Muodin uusia tuulia käydään nykyään nuuhkimassa Berliinissä, jonne myös näyttelijä Hilary Swank on löytänyt tiensä.

Berliini tunnettaan trendikkäästä ja särmästä tyylistään. Fashionistojen lisäksi myös Hollywood-tähdet alkavat hiljalleen kääntää katseensa kohti Berliinin värikästä ja kiinnostavaa muotimaailmaa.

Muun muassa kaksinkertainen Oscar-voittaja Hilary Swank bongattiin Berliinin muotiviikoilta tähyilemästä kiinnostuneena eurooppalaisen muodin uusia tuulia.

Hilary osallistui saksalaisen Marc Cainin näytökseen. Marc Cainin kokoelma oli täynnä naisellisia linjoja ja kukkivia printtejä. Katsomossa istuneen tähtösen päällä oli Marc Cainin näytöslavallakin nähty mustavalkoinen, pallokuosinen hame.

Hilaryn mielestä saksalaiset ovat todellisia tyyliniekkoja.

– Mielestäni ihmisen tyyli kertoo hänen persoonastaan. Siksipä uskon, että myös kaupunki heijastaa asukkaidensa luonnetta, Hilary sanoi.

Vuonna 2007 perustetut Berliinin muotiviikot ovatkin nyt alkaneet saavuttaa kansainvälistä huomiota ja kiinnostusta.

Tänä vuonna muotiviikoilla esittäytyi yli 50 suunnittelijaa ja muotitaloa.

Yksi tulevan syksyn ja kevään kiinnostavimmista trendeistä oli naisellinen, 50-luku-henkinen glamour.

Esimerkiksi muotiviikot avanneen itävaltalaissuunnittelija Lena Hoschekin mallistossa nähtiin 50-luvulta vaikutteita saaneita mekkoja yhdistettynä afrikkalaishenkisiin printtikuvioihin.

Lue myös:

Berliinin parhaat palat

Luomusta käyttömuotiin Berliinissä

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.
kuvat MV-Photos ja valmistajat

1980-luvun pop-kuningatar Madonna sekä ihastutti että provosoi rohkeilla vaatevalinnoillaan. Seuraa kasari-ikonin jalanjälkiä ja yhdistä kirjailtu jakku mustaan nahkaan.

  1. Hiusdonitsit ovat leikkimielinen tuulahdus menneisyydestä, 6 €, Monki.
  2. Punkkarityyliä voi kesyttää vaaleanpunaisilla ruusuilla, 49,99 €, KappAhl.
  3. Älä kaihda metallinhohtoa arkipukeutumisessa: yhdistä siniset mom-farkut kultaiseen yläosaan, 15 €, Monki.
  4. Korvakorut luovat viimeisen silauksen, 119 €, Sif Jakobs.
  5. Discon coolein vieras saapuu paljettihousuissa, 59,95 €, Zalando.
  6. Tekonahkahame on jokaisen rokkarin vakiovaruste, 49,99 €, Esprit
  7. Paksu pohja, niitit ja soljet tuovat tennareihin roimasti asennetta, 89,95 €, Tamaris.