Me Naiset
|
Marjut Laukia
Sukkanauhaan on hyvä piilottaa jotain sinertävää. Kuva: Shutterstock
Sukkanauhaan on hyvä piilottaa jotain sinertävää. Kuva: Shutterstock

Brittien vuoksi myös suomalaismorsiamien hääpuvuissa on usein jotain vanhaa, uutta, lainattua ja sinistä.

Vaikka muuten ei hääperinteistä piittaisikaan, suurin osa morsiamista haluaa juhla-asussaan olevan "jotain vanhaa, jotain uutta, jotain lainattua ja jotain sinistä". Loru on peräisin viktoriaanisesta Englannista, mutta se tunnetaan nykyään monessa eri maailmankolkassa, myös Suomessa.

Harper's Bazaar selvitti perinteen taustat.

Jotain vanhaa

Perheessä vuosia kulkeneet korut, pitsi mummon hääpuvusta tai vanha taskuliina symboloivat morsiamen suhdetta perheeseensä ja menneisyyteensä. Usein hääpuku täydentyy jollain isoäidin tai äidin vanhalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jotain uutta

Tämä merkitsee tietysti sitä, että katse kohdistuu menneisyyden lisäksi tulevaisuuteen. Elämässä alkaa avioliiton myötä uusi luku. Uuden hankkiminen lienee hääperinteistä helpoin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jotain lainattua

Morsiamen pitäisi perinteen mukaan lainata jotain onnellisesti naimisissa olevalta naiselta. Symbolisesti samalla ”lainataan” osa lainaajan onnellisuudesta uuteen liittoon. Lainaamisperinne voi myös muistuttaa läheisestä ystävyydestä lainaajan kanssa.

Jotain sinistä

Sininen on uskollisuuden, puhtauden ja luotettavuuden symboli, ja niitä kaikkia on hyvä olla mukana myös avioliiton satamaan astellessa. Ennen sinistä ommeltiin näkyville morsiusparin hääpukuihin, mutta nykyään sininen piilotetaan esimerkiksi sukkanauhaan tai vaikka kengänpohjiin.

Lisäksi ennen vanhaan ajateltiin, että jos morsiuspuvusta löytyy hämähäkki, luvassa on hyvää onnea. Harva morsian toivoo kahdeksanjalkaisia vierailijoita laahukselleen, mutta jos niin käy, ei kannata olla huolissaan.

Lue myös:

Kaaso, oletko valmis poseeraamaan pylly paljaana?

Heinäkuussa avioituvat Elina Viitanen ja Lauri Kottonen: 10 vinkkiä hääjärjestelyihin

Unelmien morsiuspuvun etsiminen käy kokopäivätyöstä

Sisältö jatkuu mainoksen alla