Jonne von Hertzenin hiukset olivat mutturalla jo vuonna 2007. Vierellä isoveljet Kie (kesk.) ja Mikko (takana). Kuvat: Jouni Harala
Jonne von Hertzenin hiukset olivat mutturalla jo vuonna 2007. Vierellä isoveljet Kie (kesk.) ja Mikko (takana). Kuvat: Jouni Harala

Vuoden tyylikkäin muttura löytyy muusikko Jonne von Hertzenin päästä.

Muusikko Jonne von Hertzenillä on ylivoimaisesti maailman tyylikkäin muttura. Helsingin Sanomien Nyt-liitteen lanseerama termi on siis yhtä kuin miesten nuttura. Menaiset.fi:n äänestyksessä Jonne päihitti ylivoimaisesti muun muassa muusikko-näyttelijä Jared Leton, näyttelijä Colin Farrellin ja manageri Tommi Liimataisen mutturat. Yli 600 annetusta äänestä Jonne sai 58,3 prosenttia.

– Tulos ei varsinaisesti yllätä, koska laitoin äänestyksen Facebookiin. Veikkaan, että jos Jared Leto olisi pannut sen omaan Twitteriinsä, tulos olisi saattanut olla hieman toisenlainen, Jonne kommentoi.

Pitkät hiukset Jonnella on ollut lähes aina. Hän päätti jo seitsemännellä luokalla, ettei astu enää ikinä parturiin.

– Näin silloin Doors-leffan, ja hippielämä alkoi kiinnostaa. Sitä kun on 13-vuotiaana yleensä aika naiivi, niin ehkä hiusten kasvattamisen taustalla oli jotain ideologistakin ajatusta. Halusin samastua rokkareiden hippielämään, Jonne muistelee.

 

Jonne on laiska käymään parturissa. "Tosin nykyään käyn siistimässä latvoja muutaman vuoden välein. Sampoolla ei juurikaan ole väliä."

"Vaikka 20 euroa laadukkaasta ponnarista"

Nykyään Jonnella on pitkät hiukset ennen kaikkea käytännöllisestä syystä.

– Olen tosi laiska käymään parturissa. Ja ovathan pitkät hiukset tavallaan myös osa identiteettiäni. En ehkä osaisi olla lyhyissä hiuksissa.

Tärkein apuväline täydelliseen mutturaan on tietenkin ponnarilenksu. Ja ne pienet pirulaiset ovat aina kadoksissa juuri silloin, kun niitä kipeimmin tarvitsisi.

– Ponnareiden katoamista enemmän itseäni ärsyttää se, ettei ole kehitetty laadukkaita lenksuja, jotka kestäis. Mun ponnarit hajoavat parissa kuukaudessa. Maksaisin mieluusti vaikka 20 euroa lenksusta, joka kestäisi kaksi vuotta.

Ja sitten se tärkein kysymys vuoden mutturamiehelle: miten täydellinen muttura tehdään?

– Alkuverryttely on tärkeintä, etteivät paikat hajoa. Aluksi pari aurinkotervehdystä, jonka jälkeen muttura syntyy lähes itsestään. Sen väsäämiseen menee keskimäärin viisi sekuntia. Muita ohjeita mun on vaikea antaa, sillä en itsekään näe, miten sen väsään.

Seuraavaksi Jonnen mutturasta ja von Hertzen Brothersin musiikista saavat nauttia japanilaiset, sillä bändi matkustaa Japaniin ensi viikolla. Uutta musiikkia on kuulemma luvassa maaliskuussa 2015.

Mutturakisan tulokset:

1. Jonne von Hertzen 58,3 % äänistä

2. Jared Leto 20 %

3. Colin Farrell 8,3 %

4. Tommi Liimatainen 2,5 %

5. Mikko Parikka 2,1 %

6. jaettu sija: Tommi Evilä 2 % ja David Beckham 2 %

8. Jarno "Jarppi" Leppälä 1,8 %

9. Jaajo Linnonmaa 1,5 %

10. Jukka Poika 0,7 %

11. Jesse Kaikuranta 0,3 %

Ääniä annettiin 16.5.2014 mennessä 611.

Lue myös:

Muttura on huonon hiuspäivän pelastut – kenellä se on tyylikkäin?

Onko puolisollasi jo ananastukka?

Ananastukka syrjäytti Leijonien takatukan! Katso vaikka!

Kukkaset korvataan nyt pörröisillä pampuloilla!

Muistatko vielä ala-asteajoilta pörröiset pampulat, jotka askarreltiin pahvipyörylöistä ja naruista? Nyt on aika tuoda ne takaisin näkyville!

Elite Dailyn toimittaja kertoo inspiroituneensa Vogue-lehden kannesta, jossa Beyoncélla on päässään iso kukkaseppele, sekä halunneensa tehdä itselleen samankaltaisen.

Kukkien metsästämisen sijaan oli kuitenkin huomattavasti helpompaa askarrella päähän isot, pörröiset pampulat.

Me Naisten toimitus päätti kokeilla samaa ja kyllä kannatti! Pampuloista syntyi kuin syntyikin erinomainen korvike kukkaseppeleelle. Pääkoriste toimii kesän viimeisillä festareilla, kuten vaikkapa Flow:ssa, paremmin kuin hyvin:

Eikä siinä vielä kaikki! Pampuloita voi solmia myös hiuksiin esimerkiksi nutturan tai ponnarin kaveriksi. Yhtä hyvin niitä voi laittaa roikkumaan myös esimerkiksi laukkuun.

