”Parhaat muotikaupungit ovat New York ja Milano”, Janina Fry tuumi MLL:n hyväntekeväisyysmuotinäytöksessä ravintola Bankissa Helsingissä. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Parhaat muotikaupungit ovat New York ja Milano”, Janina Fry tuumi MLL:n hyväntekeväisyysmuotinäytöksessä ravintola Bankissa Helsingissä. Kuva: Jonna Öhrnberg

Aikuisen naisen pitäisi valita sopivan kokoiset vaatteet, omaa vaatemallistoaan suunnitteleva Janina Fry neuvoo.

Millainen on tyylisi?

– Tyylini on minulle ennen kaikkea tapa ilmaista itseäni. Se on hyvin henkilökohtainen asia. Suosin naisellista ja ajatonta. Arjessa olen klassisen rento ja käytännöllinen. Juhliin varten sitten laittaudun viimeisen päälle, ja rakastan sitä!

– Olen farkku- ja lenkkarityttö: usein palavereista tullessani heitän korkkarit auton takapenkille ja vaihdan lenkkarit jalkaan. Poimin kulloisistakin trendeistä itselleni sopivat jutut. Säästelen lempimekkojani ja -kenkiäni vuosikausia, koska en vain henno heittää pieneksikään jääneitä pois. Minulla on vahva tunneside vaatteisiin, koska ne kertovat tarinaani.

– Nuorempana pukeuduin enemmän tyköistuvaan ja paljastavaan, mutta iän myötä kropan esiin tuominen ei ole niin tärkeää. Sitä haluaa rakentaa tyylinsä muilla keinoin. Haluan, että tyylini tukee persoonaani. En haali tavaraa tavaran takia. Kallein asusteeni lienee Chanelin musta Wallet on chain, joka käy lompakosta ja iltalaukusta. Kaverini ostivat sen minulle kimpassa 40-vuotislahjaksi. Minusta se oli hieno ele. Olinhan aina haaveillut omasta Chanelista, mutten raaskinut hankkia sellaista.

Tänään mukana

– Päälläni on mekko omasta Janina F -mallistostani, jota suunnittelen jo seitsemättä vuotta. Kengät ovat Giuseppe Zanottin. Aikuisen naisen ei kannata sulloutua liian pieniin tai huonosti istuviin vaatteisiin. Jokaisen naisen vaatekaapista tulisi myös löytyä hyvin istuvat rintaliivit. Tämä on eräs syy, miksi ryhdyin suunnittelemaan omaa, aikuisille naisille suunnattua vaatemallistoani.

Tyylistään ovat kertoneet myös:

Jenni Vartiainen tyylistään: ”En voisi pukeutua kuin Lady Gaga”

Lotta Hintsa sijoittaa merkkilaukkuihin: ”Minulla on niitä noin 15”

Tarja Turunen: ”En mielestäni hamstraa asusteita, mutta...”

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.