Meikkitahra juuri ostetussa vaatteessa? Ei taas! Kuva: Shutterstock
Meikkitahra juuri ostetussa vaatteessa? Ei taas! Kuva: Shutterstock

Onko ärsyttämpää: meikkitahrat upouudessa vaatteessa.

Kevään ensimmäisten lämpimien päivien aikana kauppojen rekit täyttyvät vaaleista vaatteista. Ne ovat raikkaita ja kesäisiä, mutta voi ärsytys: edellinen sovittaja on saattanut tahria vaalean paidan meikkiin tai puuteriin, ja laittaa sen kaikessa hiljaisuudessa takaisin rekkiin muiden vaatteiden sekaan.

Kyllähän se harmittaa, jos ostoaikeiden lomassa huomaa, että upean valkoisen paidan kauluksesta pilkottaakin ruskeita meikkivoidetahroja – varsinkin, jos vaate sattuu olemaan viimeinen itselle sopiva koko.

Vaatteiden lisäksi meikkivoidetahrat tarttuvat helposti myös asusteisiin, kuten kesän hittituotteeseen lierihattuun. Jos hattu on valkoinen, voi meikkivoide jäädä ikävinä tahroina sisäpuolelle otsan kohdalle.

Ovatko meikkitahrat iso ongelma, vaateketju Bikbokin aluevisualisti Viivi Tasala?

– Kyllä se on ongelma. Asiakkaalle on todella harmittavaa, että hän näkee tahroja vaatteissamme, helsinkiläisessä kauppakeskus Kampissa työskentelevä Tasala kertoo.

Bikbokissa vaatteita putsataan säännöllisesti meikkivoidetahroista. Putsattavia vaatteita on yleensä muutama viikossa.

Jos meikkiä käyttää, Tasala kehottaa olemaan sovituskopissa tarkkana.

– Täytyisi muistaa, ettei vaate ole vielä oma. Kannattaa yrittää pitää vaate kaukana kasvoista.

Tahra voi olla tulkintakysymys

Myös vaateketju Cubuksessa meikkivoidetahroihin törmää silloin tällöin. Markkinointipäällikkö Linda Haglundin mukaan riski tahriintumiseen on aina olemassa.

– Koska vaatteita halutaan sovittaa, on niissä aina riski tulla meikin tahrimiksi, Haglund sanoo.

– Tapauskohtaisesti tahriintuneesta vaatteesta voi kuitenkin saada alennusta.

Mutta voiko tahriintunutta vaatetta palauttaa? Jos vaatteen ostaa kiireessä, saattaa meikkitahran huomata vasta kotona. Kaupoissa on tätä varten erilaisia käytäntöjä: Bikbokissa vaatteet tarkastetaan ennen myymistä, ja myyjä kirjoittaa kuittiin vaatteessa ilmenevät poikkeavuudet ja virheet. Jos kuitissa ei näy merkintää, katsotaan palauttamismahdollisuus aina tapauskohtaisesti.

Kuluttajaviraston mukaan meikkivoidetahra vaatteessa voi olla tulkintakysymys, varsinkin jos ei ole päivänselvää, kuka vaatteen on tahrannut. Jos palautusoikeus on voimassa, täytyisi myyjän korjata virhe tuotteessa. Rahojaan ei välttämättä saa takaisin, vaan korvaus voidaan tehdä myös esimerkiksi pesettämällä tahra pois.

Esikäsittele ja pese

Jos tahran huomaa vasta kotona, toivoa kuitenkin on. Siivousinfo -sivusto kertoo niksit meikkivoidetahrojen poistoon:

1. Meikki pitäisi poistaa mahdollisimman nopeasti vaatteesta. Mitä kauemmin odottaa, sitä huonommin tahra lähtee irti, sillä meikkivoide värjää tehokkaasti vaatteen kuitua.

2. Paidankauluksessa oleva pinttynyt tahra on viisainta esikäsitellä ja pistää pesuun. Esikäsittelyssä voi käyttää apuna sappisaippuaa tai tahranpoistoainetta. Esikäsittely kannattaa tehdä juuri ennen pesua, ja pestä vaate mahdollisimman korkeassa lämpötilassa ohjeiden sallimissa rajoissa.

3. Jos vaatteen hoito-ohje sallii, voi vaatteen pestä myös entsyymipitoisella pesuaineella, joka sisältää valkaisuainetta. Noudata kuitenkin aina vaatteen pesuohjeita, sillä muuten koko paita saattaa olla mennyttä.

Lue lisää:

Miten kynsilakkatahran saa pois vaatteesta?

Tuliko vaatteeseen tahra? Älä tee tätä tavallista virhettä

Varo vaarallisia feikkimeikkejä - näin tunnistat ne

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.