Sukkanauhaan on hyvä piilottaa jotain sinertävää. Kuva: Shutterstock
Sukkanauhaan on hyvä piilottaa jotain sinertävää. Kuva: Shutterstock

Brittien vuoksi myös suomalaismorsiamien hääpuvuissa on usein jotain vanhaa, uutta, lainattua ja sinistä.

Vaikka muuten ei hääperinteistä piittaisikaan, suurin osa morsiamista haluaa juhla-asussaan olevan "jotain vanhaa, jotain uutta, jotain lainattua ja jotain sinistä". Loru on peräisin viktoriaanisesta Englannista, mutta se tunnetaan nykyään monessa eri maailmankolkassa, myös Suomessa.

Harper's Bazaar selvitti perinteen taustat.

Jotain vanhaa

Perheessä vuosia kulkeneet korut, pitsi mummon hääpuvusta tai vanha taskuliina symboloivat morsiamen suhdetta perheeseensä ja menneisyyteensä. Usein hääpuku täydentyy jollain isoäidin tai äidin vanhalla.

Jotain uutta

Tämä merkitsee tietysti sitä, että katse kohdistuu menneisyyden lisäksi tulevaisuuteen. Elämässä alkaa avioliiton myötä uusi luku. Uuden hankkiminen lienee hääperinteistä helpoin.

Jotain lainattua

Morsiamen pitäisi perinteen mukaan lainata jotain onnellisesti naimisissa olevalta naiselta. Symbolisesti samalla ”lainataan” osa lainaajan onnellisuudesta uuteen liittoon. Lainaamisperinne voi myös muistuttaa läheisestä ystävyydestä lainaajan kanssa.

Jotain sinistä

Sininen on uskollisuuden, puhtauden ja luotettavuuden symboli, ja niitä kaikkia on hyvä olla mukana myös avioliiton satamaan astellessa. Ennen sinistä ommeltiin näkyville morsiusparin hääpukuihin, mutta nykyään sininen piilotetaan esimerkiksi sukkanauhaan tai vaikka kengänpohjiin.

Lisäksi ennen vanhaan ajateltiin, että jos morsiuspuvusta löytyy hämähäkki, luvassa on hyvää onnea. Harva morsian toivoo kahdeksanjalkaisia vierailijoita laahukselleen, mutta jos niin käy, ei kannata olla huolissaan.

Lue myös:

Kaaso, oletko valmis poseeraamaan pylly paljaana?

Heinäkuussa avioituvat Elina Viitanen ja Lauri Kottonen: 10 vinkkiä hääjärjestelyihin

Unelmien morsiuspuvun etsiminen käy kokopäivätyöstä

Tänä kesänä nenälleen kannattaa valita mahdollisimman futuristiset aurinkolasit.

Pikkuiset ja pyöreät, suuret ja kissamaiset, klassiset joka paikan höylät. Viime vuosina aurinkolasirintamalla on ollut mistä valita.

Mutta millaiset plehat ovat muodikkaimmat kesällä 2018? Vogue-lehden mukaan vastaus on kiistatta aerodynaamiset ja futuristiset sporttiaurinkolasit, eli tuttavallisemmin ”nopeet lasit”.

Jos kuvaus ei herätä mitään kelloja, anna prinsessa Annen havainnollistaa!

Kuningatar Elisabet II:n tytär Anne, 67, on luottanut nopeisiin laseihin jo hyvän tovin. Viimeksi hänet nähtiin trendilasit nenällään Harryn ja Meghanin häissä. Muuten hänen juhlalookinsa oli hyvin klassinen:

Niin coolia! Anne yhdisti kermanvalkoiseen leninkiinsä Adidaksen sporttiset aurinkolasit.
Niin coolia! Anne yhdisti kermanvalkoiseen leninkiinsä Adidaksen sporttiset aurinkolasit.

Anne kuvattiin sporttiset kakkulat päässään myös esimerkiksi vuonna 2015 Englannin ja Skotlannin välisessä rugbypelissä.

Kuva: Reuters
Kuva: Reuters

Catwalkien ehdoton ykkönen

Annen suosimia kieltämättä melkoisia ysärifiiliksiä herättäviä aurinkolaseja on vilissyt viime aikoina runsaasti catwalkeilla. Esimerkiksi Stella McCartney ja Fenty x Puma esittelivät nopeita laseja kevään 2018 muotinäytöksissään.

Kuvat: Fenty x Puman ja Stella McCartneyn / Reuters
Kuvat: Fenty x Puman ja Stella McCartneyn / Reuters

Suomessa futurististen lasien ilosanomaa on levittänyt jo useamman vuoden ajan esimerkiksi räppärit Jare ja Ville-Galle. Vuonna 2014 Jare kertoi Me Naisille, että kiiltäväpintaiset sporttilasit ovat yksi hänen tyylinsä kulmakivistä.

 

HÄÄÄÄÄ! Tänää takas keikoille. Oulu&Rovaniemi vamos! ✈️✈️✈️

A post shared by Jare Brand (@jeanbabtiste) on

Ei pukeutumispaniikkia! Kesän juhliin riittää yksi helppokäyttöinen vaate, kun sen voi stailata parilla eri tavalla.

Vedä kuvan reunassa olevaa nuolta vasemmalle ja oikealle, niin näet saman vaatteen kahdessa eri tyylissä. 


Laskoshame, 49,99 €, H&M. Romanttinen jakku, 109,95 €, Neo Noir. Paitapusero, 19,95 €, Gina Tricot. Hiussolki, 8,99 €, Glitter. Olkalaukku, 29,99 €, Pieces. Veloursaappaat, 66,99 €, Na-kd.
Polyesterinen laskoshame on helppo pukea monella eri tavalla, 49,99 €, H&M. Glitterneule, 69,95 €, Neo Noir.  Kukkakorvakorut, 16,99 €, Glitter. Kiiltävä tekonahkalaukku, 34,99 €, Pieces. Veloursaappaat, 66,99 €, Na-kd.
 


Housut, 85 €, Ajlak.Olat paljastavassa puuvillapaidassa sekoittuvat skarpit raidat ja pehmeä röyhelö, 59,99 €, Selected Femme. Kirjekuorilaukku, 439,95 €, Loeffler Randall. Hopeanhohtoiset nahkapistokkaat, 69,95 €, Tamaris.
Kasvikuvioisten housujen pohjaväri on aina trendikäs ja juhlava valkoinen, 85 €, Ajlak. Kimonojakku, 85 €, Ajlak. Pystykauluksinen pusero, 24,99 €, H&M. Pitkä riipus, 16,99 €, Pieces. Iltalaukku, 129 €, Unisa. Nahkapistokkaat, 69,95 €, Tamaris.
 


Bleiseri, 239 €, Samsøe & Samsøe. Läpikuultava mekko, 69,95 €, Neo Noir. Kukkakorvakoruissa riittää katsottavaa, 9,99 €, Kappahl. Kullanvärinen nahkalaukku, 109 €, Tommy Hilfiger. Avokkaat, 125 €, Unisa.
Bleiseri, 239 €, ja kauniisti valoa heijastava viskoositoppi, 79 €, Samsøe & Samsøe. Leveälahkeiset, vajaamittaiset housut, 79,95 €, Selected Femme. Puuvillalaukku, 24,99 €, H&M. Avokkaat, 125 €, Unisa.