Sama mekko – monta tyyliä. Näillä vinkeillä se sama pikkumusta näyttää uudelta joka vuosi.

Kuva Jouni Harala

Pikkumustako tylsä? Aina mekossa ei tarvitse olla värejä ja paljetteja, vaan asustamalla sama mekko toimii useammassakin juhlassa.

Muuta mekon muotoa

Tee ostopäätös monikäyttöisyyden mukaan. Ohutta, hyvin laskeutuvaa kangasta oleva suoralinjainen mekko toimii itsekseenkin, mutta leveällä korsettivyöllä taiot hetkessä supernaisellisen siluetin. Ohut vyö lantiolla sen sijaan tuo asuun rennon ja nuorekkaan muodon.

Klassisen kotelomekon muotoa ei juuri voi muuttaa, mutta vaatteesta värinsä tai materiaalinsa ansiosta erottuva vyö katkaisee linjan ja kiinnittää katseen. Pitkät riipukset ja huivit puolestaan korostavat pystylinjoja.

Korkoa asenteen mukaan

Haluatko olla kepeä irrottelija vai seisoa ylväänä huippukorkeissa koroissa? Aloita kokonaisuuden suunnittelu vaihteeksi kengistä: erikoiset kenkäluomukset lähes riittävät yksinään asusteeksi.

Kuten pikkumusta, täydellinen avokasparikin on klassikko, jonka varaan on helppo lähteä kokoamaan asua muista, koristeellisemmista elementeistä. Pikkumusta ja avokkaat muodostavat klassisen pohjan, johon voi valita asusteet mistä tyylistä tahansa. Ota juhlan luonne sekä oma persoonasi huomioon, ja kokeile graafista, boheemia tai koristeellisen runsasta tyyliä.

Korut kuuluvat juhlaan

Korut ovat tuovat asuun jujua, mutta kukaan ei halua näyttää joulukuuselta. Kiinnitä huomio yhteen isoon koruun tai korukokonaisuuteen, vaikkapa kaula- tai rannekoruröykkiöön. Suuret korvakorut toimivat aina. Tarkista peilistä ennen lähtöä, ettei mennyt överiksi.

Jos haluat näyttää rohkeutesi, yhdistele eri värejä ja materiaaleja. On vanhanaikaista ajatella, etteivät kulta ja hopea mahdu samaan asuun.

Laukku voi olla pieni ja korumainen tai yksinkertainen ja linjakas, kunhan se sopii kokonaisuuteen.

Kerroksilla vaihtelevuutta

Liivi, jakku, shaali, juhlava neule, bolero! Juhlaan kuuluvat tietysti paljetit, höyhenet strassit ja muu kiiltävä ja kiinnostava.

Älä mieti liikaa, vaan kokeile yhdistelmiä ennakkoluulottomasti. Joskus pieni särö tuo asuun juuri sen kaivatun lisän.

Kerroksia voi lisätä myös alle. Hihattoman mekon pariksi voi pukea silkki- tai pitsipaidan, jonka pitkät hihat tuovat mukavaa kontrastia yksinkertaiselle mekolle.

Värilliset ja kuviolliset sukkahousut tuovat kiinnostavaa vaihtelua asuun. Muista kuitenkin juhlavuus, ja varo liian värikkäitä tai  peittäviä arkisukkahousuja.

Pelkistä rohkeasti

Rohkea veto on jättää asu niin pelkistetyksi kuin mahdollista. Tyyli näyttää etenkin raikkaalta, jos sinut muuten tunnetaan ahkerana korujen käyttäjänä. Musta mekko, mustat linjakkaat avokkaat, hiukset sileälle nutturalle tai poninhännälle ja korviin vain sädehtivät korvakorut, wau!

Pääkuvassa: Olkapäiltä koristeltu mekko, 169,95 €, Karen by Simonsen. Pitsipanta sulkakoristeella, 9,95 €, ja korvakorut, 7,95 €, Kappahl. Sulka- ja kivikoristeltu satiinilaukku, 49 €, Ril's. Hiuksissa koristeena rannekoru, 4,95 €, Lindex.


Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.

Markettimallistoaan luotsaava Janina Fry suunnitteli asut kahdelle Linnan juhlavieraalle.

Janina F -vaatemerkkiään pyörittävä Janina Fry, 44, debytoi viime vuonna Linnan juhlapukujen suunnittelijana, kun hän sai vaatettaa Suomen puolustusvoimain entisen komentajan Ari Puheloisen vaimon Tiina Laisi-Puheloisen. Reservin kapteenilla oli tuolloin yllään oranssi silkkipuku.

Tänä vuonna Janinalta nähtiin itsenäisyyspäivän vastaanotolla jo kaksi asua. Hän jakoi molemmista kuvia Instagram-tilillään. Jälleen kerran asiakkaana oli Tiina Laisi-Puheloinen. Suomen satavuotisjuhlavuonna Linnassa nähtiin monia paljettiasuja, ja Laisi-Puheloisen juhlapuku oli yksi kauneimmista.

Toinen Janinan juhlapuvuista nähtiin Halti Oy:n brand managerin Hanna-Liisa Erkheikin yllä. Tämän selkeälinjainen, pitkähihainen asu oli yksi Linnan monista vihreistä luomuksista. Janina on lisännyt kuvan tunnisteeksi sanan metsänneito, joten lienee selvää, mistä innoitus asuun on saatu.