hyvin olla esimerkiksi Mikko Leppilammella jonkin kapealinjaisen puvun kanssa Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa.

Vesa neuvoo yhdistämään loaferin kapealinjaiseen, nilkkapituiseen lahkeeseen. Samalla voi leikitellä värikkäillä tai kuviollisilla sukilla.

– Rennossa business-pukeutumisessa halutaan taas näyttää sukkia, ja siihen tyyliin tämä kenkämalli on loistava, sillä sukat pääsevät pilkistämään loafereista.

Kesällä kengät puolestaan yhdistetään ilman sukkia sortseihin tai nilkkoja korostaviin chino-housuihin, joiden lahkeissa on resorit.

– Tämän talven tyylikkäin juhlija pukee ylleen ruskean samettisen puvun, jonka kapeat lahkeet loppuvat nilkkaan ja sujauttaa jalkaansa ruskeat, korolliset loaferit.

Stylisti Vesa Silver on stailannut muun muassa laulaja Krista Siegfridsiä. 

Lue myös:

Joko sinullakin on? Näistä trendivaatteista tuli uusia klassikoita

10 syksyn parasta trendiä

Ylläri! Miksi korkokengät ovatkin paremmat kuin matalakantaiset?

Uusi trendi valloittaa maailmaa: pylly paljaana joogatunnilla

Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

 

Muotisuunnittelija Diane von Furstenberg loi 1970-luvulla kuuluisan kietaisumekon. Vuosikymmenen tyyli-ikoni suosi värikkäitä printtimekkoja, joita nähtiin myös brändin tämän syksyn mallistossa.

  1. Puisissa korvakoruissa on hippimeininkiä, 32 €, Aarikka.
  2. Kimonomainen takki sopii myös juhliin, 79,95€, Zara.
  3. Jakardikangas vie ajatukset barokkiin, mutta hihansuut kielivät nykyajasta, 175 €, &Other Stories.
  4. Chelsea-bootsit toimivat joka tilanteessa, 99,99 €, Selected Femme.
  5. Mekko muistuttaa Joutsenlammesta, 49,95 €, Ellos.
  6. Meripihkan ja mustan kahvin liitto toimii, 110 €, &Other Stories.
  7. Matalakorkoiset avokkaat ilahduttavat jalkoja, 49,95 €, Ellos.
  8. Printtihousut ovat oiva vaihtoehto kietaisumekolle, 189 €, Joseph Ribkoff.

 

 

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.