Style Plaza -blogia pitävä Anna Sofia Luostarinen. Kuva: Style Plaza
Style Plaza -blogia pitävä Anna Sofia Luostarinen. Kuva: Style Plaza

Anna Sofia rakastaa käytännöllisiä neuleita ja farkkuja. Kuva: Style Plaza
Anna Sofia rakastaa käytännöllisiä neuleita ja farkkuja. Kuva: Style Plaza

Pariisilaisnaisten tyyliä ihaileva muotibloggari Anna Sofia Luostarinen kertoo, ketkä pukeutujat häntä inspiroivat.

Style Plaza -blogia pitävä Anna Sofia Luostarinen hallitsee minimalistisen ja pariisilaisen tyylin – eikä ihme, sillä hän nimeää tyyliesikuvikseen ranskattaret, esimerkiksi Coco Chanelin.

– Hän oli edelläkävijä, joka muutti naisten muodin vapaamuotoisemmaksi ja sporttisemmaksi. Coco oli aina huoliteltu, mutta silti tyylissä oli tietty huolettomuus, mikä on ranskattarille vieläkin ominaista. Kuvailisin omaa tyyliäni aika rennoksi ja käytän harvemmin mekkoja ja hameita, joten voin samaistua Chanelin haluun muuttaa naisten muotia vapaammaksi.

Toisaalta Anna Sofia ihailee myös ruotsalaisen muotibloggari-toimittaja-muotisuunnittelija Elin Klingin ja saksalaisen putiikinpitäjä-stylistin Lena Terlutterin tyylejä.

– Etsin ideoita omaan tyyliini niin Pinterestistä, muotilehdistä, Instagramista, blogeista kuin ihan katukuvastakin. Pariisissa asuessani bongasin usein upeita tyylittäriä, mutta kyllä Helsingin kaduiltakin löytää upeita naisia upeine tyyleineen, Anna Sofia kertoo.

Anna Sofia paljastaa kolme mielestään tämän hetken kiinnostavinta pukeutujaa:

Elin Kling

Elinin skandinaavinen minimalismi ihastuttaa hänen tyylissään eniten. Hän suosii laadukkaita materiaaleja, selkeitä leikkauksia ja ajattomia vaatekappaleita. ’Less is more’ kuvaa hänen tyyliään ehkä parhaiten, ja samaa ajatusta käytän myös omassa pukeutumisessani. Pukeudun hyvin käytännönläheisesti. Farkut ja laadukkaat neuleet ovatkin vaatekaappini käytetyimpiä vaatteita. Panostan laadukkaisiin vaatteisiin ja asusteisiin, jotka palvelevat pitkään. Laukuissa suosin Elinin tapaan Célineä.”

Carine Roitfeld


Carine Roitfeld toimi pitkään Ranskan Voguen päätoimittajana. Kuva: Reuters

”Asuin Pariisissa kaksi vuotta. Pariisilaisten naisten tyyli on ihanan huoleton, mutta silti aina todella chic. Ranskan Voguen entinen päätoimittaja Carine suosii omassa tyylissään tummia sävyjä ja klassisia vaatekappaleita, joissa on kuitenkin särmää. Tähän pyrin itsekin. Esimerkiksi nahkahousut tuovat upeasti kontrastia valkoiseen silkkipaitaan. Tykkään Carinen tapaan yksinkertaisista asuista, joissa on kuitenkin ajatusta takana. Yksi suuri koru ja korkokengät voivat tehdä farkkujen ja neuleen yhdistelmästä täysin erilaisen.”

Lena Terlutter

”Tämän saksalaisen yrittäjän tyyli on todella inspiroiva. Seuraan häntä Instagramin kautta. Lenan tyyli on rento, mutta samalla huoliteltu. Myös hänen laukkukokoelmansa on ihailemisen arvoinen. Lenan tyyli on hieman kokeilevampi ja rohkeampi kuin omani, mutta se hänen tyylissään kiehtookin eniten. Hänen tyylissään on myös tietty boheemi ote, mikä itseäni inspiroi. Hän on myös taitava asusteiden käyttäjä. Isot huivit, hatut, aurinkolasit ja korut viimeistelevät hänen asunsa.”

