Vartaloa muokkaava alusasu korostaa kurveja ja silottaa muotoja.  Oikea malli löytyy sovittamalla.

Kaarituellisen sortsipukumallin alle ei tarvitse alusasua, koot S–XL, 149,90 €, Spanx. Pienipovisille. Kolmioliivimallinen yläosa alusmekossa sopii pienipovisille, koot S–XL, 119,90 €, Spanx.
Alustoppi tukee vartaloa eikä litistä rintoja, koot S–XL, 69,90 €, Spanx. Alusmekko tukee keskivartaloa ja sopii peruskäyttöön, koot XS–L, 29,95 €, H&M. Ylellisyyttä arkeen: topin vartaloa muokkaava osa on kauniisti pitsikuvioitu, koot S–XL, 44,90 €,
Triumph. Korsetissa on pitsiyläosa ja irrotettavat sukkanauhat, koot 65–85A–F, 94,95 €, Change.

  • Kerro myyjälle, mihin käyttöön etsit muokkaavaa alusasua tai ota vaate malliksi mukaan.
  • Arkikäyttöön ensikertalaisen kannattaa valita muokkaava toppi tai korkeavyötäröiset, rinnan alle ulottuvat housut. Myös vyötärökorsetti on helppo pukea ja pitää.
  • Mekkomallit ja topit puetaan alakautta eli niihin astutaan sisään. Jumiin jää, jos yläkautta yrittää!
  • Rintavalle sopii malli, jossa on avoin rintaosa tai valmiiksi oikeankokoiset liivit mukana.
  • Rintaliivien pitää olla oikeankokoiset ja hyvin istuvat. Muokkaava alusasu ei piilota epäsopivia liivejä vaan paljastaa liivimuhkurat – ja kaunis siluetti jää haaveeksi.
  • Monella on edelleen liian pienet liivit. Satsaa arkiliiveihin ja hyödynnä myyjien ammattitaitoa.

Funky Ladyn Silja Salmenkallio antoi vinkit 10 vuoden kokemuksella.

Korsettibody pysyy hyvin paikallaan ja liivitkin tulevat samassa paketissa, koot 75–85B–E, 90C–E, 54,90 €, Maidenform. Muokkaava alushame sopii puolihameen alle sekä mekkoihin, joissa on vartalonmyötäinen alaosa ja väljä yläosa, koot S–XL, 79,90 €, Spanx. Alle piilotettu avattava housuosa pitää alusmekon paikallaan, koot S–XXL, 62,90 €, Maidenform.


Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.