Vaatetyyli on aina ollut tärkeä osa hip hop -kulttuuria.
Vaatetyyli on aina ollut tärkeä osa hip hop -kulttuuria.

Näin räppäreiden tyyli on kehittynyt.

80-luku

Hip hop -kulttuuri sai alkunsa 70- ja 80-lukujen taitteessa New Yorkissa Yhdysvalloissa. Hupparit, verryttelyhousut, tennarit, pipot ja lippikset olivat alusta asti osa sitä. Alkuperäisillä B-boylla tuli olla vaatteet, joissa pystyy akrobaattisiin tanssisuorituksiin. Löysät vaatteet tulivat muotiin, ja niistä muistetaan erityisesti MC Hammerin valtavat housut.

Run DMC oli yksi 80-luvun suosituimmista hip hop -ryhmistä.

90-luku

90-luku oli valkoisen, ylisuuren t-paidan kulta-aikaa. Myös sporttivaatteet olivat huudossa: korispaidat ja lätkävaatteet kelpasivat räppäreille. Maastokuviollakin oli ysärillä hetkensä. Jättivaatteet jatkoivat voittokulkuaan – Suomessakin nuoriso pukeutui Karl Kanin löysiin housuihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vuosituhannen vaihde oli suuren valkoisen t-paidan aikaa, ja esimerkiksi Suomessa niitä käyttivät Fintelligensin miehet Elastinen ja Iso H. Räppäri Jay Z näyttää mallia. Huomaa myös lierihattu!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Urheiluvaatteista tuli jo varhain osa räppäreiden tyyliä. Fugees-yhtyeen Lauryn Hill pukeutui sporttiseen takkiin vuonna 1999.

2000-luku

Eminem oli yksi 2000-luvun alun tunnetuimmista nimistä myös niiden keskuudessa, jotka eivät olleet aiemmin räppiä kuunnelleet. Miehellä oli vaikutuksensa myös tyyliin: hän ei turhia timanteilla koreillut, vaan pukeutui erittäin rennosti verkkareihin, huppareihin ja t-paitoihin. Toisaalta myös bling bling ja designer-vaatteet olivat huudossa joidenkin räppäreiden keskuudessa.

2000-luvulla isot korut ja treenatut vartalot saivat näkyä. Räppärit Nelly ja Ciara esiintymässä rohkeina lavalla vuonna 2005.

Eminemillä olisi varmasti ollut varaa pukeutua siistimminkin, jos hän olisi halunnut. Resuisuus oli selvä tyylivalinta.

2010-luku

Räppäreiden tyyli niin Suomessa kuin ulkomaillakin on muuttunut katutyylistä lähemmäs huippumuotia. Esimerkiksi Kanye West on luonut uraa myös muotisuunnittelijana. Suomessa Cheek suosii luksusmerkkien vaatteita, eikä Elastistakaan ole enää pitkään aikaan nähty ylisuuressa t-paidassa.

Räppäri Kanye West ja hänen vaimonsa Kim Kardashian ovat niin seurattuja pukeutujia, että he pääsivät Voguen kanteen.
JVG-räppärit Jare ja VilleGalle ovat kotimaisen rapmuodin omaperäiset valopilkut. Lue kaksikon tyylihaastattelu Me Naisten numerosta 29/2014!

Lue myös:

Huivi päähän kesähelteellä! Bandanasta tuli supermuodikas

Ensi syksyn hittituote sopii rikkaille – yli 1000 euron avaimenperä

Klassikkotennarit palasivat jäähyltä muotibloggareiden jalkoihin

Sisältö jatkuu mainoksen alla