Tess Holliday teki historiallisen sopimuksen huippumallitoimiston kanssa ja näytti kiusaajilleen,että jokainen vartalo on kaunis. – Olen saavuttanut kaiken, mistä unelmoin lapsena, tyyli-ikoni sanoo.

Nainen poseeraa kameralle vaaleanpunaisessa pin up -kukkamekossa. Hänellä on jättikokoinen merenneito tatuoituna jalkaansa, hopeinen nenälävistys ja hehkuvan punaiset hiukset. Hän on Tess Holliday, 29, ja hän on tehnyt historiaa allekirjoittamalla sopimuksen brittiläisen huippumallitoimiston Milk Model Managementin kanssa tammikuussa.

165-senttinen Tess on kokoa 52, mutta siitä huolimatta perinteiset mallitoimistot ovat kiinnostuneita hänestä. Yleensä mallit, kuten vaikkapa Gisele Bündchen tai Miranda Kerr, ovat kokoa 32 tai 34.Tess on ensimmäinen kokoluokkansa malli, joka on kiinnitetty Milk Model Managementin kaltaisen huippumallitoimiston listoille. Se voi tarkoittaa hänelle miljoonatienestejä. Menestyneimmät huippumallit ovat sellaisiin jo päässeet käsiksi: Bündchen tienasi vuonna 2013 yli 40 miljoonaa euroa.– Ei ole yhtä oikeaa tapaa olla nainen tai kaunis. Haluan haastaa yhteiskuntamme käsityksen siitä, mikä on hyväksyttävää, Tess sanoo Daily Mail -lehdelle.Kauneusihanteita on kuitenkin vaikea muuttaa. Yleensä pluskoon mallitkin ovat korkeintaan kokoa 42–44.

Vain äiti kannusti

Laurelin kylässä Yhdysvaltain Mississippissä oli alle 20 000 asukasta. Nuori Tess oli kurvikas ja kalpeaihoinen, ja koulussa jopa hänen ystävänsä tekivät hänestä pilaa. Hän haaveili urasta mallina, mutta ei saanut unelmilleen tukea keneltäkään.

– Äitini oli ainoa, joka kannusti minua. Muu perhe ja ystävät pitivät minua hulluna.Erilaisuudesta kärsinyt Tess lopetti koulun kiusaamisen takia ja alkoi työskennellä meikkaajana Seattlessa. 20-vuotiaana hän muutti takaisin kotiseudulleen Mississippiin ja synnytti pojan, joka sai nimekseen Rilee. Yhteys pojan isään on sittemmin katkennut.Mallitoimistot käännyttivät Tessin ovelta kerta toisensa jälkeen. Tuomio oli aina sama: liian lyhyt ja liian lihava. Hän sai kuulla olevansa onnekas, jos ikinä pääsisi tekemään minkäänlaisia mallintöitä. Mutta Tess oli vihdoin sinut oman vartalonsa kanssa: hän oli rohjennut pukeutua bikineihin ensimmäistä kertaa elämässään. Hän muutti Los Angelesiin vuonna 2010, ja kaikki muuttui.Losissa Tess pääsi kuuluisan pluskoon muotitalon Torridin mallikilpailun finaaliin ja tv-ohjelma Heavyn kasvoksi. Kohta hänet nähtiin mainoksissa aikakauslehtien sivuilla. Tessistä oli tullut täysipäiväinen malli.

Löytö Instagramista

Tess korostaa, että jokaisen naisen tulisi rakastaa itseään. Toissa vuonna hän perusti EYBS-liikkeen, joka kannustaa kaiken kokoisia naisia rakastamaan vartaloitaan ja jakamaan sen merkiksi kuvansa sosiaalisessa mediassa tunnuksella #effyourbeautystandards.

Tessin Facebook-sivuilla on lähes miljoona tykkäystä ja Instagram-tilillä yli 800 000 seuraajaa. Hän kutsuu itseään myönteiseksi vartaloaktivistiksi. Instagramista hänet löysi myös Milk Model Managementin omistaja Anna Shillinglaw. – Aloin seurata häntä ja tajusin, että hänellä on enemmän faneja kuin monella huippumallilla. Hän on tärkeä roolimalli monelle naiselle, Shillinglaw sanoo.Tess on saavuttanut asioita, joista moni malli vain haaveilee. Hänet on kuvattu Italian Vogueen, joka myös listasi hänet kuuden parhaan plusmallin joukkoon. Samoin tekivät muotisivusto Refinery29 ja uutissivusto Huffington Post. Tess poseerasi juuri Amerikan suurimman viikkolehden People Magazinen kannessa ja on Yours Clothing -vaatemerkin kesämalliston kasvo.– Olen saavuttanut kaiken, mistä unelmoin lapsena. Olen lehdissä ja alan parhaimmistoon kuuluva David LaChapelle on kuvannut minua, Tess kertoi Parade-lehdelle viime vuonna.– Toivottavasti saan ihmiset tajuamaan, että on okei olla oma itsensä, vaikka sattuisi elämään lihavassa vartalossa.


