Tess on työskennellyt plusmallina vuodesta 2010. Kuvat: Tess Hollidayn Instagram-tili @tessholliday
Tess on työskennellyt plusmallina vuodesta 2010. Kuvat: Tess Hollidayn Instagram-tili @tessholliday

Kiusatusta ja arvostellusta nuoresta naisesta huippumallitoimiston listoille. Hyvä, Tess Holliday!

Yhdysvaltalainen plusmalli Tess Holliday, 29, solmi brittimallitoimisto MiLKin kanssa historiallisen sopimuksen. Tess on monen ulkomaisen median mukaan kaikkien aikojen suurin mallitoimistosopimuksen saanut XL-malli. Hän on kokoa 52.

Mallitoimisto bongasi vuodesta 2010 plusmallina työskennelleen Tessin Instagramista. Hän kertoo Huffington Postin haastattelussa tulleensa arvostelluksi siitä, että on ”liian iso malliksi”. Mashablen mukaan Tessiä kiusattiin kokonsa takia koko lukioajan.

MiLKin listoilta löytyvät Tessin lisäksi muun muassa maailman tunnetuimpiin plusmalleihin kuuluvat Robyn Lawley ja Candice Huffine. Julkkismallipuolella toimiston listoilla ovat muun muassa poptähti Jessie J.

Haistakaa home, kauneuskäsitteet!

Haastatteluissa Tess puhuu oman vartalonsa hyväksymisen ja rakastamisen puolesta. Hän on niin vihkiytynyt asialleen, että on perustanut jopa oman liikkeen ajamaan sitä.

Vuonna 2012 perustettu EYBS-liike (Eff Your Beauty Standards eli haistakaa home, kauneuskäsitteet) kokoaa Instagramiin eri kokoisten ja näköisten naisten kuvia ja hehkuttaa kaikenlaista kauneutta. Instagram-tilillä on jo yli 80 000 seuraajaa.

Tutustu tiliin täällä.

Lue myös:

Vapise muotimaailma, uusi plusmallien tähti on syttynyt

Plusmallien vastaisku: oma versio urheilulehden yläosattomasta kannesta

XL-muotia verkosta – listasimme parhaat nettikaupat

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.