Kuinka monta trendiä bongaat tästä? Kuvat Herve Leger, Milly, J. Mendel /Shutterstock
Kuinka monta trendiä bongaat tästä? Kuvat Herve Leger, Milly, J. Mendel /Shutterstock

Valitsimme vuoden 2014 kiinnostavimmat trendit.

Kevät tulee ennemmin tai myöhemmin, mutta vuoden 2014 trendit alkavat jo lipua muotiputiikkien rekeille. Kokosimme niistä kiinnostavimmat.

1. Väljä jyrää pillin

Jättiyllätys: pillipöksyjen pitkä valtakausi on ohi! Tulevana sesonkina lahkeet väljenevät ja leikkaukset muuttuvat kaikin puolin rennommiksi. Jalat näyttävät pitkiltä, kun liehulahkeiden alle piilottaa kunnon korot.

2. Hienostunut merihenkisyys

Ajattele Coco Chanelia, älä meripoikia. Raitapaitaan voi aivan hyvin yhdistää helmet tai pitsiä. Tyyli ottaa innoituksensa menneiltä vuosikymmeniltä, joten vintage-elementtien yhdistely kuuluu asiaan.

3. Keskivartalo pääosassa

Joko silmäsi tottui lyhyisiin toppeihin? Vaikka keskivartalon haluaisi pitää piilossa, rinnan ja navan välistä aluetta korostava tyyli kannattaa pitää mielessä – vajaamittainen yläosa näyttää yllättävän raikkaalta korkeavyötäröisen hameen tai housujen kanssa. Tässä tyylissä kerrostaminen voittaa paljastelun.

4. Herkkumokkaa

Kun talvipalttoota ei enää tarvita, mokkanahka astuu kuvioihin. Liila, smaragdinvihreä ja fuksia näyttävät herkullisilta mokkanahkaisissa takeissa ja housuissa. Värikäs prätkätakki on varma valinta kevättakiksi.

5. Koivet pääosassa

Lyhyys on muotia niin ylä- kuin alaosastossakin. Suunnittelijat marssittivat esiin lyhyitäkin lyhyempiä minihameita. Sporttityylisen hameen pariksi sopii laatikkomainen tai muhkea yläosa.

6. Graafista pitsiä

Romanttisten pitsihörhellysten lisäksi kevään catwalkeilla näkyi selkeämmän, graafisen pitsin trendi. Jos olet aiemmin kaihtanut pitsiä liiallisen naisellisuuden pelossa, tätä tyyliä kannattaa kokeilla.

7. Vaaleaksi pesty

Nyt on aika kaivaa lähes puhki kuluneet farmarihousut kaapista ja ottaa tehokäyttöön. Kevään trendikkäin farkkutyyli on rento ja vaalea – pienet repeytymätkään eivät haittaa mitään.

8. Kun bisnes yöpaidan kohtasi

Kauluspaita on yksi kevään hittivaatteista. Vuonna 2014 se on valkoinen tai vaaleansininen ja superrento – sekä lähes yöpaitamaisen ohut ja pehmeä. Paidasta napitetaan sen verran kuin huvittaa, ja sen voi joko tunkea housunkaulukseen tai antaa liehua vapaasti.

9. Satiini kuin vesi

Nestemäiseltä näyttävä satiini on yksi kevään kuumimmista materiaaleista. Kiiltävät ja metallinhohtoiset kankaat sopivat erityisesti juhlaan, mutta pieninä ripauksina ne maustavat myös arkipukeutumista.

10. Olympiakevään innoittama

Sporttityyli jatkaa voittokulkuaan – tänä keväänä saliverkkareissakin on ripaus luksusta: materiaalit ovat ylellisiä ja leikkauksiin ja yksityiskohtiin on panostettu. Näissä vermeissä kehtaa mennä myös kaupungille!

11. Puuteriset pastellit

Tämän kevään pastellit eivät ole ällömakeita vaan puuterisen pehmeitä. Erityisesti laventelinsininen, pistaasinvihreä ja puuteripinkki ovat suosiossa. Väriyritys Pantone nimesi vuoden 2014 hittiväriksi sävyn nimeltä radiant orchid, säteilevä orkidea.

12. Printtien miksaaminen

Kevään trendikuosit hakevat innoituksensa kukista ja maailman eri kolkista – joukosta löytyy kaikkea palmusaarilta itämaisiin vaikutteisiin. Jos printin himo yltyy kovaksi, tänä keväänä useamman kuvion sekoittamisesta samaan asuun ei rangaista.

Kolahtaako ensi kevään muoti? Osallistu keskusteluun kommenteissa!

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.