Tess kannustaa kaikkia naisia näkemään oman kauneutensa. Hänellä on 700 000 Instagram-seuraajaa.


Lihava ja hyväkuntoinen

Moni muukin on alkanut ymmärtää Tessin viestin. Hänen sähköpostinsa täyttyy päivittäin kiitosviesteistä. Moni kertoo kokeilleensa uimapukua ensimmäistä kertaa vuosiin hänen innoittamanaan.

Omassa vartalossaan Tess pitää eniten takapuolestaan. – Rakastan takamustani! Se on todella hyvä, jos minulta kysytään, hän nauraa.Tess itse ei ajattele olevansa roolimalli, mutta hän on omistautunut asialleen. Se nähtiin, kun brittiläinen kolumnisti ja tv-persoona Katie Hopkins kommentoi rääväsuisesti ylipainoisia. Tessillä oli hänenkaltaisilleen heti kirkas viesti: jos et pysty elämään ylipainoisten ihmisten kanssa, muuta autiolle saarelle ja jatka elämääsi kuplassa.– Minä olen lihava. Se on sana. Se on adjektiivi. Enkä minä välitä siitä, Tess sanoo Buzzfeedin haastattelussa. Moni arvostelija vetoaa ylipainon aiheuttamiin terveysongelmiin. Tess tyrmää kritiikin kertomalla treenaavansa neljästi viikossa oman valmentajansa kanssa. Hän kiipeilee, kävelee ja ui. Jos hän ei ole kuvauksissa 12 tuntia päivässä, hän juoksee tapaamisissa.– Iso koko ei ole välttämättä merkki epäterveestä elämästä. Kaikilla on oma näkemyksenä siitä, mikä on terveellistä. Sitä tulisi kunnioittaa.

Ihanteet oksettavat

Työ pitää nyt Tessin kiireisenä, ja hän haluaa myös naimisiin ja lisää lapsia. Tällä hetkellä hän asuu poikansa ja kihlattunsa kanssa Los Angelesissa.

– Tärkeintä on rakkaus. Mitä väliä uralla on, jos ei ole ketään, kenen kanssa jakaa se? Jos kaikki olisi huomenna mennyttä, selviäisin silti perheeni ansiosta.Muotialan ihanteet ovat hänestä oksettavia ja naurettavia. Tess kritisoi myös dieettibisnestä, joka opettaa, että vain tietynkokoisilla ihmisillä on väliä.Mutta ihanteet ovat muuttumassa. Tessin mielestä hyvä esimerkki siitä on Orange Is the New Black -sarjasta tuttu televisiotähti Laverne Cox, joka on transsukupuolinen ja tärkeä roolimalli monelle.– Kannustan nyt muita naisia kantamaan ylpeänä niitä piirteitä, joiden takia minua kiusattiin nuorena, hän sanoo.– En tiedä, olenko elossa enää silloin, kun alan kauneusihanteet ovat muuttuneet sellaisiksi, mitä niiden nytkin pitäisi olla.

Tess Holliday

Oikealta nimeltään Ryann Meagan Hoven, aiemmin Tess Munster, syntyi 5.7.1985 Laurelissa, Missisippissä.On 165 senttiä pitkä, painaa lähes 120 kiloa, vaatekoko 52. On tehnyt mallintöitä vuodesta 2011. Asuu Los Angelesissa 9-vuotiaan poikansa ja kihlattunsa Nick Hollidayn kanssa. Käyttää töissä kihlattunsa sukunimeä.

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.

Markettimallistoaan luotsaava Janina Fry suunnitteli asut kahdelle Linnan juhlavieraalle.

Janina F -vaatemerkkiään pyörittävä Janina Fry, 44, debytoi viime vuonna Linnan juhlapukujen suunnittelijana, kun hän sai vaatettaa Suomen puolustusvoimain entisen komentajan Ari Puheloisen vaimon Tiina Laisi-Puheloisen. Reservin kapteenilla oli tuolloin yllään oranssi silkkipuku.

Tänä vuonna Janinalta nähtiin itsenäisyyspäivän vastaanotolla jo kaksi asua. Hän jakoi molemmista kuvia Instagram-tilillään. Jälleen kerran asiakkaana oli Tiina Laisi-Puheloinen. Suomen satavuotisjuhlavuonna Linnassa nähtiin monia paljettiasuja, ja Laisi-Puheloisen juhlapuku oli yksi kauneimmista.

Toinen Janinan juhlapuvuista nähtiin Halti Oy:n brand managerin Hanna-Liisa Erkheikin yllä. Tämän selkeälinjainen, pitkähihainen asu oli yksi Linnan monista vihreistä luomuksista. Janina on lisännyt kuvan tunnisteeksi sanan metsänneito, joten lienee selvää, mistä innoitus asuun on saatu.