Epäsopivat kengät voivat johtaa esimerkiksi selkävaivoihin. Kuva: Shutterstock
Epäsopivat kengät voivat johtaa esimerkiksi selkävaivoihin. Kuva: Shutterstock

Varpaiden heiluttelu kenkäostoksilla on edelleen hyvä idea, mutta muitakin keinoja oikean koon etsintään löytyy. 

Kerroimme viime viikolla rintaliivikikasta, joka paljastaa käden käänteessä, istuvatko sovittamasi liivit oikeasti hyvin. Rintsikkaostosten tekeminen on tuskallinen taitolaji, mutta liivit eivät silti liene vaatekaapin vaikein shoppailtava. 

Kenkäostoksilla on nimittäin otettava huomioon vielä enemmän asioita, ja kengät ovat myös usein liivejä kalliimmat. Varsinkin pienirintainen selviää elämästä hyvin ilman rintaliivejä, mutta kenkien sopivuus vaikuttaa meistä jokaisen terveyteen. Väärän kokoisissa tai lestiltään huonoissa kengissä käveleminen voi johtaa esimerkiksi selkäkipuihin.

Kuinka sopivat ja oikean kokoiset kengät sitten tunnistaa? Lyhyt vastaus on, että kenkien pitäisi tuntua hyvältä jaloissa jo kaupassa. Kengät, jotka hiertävät, puristavat tai lonksuvat jaloissa sovittaessa, eivät muutu taikaiskusta sopiviksi kotona. 

Kengän pituus ei muutu

Nahkakengistä sanotaan usein, että ne muotoutuvat tai jopa venyvät käytössä. Wiivv-kenkävalmistaja muistuttaa kuitenkin blogissaan, että venyminen koskee vain leveyssuuntaa. Vaikka kengät mukautuisivat käytössä jalan leveyteen, ne eivät kasva pituutta ajan myötä. 

Niinpä pituussuunnassa sopivien kenkien valitseminen on erityisen tärkeää. Siihen kenkämerkin blogissa on oiva neuvo: Työnnä sormesi kantapääsi ja kengän kantaosan väliin. Jos sormi ei meinaa mahtua, tarvitset koon tai puolikkaan koon verran suuremmat kengät. Jos sormelle jää tilaa heilua, tarvitset pienemmät kengät. 

Tiukemmin istuvia kenkiä, kuten ohuita ballerinoja, voit sovittaa pikkusormen avulla, lenkkareita etusormella.

Sormikikka ajaa saman asian kuin vanha neuvo, jonka mukaan varpaiden ja kengän kärjen väliin pitäisi jäädä sormenleveyden verran tilaa. Varsinkin paksua materiaalia olevien kenkien kokoa on helpompi arvioida työntämällä sormi kengän kantaosaan kuin yrittämällä päätellä, missä ukkovarpaan kärki on ja kuinka paljon sen edessä on tilaa. 

Kenkäostoksilla auttavat myös seuraavat neuvot:

  • Sovita kenkiä iltapäivällä tai illalla, koska jalat turpoavat päivän mittaan.
  • Älä jumitu tiettyyn kokoon, joka on aiemmin sopinut sinulle. Eri valmistajien koot ovat erilaisia, ja jalan koko muuttuu iän myötä. 
  • Jalat ovat harvoin keskenään täysin samankokoiset. Jos tiedät, kumpi jaloistasi on suurempi, sovita kenkiä siihen ensin.