Meikkitahra juuri ostetussa vaatteessa? Ei taas! Kuva: Shutterstock
Meikkitahra juuri ostetussa vaatteessa? Ei taas! Kuva: Shutterstock

Onko ärsyttämpää: meikkitahrat upouudessa vaatteessa.

Kevään ensimmäisten lämpimien päivien aikana kauppojen rekit täyttyvät vaaleista vaatteista. Ne ovat raikkaita ja kesäisiä, mutta voi ärsytys: edellinen sovittaja on saattanut tahria vaalean paidan meikkiin tai puuteriin, ja laittaa sen kaikessa hiljaisuudessa takaisin rekkiin muiden vaatteiden sekaan.

Kyllähän se harmittaa, jos ostoaikeiden lomassa huomaa, että upean valkoisen paidan kauluksesta pilkottaakin ruskeita meikkivoidetahroja – varsinkin, jos vaate sattuu olemaan viimeinen itselle sopiva koko.

Vaatteiden lisäksi meikkivoidetahrat tarttuvat helposti myös asusteisiin, kuten kesän hittituotteeseen lierihattuun. Jos hattu on valkoinen, voi meikkivoide jäädä ikävinä tahroina sisäpuolelle otsan kohdalle.

Ovatko meikkitahrat iso ongelma, vaateketju Bikbokin aluevisualisti Viivi Tasala?

– Kyllä se on ongelma. Asiakkaalle on todella harmittavaa, että hän näkee tahroja vaatteissamme, helsinkiläisessä kauppakeskus Kampissa työskentelevä Tasala kertoo.

Bikbokissa vaatteita putsataan säännöllisesti meikkivoidetahroista. Putsattavia vaatteita on yleensä muutama viikossa.

Jos meikkiä käyttää, Tasala kehottaa olemaan sovituskopissa tarkkana.

– Täytyisi muistaa, ettei vaate ole vielä oma. Kannattaa yrittää pitää vaate kaukana kasvoista.

Tahra voi olla tulkintakysymys

Myös vaateketju Cubuksessa meikkivoidetahroihin törmää silloin tällöin. Markkinointipäällikkö Linda Haglundin mukaan riski tahriintumiseen on aina olemassa.

– Koska vaatteita halutaan sovittaa, on niissä aina riski tulla meikin tahrimiksi, Haglund sanoo.

– Tapauskohtaisesti tahriintuneesta vaatteesta voi kuitenkin saada alennusta.

Mutta voiko tahriintunutta vaatetta palauttaa? Jos vaatteen ostaa kiireessä, saattaa meikkitahran huomata vasta kotona. Kaupoissa on tätä varten erilaisia käytäntöjä: Bikbokissa vaatteet tarkastetaan ennen myymistä, ja myyjä kirjoittaa kuittiin vaatteessa ilmenevät poikkeavuudet ja virheet. Jos kuitissa ei näy merkintää, katsotaan palauttamismahdollisuus aina tapauskohtaisesti.

Kuluttajaviraston mukaan meikkivoidetahra vaatteessa voi olla tulkintakysymys, varsinkin jos ei ole päivänselvää, kuka vaatteen on tahrannut. Jos palautusoikeus on voimassa, täytyisi myyjän korjata virhe tuotteessa. Rahojaan ei välttämättä saa takaisin, vaan korvaus voidaan tehdä myös esimerkiksi pesettämällä tahra pois.

Esikäsittele ja pese

Jos tahran huomaa vasta kotona, toivoa kuitenkin on. Siivousinfo -sivusto kertoo niksit meikkivoidetahrojen poistoon:

1. Meikki pitäisi poistaa mahdollisimman nopeasti vaatteesta. Mitä kauemmin odottaa, sitä huonommin tahra lähtee irti, sillä meikkivoide värjää tehokkaasti vaatteen kuitua.

2. Paidankauluksessa oleva pinttynyt tahra on viisainta esikäsitellä ja pistää pesuun. Esikäsittelyssä voi käyttää apuna sappisaippuaa tai tahranpoistoainetta. Esikäsittely kannattaa tehdä juuri ennen pesua, ja pestä vaate mahdollisimman korkeassa lämpötilassa ohjeiden sallimissa rajoissa.

3. Jos vaatteen hoito-ohje sallii, voi vaatteen pestä myös entsyymipitoisella pesuaineella, joka sisältää valkaisuainetta. Noudata kuitenkin aina vaatteen pesuohjeita, sillä muuten koko paita saattaa olla mennyttä.

Lue lisää:

Miten kynsilakkatahran saa pois vaatteesta?

Tuliko vaatteeseen tahra? Älä tee tätä tavallista virhettä

Varo vaarallisia feikkimeikkejä - näin tunnistat ne

Heidi Klum näyttää mallia, miltä Lidlin juhlavaatemallisto näyttää bilettäjän yllä. Mutta miksi pikkujoulupukineet tulevat kauppoihin vasta joulukuussa, kun monissa firmoissa juhlat on jo lusittu?