Lue myös:

Bloggari Sofia Ruudun syystyyli: ylipolvensaappaita ja selkeitä sävyjä

Alexa Chung tunnetaan kujeilevasta tyylistään

Emma Kimiläinen: ”Tätä meikkiä hamstraan lentokentiltä”

Tärkeintä Viivi Huuskalle on takin tarina. – Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana, Viivi sanoo.

Takki on ensimmäinen asia, jonka näet toisesta, varsinkin Suomen sääolosuhteissa. Osittain juuri tämän takia ohjaaja Viivi Huuska, 28, rakastaa takkeja.

– Takilla voi luoda tunnetta. En voi enää mennä kirpputorille euron päiville, koska kaikki takit puhuttelevat minua.

Viivi Huuskan mielestä rotsi ei voi olla liian iso.

– Minulla on miesten XXL-kokoinen villakangastakki. Ystäväni nauravat, että se on liian iso. Olen eri mieltä. Rotsi ei voi olla koskaan liian reilu.

”Suurin osa takeistani on kierrätettyjä, löydettyjä tai ihmisten päältä ostettuja. Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana.”

Viivi Huuska ei kuitenkaan osta mitä vain takkia, vaan sillä pitää olla tarina.

– Vaikka minulla on yli sata takkia, en usko kuluttamiseen ja uutena ostamiseen. Suurin osa takeistani on kierrätettyjä, löydettyjä tai ihmisten päältä ostettuja. Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana.

Kukkatoppatakki on UFF-löytö. Se lämmittää joka säällä. Kuva: Juha Salminen
Kukkatoppatakki on UFF-löytö. Se lämmittää joka säällä. Kuva: Juha Salminen

Mummi matkassa

”Tärkein takkini on Lempi-isoäitini vanha. Hän kuoli kaksi vuotta sitten 102-vuotiaana, kovis nainen.

Kun menin käymään kotona Kankaanpäässä ensimmäisen kerran hänen poismenonsa jälkeen, äitini sanoi, että oli säästänyt minulle isoäidin takkeja.

Menin katsomaan takkeja yläkertaan. Rekissä roikkui 1950-luvun turkiksia ja niiden vieressä oudon näköinen, vaaleanvioletti kietaisutakki. Ajattelin, että haluan tämän, en muuta. Alakerrassa kysyin vanhemmiltani takin historiasta.

Äitini kertoi, että isoäitini käytti sitä lypsäessään. Hän oli maatilan tyttöjä. Kun käytin rotsia viime syksynä JVG:n Hartwall Arenan keikalla, ystäväni kehuivat sen mallia ja väriä.

Se on tärkein takkini. En tule koskaan luopumaan siitä. Kun käytän takkia, osa mummini historiasta kulkee mukanani. Se herättää kaipuuta.

Mummini oli supertärkeä. Katsoimme televisiosta Tangomarkkinoita ja biljardia. Samalla ajelin hänen pyörätuolillaan ympäri kämppää. Viimeisinä aikoina nukuimme käsi kädessä päiväunia. Mummini tunnisti minut loppuun saakka.”

Maasta löytynyt pilotti

”Olin elokuussa ystäväni kanssa Helsingin Sörnäisissä Kolme Kaisaa -ravintolassa. Puolenyön aikaan näin erään naisen päällä Adidaksen pilotin. Sanoin kaverilleni, että näitkö tuon takin, aivan mieletön.

Menimme juttelemaan naiselle. Kerroin hänelle, että nähdessäni mielenkiintoisen takin, kysyn, saisinko ostaa sen. Summa on aina 50 euroa. Nainen oli hämmentynyt. Hän alkoi kuitenkin kertoa takin historiaa.

Nainen sanoi löytäneensä takin kymmenen vuotta sitten maasta Amsterdamista. Tarinan lopuksi hän totesi, että takin on itse asiassa aika vaihtaa omistajaa. Teimme kaupat ja joimme oluet. Juttelimme hänen elämästään, minun elämästäni, naisena olemisesta.

Tilanne oli tärkeä, koska sain viettää hetken tämän ihmisen kanssa. Tällä hetkellä teen töitä Adidakselle. Myös he olivat otettuja stoorista.”

