Volyymia hartioihin ja näyttävät korut korviin sopivat Janinan mukaan A-malliselle naiselle. Kuvat: Sanoma-arkisto ja valmistajat
Volyymia hartioihin ja näyttävät korut korviin sopivat Janinan mukaan A-malliselle naiselle. Kuvat: Sanoma-arkisto ja valmistajat

Vaatesuunnittelija Janina Fry tietää, mitä kohtia suomalaisen naisen kannattaa vartalossaan korostaa.

Kerroimme aiemmin, miksi persjalkaisen naisen vartalotyyppi on evoluution ehdoton huipentuma. Mutta mitä tämän mallisen naisen kannattaisi pukea päälleen?

Vaatesuunnittelija Janina Frylle suomalaisen naisen vartalo on tuttuakin tutumpi, sillä hänen oma mallistonsa Janina F juhlii tänä vuonna kymmenvuotispäiviään. Janina antoi vinkit A-malliselle, yläosasta kapeammalle ja alhaalta leveämmälle vartalolle.

1. Volyymia hartioihin

”Näyttävistä kangasmateriaaleista valmistetut yläosat toimivat katseenvangitsijoina. Paljetit herättävät taatusti huomion! Arkisemmassa pukeutumisessa röyhelöt hartiatuntumassa ovat se juttu.”

Paita Zarasta, 25,95 €.
Paita Zarasta, 25,95 €.
Zaran mekossa on näyttävät hihat, 39,95 €.
Zaran mekossa on näyttävät hihat, 39,95 €.

2. Hartiat kokonaan esiin

”Pääntiet, jotka paljastavat hartiat, sopivat tälle vartalotyypille hyvin.”

Pinkki mekko Mangosta, 35,99 €.
Pinkki mekko Mangosta, 35,99 €.

& Other Storiesin paidassa on kaunis venepääntie, 49 €.
& Other Storiesin paidassa on kaunis venepääntie, 49 €.

2. Näyttävät korut ja kaulukset

”Yläosaan tuovat runsautta myös huivit ja irtokaulukset. Vanha tuttu paita saa uuden kauluksen avulla ihan uuden elämän. Myös suuret ja näyttävät korut keräävät katseet ylävartaloon.”

Hapsukorvikset Mango, 12,99 €.
Hapsukorvikset Mango, 12,99 €.

Zaran irtokaulus 17,95 €.
Zaran irtokaulus 17,95 €.

3. A- ja empirelinjaiset mekot

”Tämän malliset mekot paitsi laskeutuvat kauniisti, ovat myös mukavia ja huolettomia päällä.”

Lindexin mekko, 49,99 €.
Lindexin mekko, 49,99 €.

Zaran vaalea mekko, 29,95 €.
Zaran vaalea mekko, 29,95 €.

Vältä näitä:

  1. Alaosat, joissa on poikkiraitakuvio tai vyö lanteella. Ne saavat lantion näyttämään leveämmältä kuin se on.
  2. Ylisuuri jakku tekee ilmeestä helposti raskaan.
  3. Yläosat, jotka loppuvat lantion leveimpään kohtaan.
  4. Korkeavyötäröiset tai voimakkaasti alaspäin kapenevat housut korostavat lantion leveyttä.

”Mutta toisaalta muhkea takapuoli on nyt niin in, että voit ottaa myös kokonaan toisen suunnan ja korostaa sitä!” Janina vinkkaa.

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.