Jos askartelutaidot ovat ruosteessa, näin saat pampulat tehtyä pikavauhtia:

  1. Leikkaa pahvista tai kartongista kaksi samankokoista ympyrää, joissa on myös samankokoinen, ympyränmuotoinen reikä keskellä. Laita pahviliuskat päällekäin ja kiinnitä lanka (tai useampi!) pahvipyörylöihin kiinni. 
  2. Ala kierittää lankaa pahvien ympärille niin kauan, kunnes lanka peittää pahvien keskellä olevan reiän lähes kokonaan.
  3. Etsi pahvit lankojen alta, aseta saksien terä pahvien väliin ja ala leikata naruja katki. 
  4. Kun kaikki narut on katkaistu, kiedo langanpätkä pahvien välistä ja solmi sen avulla koko paketti kiinni. Lankaa ei tarvitse leikata lyhyeksi, koska sen avulla pallon saa kiinnitettyä esimerkiksi hiuspantaan. 
  5. Valmista! Voit ottaa pahvinpalat pois, ja tuloksena on valmis pörröpampula.

Idea ”siveellisestä naisesta” on periytynyt nykypäivään, sillä ennen paljain säärin tepastelivat vain prostituoidut.

Aivan tuon pikaa on kiskottava jalkaan taas sukkahousut. Sukkahousut ovat toisinaan hyvinkin epämiellyttävät ja pakkopullaa monille naisille: ne valuvat, kiristävät ihan vääristä paikoista ja rullaantuvat makkaroille. Hajoilevatkin vielä jatkuvasti.

Talvella niiden tehtävä on selkeä: sukkahousut lämmittävät mukavasti. Mutta miksi ihmeessä ne kuuluvat kiinteästi naisten pukeutumiseen myös kesäjuhlissa? Sukkahousuttomuudesta voi saada pitkiä katseita vielä vuonna 2018?

”Itseä ei tullut paljastaa julkisesti tai vieraille.”

Kysyimme vaatetuksen ammattilaiselta, miten sukkahousujen tarvetta perustellaan lämpimällä säällä. Stylisti ja vaatealan artesaani Sohvi Nyman selittää, että sukkahousujen käyttö ja moni muukin etikettiin kuuluva asia juontaa juurensa kaukaa historiasta.

– Jokainen siveellinen ja itseään kunnioittava nainen verhosi itsensä sukkahousuihin 50-luvulla. Silloin vain ilotytöt kulkivat ilman sukkahousuja, Nyman sanoo.

Sukkahousujen lisäksi minihameet ja topit eivät olleet soveliaita, sillä itseä ei tullut paljastaa julkisesti tai vieraille.

Perinne on kulkeutunut pitkälle myös nykypäivään, sillä edelleenkin paljaat sääret ja itsensä esittely mielletään epäkohteliaaksi. Todellisuudessahan moni ei välttämättä edes näe eroa paljailla säärillä ja sukkahousuilla.

”Häissä jalat kuuluu olla verhoiltuna.”

Sukkahousujen ”pakollisuus” riippuu täysin tilanteesta. Jos on matkalla Linnan juhliin, silloin sukkahousut ovat välttämättömät, Nyman sanoo. Myös häissä jalat kuuluu olla verhoiltuna. Mutta rennommissa kesäjuhlissa sukkikset eivät ole pakolliset.

– Mitä konservatiivisempi juhla, sitä tarkemmin tapaa tulee kunnioittaa. Sukkahousukysymys on verrattavissa siihen, miksi miesten pitää käyttää kravattia, Nyman sanoo.

Olisiko siis aika päivittää tavat nykypäivään ja aloittaa sukkahousuvallankumous? Ehdottomasti!

Vierailija

Stylisti kertoo, mihin perustuu kesäjuhlien sukkahousupakko: ”Ennen vain ilotytöt kulkivat ilman”

Sukkahousupakko tuskin on kovin historiallista perua, koska sukkahousut vasta yleistyivät siihen aikaan, kun karvattipakko lieveni. Pukeutumiskoodit tulevat paljon kauempaa hirstoriasta, kuin sukkahousut, jotka tulivat Suomeen samassa aallossa, kuin e-pillerit ja vapaa rakkaus. Vasta 60 luvulla sukkahousut ohittivat sukkanauhat ja sukat. 80 luvulla Suomessa ei paljon ilotyttöjä ollut, mutta heillä oli kyllä sukkahousujen sijaan sukkanauhat ja sukat. Stay Upit tulivat myöhemmin.
Lue kommentti
Paperinpyörittäjä

Stylisti kertoo, mihin perustuu kesäjuhlien sukkahousupakko: ”Ennen vain ilotytöt kulkivat ilman”

Töissä on pukukoodina, että pitää olla sukkahousut naisilla. Vähän jälkeenjäänyyttä mielestäni jos on muuten asiallisesti pukeutunut. Oletteko sitä mieltä että jos tapaatte asiakaspalvelijan asiantuntijatehtävässä ja hänellä on hame, että olisi asiatonta olla ilman sukkahousuja kesällä?
Lue kommentti