Muoti muuttuu ja mallistot vaihtuvat nykyään nopeaan, Lidlissäkin. Lidlin syyskuussa lanseeraama Heidi Klumin suunnittelema vaatemallisto herätti innostusta suomalaisissa, ja nyt tiedossa on jo seuraava kattaus.

Tulevassa Heidi Klum -mallistossa nähdään taattuja talven juhlakauden materiaaleja, kuten paljetteja ja samettia, ja värimaailmassa vuorottelevat tummat sävyt ja vaaleampi kimallus. Toisin sanoen malliston vaatteet huutavat päästä pikkujouluihin.

Huomiota herättää erityisesti lyhyt, paljetein koristeltu ”vesirajamekko”. Heidi Klumin yllä säihkyvä mekko näyttää ylettyvän juuri ja juuri pyrstön alapuolelle. 

Myöhään kaupoissa  

Uusia mekkoja, toppeja ja housuja saa kuitenkin Lidlistä vasta maanantaina 4.12., kun monen firman pikkujoulut on jo juhlittu. 

– Pikkujoulukausi jatkuu pitkälle joulukuuhun, jonka jälkeen tulee vielä uuden vuoden juhlat. Ajattomina juhlavaatteina mallistoon vaatteet sopivat moneen eri tilaisuuteen, Lidlin markkinointipäällikkö Seppo Niemelä perustelee myöhästä julkaisua. 

Edellistä mallistoa uudestaan myyntiin

Yleensä vaatekaupan ja muodin alalla ennakoidaan sesonkeja pitkällekin tulevaisuuteen, ja useimmat  talven juhlakauden asut tulevat myyntiin jo aikaisin syksyllä.

Jos Lidlin juhlavaatteiden julkaisuaikataulu ei ole ihan huippumuodin tahdissa, niin eivät onneksi ole hinnatkaan. Niemelä kertoo, että tuotteiden hintahaitari on 8–25 euroa. 

Niemelän mukaan joulukuussa tulee myyntiin myös edellisen malliston vaatteita. 

Tältä näyttää #letscelebrate-mallisto

 

Paljettimekon saa mustana, kultaisena, sinisenä ja sini-harmaana. Hintaa sillä on 19,99 €.
Paljettimekon saa mustana, kultaisena, sinisenä ja sini-harmaana. Hintaa sillä on 19,99 €.

Paljettitopin värivaihtoehdot ovat kultainen, musta ja sini-harmaa. Topin saa 13,99 €:lla.
Paljettitopin värivaihtoehdot ovat kultainen, musta ja sini-harmaa. Topin saa 13,99 €:lla.

 

Mustat tekonahkaleggingsit maksavat 12,99 €.
Mustat tekonahkaleggingsit maksavat 12,99 €.

 

Laulaja Anna Puu myy osan keikkavaatteistaan, koruistaan ja kengistään hyväntekeväisyyden nimissä.

Laulaja Anna Puu on pistänyt osan vaatekaapistaan kirppismyyntiin. Anna myy esiintymisvaatteitaan, korujaan ja erikoisempia Converse-tennareitaan mobiilikirpputori Zadaassa.

Tämä suomalaismerkki Poola Katarynan mekko oli vielä jutun kirjoitushetkellä myynnissä 50 eurolla.
Tämä suomalaismerkki Poola Katarynan mekko oli vielä jutun kirjoitushetkellä myynnissä 50 eurolla.

Myynnissä on Annalle räätälöity mekko 120 eurolla, Poola Katarynan hapsumekko 50 eurolla ja vaatesuunnittelija Antti Asplundin vanhempaa mallistoa oleva tyllihame 90 eurolla. Myös kapeammalle kukkarolle löytyy ostettavaa, esimerkiksi H&M:n hattu kympillä ja rannekoruja seitsemällä eurolla.

Myynnissä oli myös viininpunainen trumpettihihainen mekko, joka Annalla oli yllään Vain elämää -ohjelmassa Mikko Kuustosen päivänä. Mekko herätti kuitenkin niin paljon kiinnostusta, että se myytiin heti 50 eurolla. 

Anna Puun Hirvensalmella Vain elämää -kuvauksissa käyttämä mekko myytiin heti.
Anna Puun Hirvensalmella Vain elämää -kuvauksissa käyttämä mekko myytiin heti.

Myyntituoton Anna ohjaa suoraan Nenäpäivä-keräykseen.

– Tästä ei enää kivemmaksi hyvän tekeminen mene: minä saan vaatekaappeja tyhjäksi ja te saatte ostaa itsellenne jotain inspiroivaa tietäen, että kaiken myyntituotto menee suoraan hyväntekeväisyyteen, Anna kirjoittaa omassa Instagramissaan.

Tämän BCBG Max Azrian mekon Anna on hinnoitellut 90 euron arvoiseksi.
Tämän BCBG Max Azrian mekon Anna on hinnoitellut 90 euron arvoiseksi.

Nenäpäivän tuotot menevät kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten hyväksi.