Epäsopivat kengät voivat johtaa esimerkiksi selkävaivoihin. Kuva: Shutterstock
Epäsopivat kengät voivat johtaa esimerkiksi selkävaivoihin. Kuva: Shutterstock

Varpaiden heiluttelu kenkäostoksilla on edelleen hyvä idea, mutta muitakin keinoja oikean koon etsintään löytyy. 

Kerroimme viime viikolla rintaliivikikasta, joka paljastaa käden käänteessä, istuvatko sovittamasi liivit oikeasti hyvin. Rintsikkaostosten tekeminen on tuskallinen taitolaji, mutta liivit eivät silti liene vaatekaapin vaikein shoppailtava. 

Kenkäostoksilla on nimittäin otettava huomioon vielä enemmän asioita, ja kengät ovat myös usein liivejä kalliimmat. Varsinkin pienirintainen selviää elämästä hyvin ilman rintaliivejä, mutta kenkien sopivuus vaikuttaa meistä jokaisen terveyteen. Väärän kokoisissa tai lestiltään huonoissa kengissä käveleminen voi johtaa esimerkiksi selkäkipuihin.

Kuinka sopivat ja oikean kokoiset kengät sitten tunnistaa? Lyhyt vastaus on, että kenkien pitäisi tuntua hyvältä jaloissa jo kaupassa. Kengät, jotka hiertävät, puristavat tai lonksuvat jaloissa sovittaessa, eivät muutu taikaiskusta sopiviksi kotona. 

Kengän pituus ei muutu

Nahkakengistä sanotaan usein, että ne muotoutuvat tai jopa venyvät käytössä. Wiivv-kenkävalmistaja muistuttaa kuitenkin blogissaan, että venyminen koskee vain leveyssuuntaa. Vaikka kengät mukautuisivat käytössä jalan leveyteen, ne eivät kasva pituutta ajan myötä. 

Niinpä pituussuunnassa sopivien kenkien valitseminen on erityisen tärkeää. Siihen kenkämerkin blogissa on oiva neuvo: Työnnä sormesi kantapääsi ja kengän kantaosan väliin. Jos sormi ei meinaa mahtua, tarvitset koon tai puolikkaan koon verran suuremmat kengät. Jos sormelle jää tilaa heilua, tarvitset pienemmät kengät. 

Tiukemmin istuvia kenkiä, kuten ohuita ballerinoja, voit sovittaa pikkusormen avulla, lenkkareita etusormella.

Sormikikka ajaa saman asian kuin vanha neuvo, jonka mukaan varpaiden ja kengän kärjen väliin pitäisi jäädä sormenleveyden verran tilaa. Varsinkin paksua materiaalia olevien kenkien kokoa on helpompi arvioida työntämällä sormi kengän kantaosaan kuin yrittämällä päätellä, missä ukkovarpaan kärki on ja kuinka paljon sen edessä on tilaa. 

Kenkäostoksilla auttavat myös seuraavat neuvot:

  • Sovita kenkiä iltapäivällä tai illalla, koska jalat turpoavat päivän mittaan.
  • Älä jumitu tiettyyn kokoon, joka on aiemmin sopinut sinulle. Eri valmistajien koot ovat erilaisia, ja jalan koko muuttuu iän myötä. 
  • Jalat ovat harvoin keskenään täysin samankokoiset. Jos tiedät, kumpi jaloistasi on suurempi, sovita kenkiä siihen ensin. 

Kukkaset korvataan nyt pörröisillä pampuloilla!

Muistatko vielä ala-asteajoilta pörröiset pampulat, jotka askarreltiin pahvipyörylöistä ja naruista? Nyt on aika tuoda ne takaisin näkyville!

Elite Dailyn toimittaja kertoo inspiroituneensa Vogue-lehden kannesta, jossa Beyoncélla on päässään iso kukkaseppele, sekä halunneensa tehdä itselleen samankaltaisen.

Kukkien metsästämisen sijaan oli kuitenkin huomattavasti helpompaa askarrella päähän isot, pörröiset pampulat.

Me Naisten toimitus päätti kokeilla samaa ja kyllä kannatti! Pampuloista syntyi kuin syntyikin erinomainen korvike kukkaseppeleelle. Pääkoriste toimii kesän viimeisillä festareilla, kuten vaikkapa Flow:ssa, paremmin kuin hyvin:

Eikä siinä vielä kaikki! Pampuloita voi solmia myös hiuksiin esimerkiksi nutturan tai ponnarin kaveriksi. Yhtä hyvin niitä voi laittaa roikkumaan myös esimerkiksi laukkuun.

