Jonne von Hertzenin hiukset olivat mutturalla jo vuonna 2007. Vierellä isoveljet Kie (kesk.) ja Mikko (takana). Kuvat: Jouni Harala
Jonne von Hertzenin hiukset olivat mutturalla jo vuonna 2007. Vierellä isoveljet Kie (kesk.) ja Mikko (takana). Kuvat: Jouni Harala

Vuoden tyylikkäin muttura löytyy muusikko Jonne von Hertzenin päästä.

Muusikko Jonne von Hertzenillä on ylivoimaisesti maailman tyylikkäin muttura. Helsingin Sanomien Nyt-liitteen lanseerama termi on siis yhtä kuin miesten nuttura. Menaiset.fi:n äänestyksessä Jonne päihitti ylivoimaisesti muun muassa muusikko-näyttelijä Jared Leton, näyttelijä Colin Farrellin ja manageri Tommi Liimataisen mutturat. Yli 600 annetusta äänestä Jonne sai 58,3 prosenttia.

– Tulos ei varsinaisesti yllätä, koska laitoin äänestyksen Facebookiin. Veikkaan, että jos Jared Leto olisi pannut sen omaan Twitteriinsä, tulos olisi saattanut olla hieman toisenlainen, Jonne kommentoi.

Pitkät hiukset Jonnella on ollut lähes aina. Hän päätti jo seitsemännellä luokalla, ettei astu enää ikinä parturiin.

– Näin silloin Doors-leffan, ja hippielämä alkoi kiinnostaa. Sitä kun on 13-vuotiaana yleensä aika naiivi, niin ehkä hiusten kasvattamisen taustalla oli jotain ideologistakin ajatusta. Halusin samastua rokkareiden hippielämään, Jonne muistelee.

 

Jonne on laiska käymään parturissa. "Tosin nykyään käyn siistimässä latvoja muutaman vuoden välein. Sampoolla ei juurikaan ole väliä."

"Vaikka 20 euroa laadukkaasta ponnarista"

Nykyään Jonnella on pitkät hiukset ennen kaikkea käytännöllisestä syystä.

– Olen tosi laiska käymään parturissa. Ja ovathan pitkät hiukset tavallaan myös osa identiteettiäni. En ehkä osaisi olla lyhyissä hiuksissa.

Tärkein apuväline täydelliseen mutturaan on tietenkin ponnarilenksu. Ja ne pienet pirulaiset ovat aina kadoksissa juuri silloin, kun niitä kipeimmin tarvitsisi.

– Ponnareiden katoamista enemmän itseäni ärsyttää se, ettei ole kehitetty laadukkaita lenksuja, jotka kestäis. Mun ponnarit hajoavat parissa kuukaudessa. Maksaisin mieluusti vaikka 20 euroa lenksusta, joka kestäisi kaksi vuotta.

Ja sitten se tärkein kysymys vuoden mutturamiehelle: miten täydellinen muttura tehdään?

– Alkuverryttely on tärkeintä, etteivät paikat hajoa. Aluksi pari aurinkotervehdystä, jonka jälkeen muttura syntyy lähes itsestään. Sen väsäämiseen menee keskimäärin viisi sekuntia. Muita ohjeita mun on vaikea antaa, sillä en itsekään näe, miten sen väsään.

Seuraavaksi Jonnen mutturasta ja von Hertzen Brothersin musiikista saavat nauttia japanilaiset, sillä bändi matkustaa Japaniin ensi viikolla. Uutta musiikkia on kuulemma luvassa maaliskuussa 2015.

Mutturakisan tulokset:

1. Jonne von Hertzen 58,3 % äänistä

2. Jared Leto 20 %

3. Colin Farrell 8,3 %

4. Tommi Liimatainen 2,5 %

5. Mikko Parikka 2,1 %

6. jaettu sija: Tommi Evilä 2 % ja David Beckham 2 %

8. Jarno "Jarppi" Leppälä 1,8 %

9. Jaajo Linnonmaa 1,5 %

10. Jukka Poika 0,7 %

11. Jesse Kaikuranta 0,3 %

Ääniä annettiin 16.5.2014 mennessä 611.

Lue myös:

Muttura on huonon hiuspäivän pelastut – kenellä se on tyylikkäin?

Onko puolisollasi jo ananastukka?

Ananastukka syrjäytti Leijonien takatukan! Katso vaikka!

Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

 

Muotisuunnittelija Diane von Furstenberg loi 1970-luvulla kuuluisan kietaisumekon. Vuosikymmenen tyyli-ikoni suosi värikkäitä printtimekkoja, joita nähtiin myös brändin tämän syksyn mallistossa.

  1. Puisissa korvakoruissa on hippimeininkiä, 32 €, Aarikka.
  2. Kimonomainen takki sopii myös juhliin, 79,95€, Zara.
  3. Jakardikangas vie ajatukset barokkiin, mutta hihansuut kielivät nykyajasta, 175 €, &Other Stories.
  4. Chelsea-bootsit toimivat joka tilanteessa, 99,99 €, Selected Femme.
  5. Mekko muistuttaa Joutsenlammesta, 49,95 €, Ellos.
  6. Meripihkan ja mustan kahvin liitto toimii, 110 €, &Other Stories.
  7. Matalakorkoiset avokkaat ilahduttavat jalkoja, 49,95 €, Ellos.
  8. Printtihousut ovat oiva vaihtoehto kietaisumekolle, 189 €, Joseph Ribkoff.

 

 

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.