Näin totisena Alexander Wangia ei usein näe. Kuva: H&M
Näin totisena Alexander Wangia ei usein näe. Kuva: H&M

– Käytän sporttivaatteita koko ajan, vaikka en itse koskaan urheile. Ne sopivat hyvin myös öiseen sporttaamiseen eli esimerkiksi tanssiessa riehumiseen, H&M:lle odotetun malliston tehnyt huippusuunnittelija Alexander Wang kertoi Me Naisille New Yorkissa.

Mustaa ja harmaata, teknisiä materiaaleja ja vettähylkiviä kenkiä, jopa nyrkkeilyhanskat. Siltä näytti ensisilmäys odotettuun huippusuunnittelija Alexander Wangin H&M:lle tekemään mallistoon. Lehdissä ja blogeissa esitetyt arvelut osoittautuivat oikeiksi: mallistossa on paljon vaatteita, joissa voi hyvin vetää rankan treenin.

– Rakastan sporttisia vaatteita! Käytän niitä jatkuvasti, mikä sinänsä on hassua, koska en lainkaan urheile, Alexander Wang nauroi kokoelman lehdistötilaisuudessa New Yorkin Sohossa.

Hyväntuulinen suunnittelija suositteli vaatteitaan muillekin ei-sporttisille ihmisille. 

– Erityisesti malliston paidat sopivat kenelle vain. Tosin niidenkin kuosi tulee parhaiten esiin, kun käyttäjä hikoilee. 

Urheilun sijaan huippusuunnittelija syttyy musiikista. Pressitilaisuudessa hän innostui esittämään, miten hän ja H&M:n luova neuvonantaja  Margareta van den Bosch muka pitivät kaikki suunnittelupalaverinsakin klubeilla riehuen. 

Alexander Wang on ensimmäinen amerikkalaissuunnittelija, joka tekee malliston suunnittelijayhteistöistään tunnetulle ruotsalaisketjulle. Aiemmin on nähty muun muassa Jimmy Choon, Isabel Marantin ja Versacen mallistot. Mallisto tulee myyntiin 6. marraskuuta. 

Lue myös:

Kurvikas Kelly Brook suunnitteli malliston pluskokoisille – auttaako se häntä omissa vaatepulmissa?

Huippusuunnittelija Jean Paul Gaultier Me Naisille: "Asenne on paras asuste"

Muotiguru Gaultier teki tavismalliston tylsyyttä vastaan

Alusvaatemalliston luonut Britney Spears: "Läheiset auttavat minua jaksamaan"

Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

 

Muotisuunnittelija Diane von Furstenberg loi 1970-luvulla kuuluisan kietaisumekon. Vuosikymmenen tyyli-ikoni suosi värikkäitä printtimekkoja, joita nähtiin myös brändin tämän syksyn mallistossa.

  1. Puisissa korvakoruissa on hippimeininkiä, 32 €, Aarikka.
  2. Kimonomainen takki sopii myös juhliin, 79,95€, Zara.
  3. Jakardikangas vie ajatukset barokkiin, mutta hihansuut kielivät nykyajasta, 175 €, &Other Stories.
  4. Chelsea-bootsit toimivat joka tilanteessa, 99,99 €, Selected Femme.
  5. Mekko muistuttaa Joutsenlammesta, 49,95 €, Ellos.
  6. Meripihkan ja mustan kahvin liitto toimii, 110 €, &Other Stories.
  7. Matalakorkoiset avokkaat ilahduttavat jalkoja, 49,95 €, Ellos.
  8. Printtihousut ovat oiva vaihtoehto kietaisumekolle, 189 €, Joseph Ribkoff.

 

 

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.