Jos askartelutaidot ovat ruosteessa, näin saat pampulat tehtyä pikavauhtia:

  1. Leikkaa pahvista tai kartongista kaksi samankokoista ympyrää, joissa on myös samankokoinen, ympyränmuotoinen reikä keskellä. Laita pahviliuskat päällekäin ja kiinnitä lanka (tai useampi!) pahvipyörylöihin kiinni. 
  2. Ala kierittää lankaa pahvien ympärille niin kauan, kunnes lanka peittää pahvien keskellä olevan reiän lähes kokonaan.
  3. Etsi pahvit lankojen alta, aseta saksien terä pahvien väliin ja ala leikata naruja katki. 
  4. Kun kaikki narut on katkaistu, kiedo langanpätkä pahvien välistä ja solmi sen avulla koko paketti kiinni. Lankaa ei tarvitse leikata lyhyeksi, koska sen avulla pallon saa kiinnitettyä esimerkiksi hiuspantaan. 
  5. Valmista! Voit ottaa pahvinpalat pois, ja tuloksena on valmis pörröpampula.

Idea ”siveellisestä naisesta” on periytynyt nykypäivään, sillä ennen paljain säärin tepastelivat vain prostituoidut.

Aivan tuon pikaa on kiskottava jalkaan taas sukkahousut. Sukkahousut ovat toisinaan hyvinkin epämiellyttävät ja pakkopullaa monille naisille: ne valuvat, kiristävät ihan vääristä paikoista ja rullaantuvat makkaroille. Hajoilevatkin vielä jatkuvasti.

Talvella niiden tehtävä on selkeä: sukkahousut lämmittävät mukavasti. Mutta miksi ihmeessä ne kuuluvat kiinteästi naisten pukeutumiseen myös kesäjuhlissa? Sukkahousuttomuudesta voi saada pitkiä katseita vielä vuonna 2018?

”Itseä ei tullut paljastaa julkisesti tai vieraille.”

Kysyimme vaatetuksen ammattilaiselta, miten sukkahousujen tarvetta perustellaan lämpimällä säällä. Stylisti ja vaatealan artesaani Sohvi Nyman selittää, että sukkahousujen käyttö ja moni muukin etikettiin kuuluva asia juontaa juurensa kaukaa historiasta.

– Jokainen siveellinen ja itseään kunnioittava nainen verhosi itsensä sukkahousuihin 50-luvulla. Silloin vain ilotytöt kulkivat ilman sukkahousuja, Nyman sanoo.

Sukkahousujen lisäksi minihameet ja topit eivät olleet soveliaita, sillä itseä ei tullut paljastaa julkisesti tai vieraille.

Perinne on kulkeutunut pitkälle myös nykypäivään, sillä edelleenkin paljaat sääret ja itsensä esittely mielletään epäkohteliaaksi. Todellisuudessahan moni ei välttämättä edes näe eroa paljailla säärillä ja sukkahousuilla.

”Häissä jalat kuuluu olla verhoiltuna.”

Sukkahousujen ”pakollisuus” riippuu täysin tilanteesta. Jos on matkalla Linnan juhliin, silloin sukkahousut ovat välttämättömät, Nyman sanoo. Myös häissä jalat kuuluu olla verhoiltuna. Mutta rennommissa kesäjuhlissa sukkikset eivät ole pakolliset.

– Mitä konservatiivisempi juhla, sitä tarkemmin tapaa tulee kunnioittaa. Sukkahousukysymys on verrattavissa siihen, miksi miesten pitää käyttää kravattia, Nyman sanoo.

Olisiko siis aika päivittää tavat nykypäivään ja aloittaa sukkahousuvallankumous? Ehdottomasti!

Vierailija

Stylisti kertoo, mihin perustuu kesäjuhlien sukkahousupakko: ”Ennen vain ilotytöt kulkivat ilman”

Sukkahousupakko tuskin on kovin historiallista perua, koska sukkahousut vasta yleistyivät siihen aikaan, kun karvattipakko lieveni. Pukeutumiskoodit tulevat paljon kauempaa hirstoriasta, kuin sukkahousut, jotka tulivat Suomeen samassa aallossa, kuin e-pillerit ja vapaa rakkaus. Vasta 60 luvulla sukkahousut ohittivat sukkanauhat ja sukat. 80 luvulla Suomessa ei paljon ilotyttöjä ollut, mutta heillä oli kyllä sukkahousujen sijaan sukkanauhat ja sukat. Stay Upit tulivat myöhemmin.
Lue kommentti
Paperinpyörittäjä

Stylisti kertoo, mihin perustuu kesäjuhlien sukkahousupakko: ”Ennen vain ilotytöt kulkivat ilman”

Töissä on pukukoodina, että pitää olla sukkahousut naisilla. Vähän jälkeenjäänyyttä mielestäni jos on muuten asiallisesti pukeutunut. Oletteko sitä mieltä että jos tapaatte asiakaspalvelijan asiantuntijatehtävässä ja hänellä on hame, että olisi asiatonta olla ilman sukkahousuja kesällä?
Lue kommentti