Sadepäivän pelastus

”Kaikilla pitäisi olla sadetakki, jonka selässä lukee oma nimi, koska sade on perseestä. Minulla on Vitunviivi. Olen ollut muutaman kerran ongelmissa nimeni vuoksi. En ymmärrä miksi. Sama oli Sannin Että mitähän vittua -kappaleen kanssa. Mikä siinä oli vaikeaa?

Ehkä sana ei sovi käytöstapoihin, mutta en sovi minäkään. Kun olin pieni, äitini kiroili enemmän kuin teini-ikäinen ja isäni oli merimies. Takissa tulee bosslady-olo.”

Viivi Huuska osti ja painatti sadetakkinsa Berliinissä Bread & Butter -muotifestivaaleilla. Kuva: Juha Salminen
Viivi Huuska osti ja painatti sadetakkinsa Berliinissä Bread & Butter -muotifestivaaleilla. Kuva: Juha Salminen

30 puvun jättikoosteesta löytyy juhlatyyli joka makuun. 

Kultainen Venla -gaalan punaisella matolla nähtiin tänään toinen toistaan upeampia muotiluomuksia.

Lieko Golden Globe -gaalan mustalla pukukoodilla ollut vaikutusta, sillä Venloissa riitti säihkyvän mustia asuja. Seassa oli kuitenkin myös piristävän sähäköitä värejä. 

Katso ja inspiroidu!

Vyö viimeisteli näyttelijä Wanda Dubielin metallinhohtoisen mekon.

Juontaja Vappu Pimiän iltapuvussa yhdistyivät röyhelöt ja pitsi.

Juontaja Susanna Laineen kuohkea kampaus kruunasi kekseliään juhlalookin.

Toimittaja Susanne Päivärinta edusti päästä varpaisiin metallisävyissä.

Laulaja Arja Korisevan liehuvahelmaisesta iltapuvusta ei puuttunut sävyjä.

Näyttelijä Jenni Kokander todisti, että pinkki mekko ja oranssit hiukset ovat täydellinen pari.

Yrittäjä Anne Kukkohovi ja radiotoimittaja Tuija Pehkonen täydensivät asunsa kirkkailla huulipunilla.

Juontaja Anni Hautalan puvun halkio paljastui röyhelöiden alta.

Vaakakapinan ja Jenny+-sarjan päätähdet Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas saapuivat gaalaan tyyleilleen uskollisina yksisarviset mieleen tuovissa väreissä.

Toimittaja-juontaja Marja Hintikka luotti persikan väriin ja näyttävään kampaukseen.

Tv-kokki Sara La Fountain oli verhoutunut mustaan samettiin.

Toimittajat Kirsi Alm-Siira ja Kristiina Komulainen luottivat mustaan. Laulaja Erika Vikman oli valinnut ylleen kimaltelevan violetin iltapuvun.

Näyttelijä Minttu Mustakallion mekossa yhdistyivät matta ja kiiltävä kangas.

Näyttelijä Pilvi Hämäläisen asussa säihkyivät paljetit.

Näyttelijä Minka Kuustosen puvun juju oli kekseliäs sidonta.

Näyttelijä Iina Kuustonen oli sisarensa tavoin pukeutunut mustaan.

Toimittaja Maria Veitola oli värjännyt hiuksensa punertaviksi ennen gaalaa. Asu säihkyi ruusukullan sävyissä.

Juontaja Ellen Jokikunnaksen puvussa riitti yksityiskohtia. 

Pyörteilevä kuosi teki laulaja Mira Luodin asusta erityisen mielenkiintoisen.

Näyttelijä Essi Hellén oli valinnut ylleen klassisen tyylikkään housupuvun.

Muusikko Sam Yaffa ja valokuvaaja Meeri Koutaniemi säväyttivät hatuilla – eikä asuista muutenkaan puuttunut mielikuvitusta.

Näytteliät Saara Kotkaniemi ja Maria Ylipää näyttivät miettineen asukokonaisuutensa tarkasti hiustyylejä myöten.

Näyttelijät Riitta Havukainen ja Eija Vilpas yhdistivät mekkoihinsa yksinkertaisen tyylikkäät mustat korot.