Lady Gaga vei aurinkoläpät jo viime vuonna täysin uudelle tasolle. Kuva: Reuters
Lady Gaga vei aurinkoläpät jo viime vuonna täysin uudelle tasolle. Kuva: Reuters

Silmälaseja käyttävät, huomio! Seuraava aurinkolasisijoitus eivät ole klassiset Ray-Banit tai Guccit vaan 90-luvulta tutut, vaivattomat aurinkolasiläpät.

Koska 1990-luvun trendit ovat nyt niin hot, miksipä muotiin eivät palaisi myös takavuosien aurinkolasiläpät? Siis ne kätevääkin kätevämmät läpsykät, jotka voi koska vain nostaa lasien päältä otsalle ja napsauttaa ne takaisin, kun häikii.

Yli 30 vuotta optikkona työskennellyt helsinkiläisen Walter Optiikan Sirpa Kajo muistaa, miten pari vuosikymmentä sitten kaikki käyttivät polaroid-läppiä.

– Soikeiden lasien päälle piirrettiin käsin polaroidlevystä oikeankokoinen suoja. Herrathan kulkivat läpät otsallaan jatkuvasti. Lasithan olivat ihan kätevät ja kevyet, ja ihan kivannäköiset lippalakin kanssa.

Nykyään aurinkoläpät eivät kuulu nuoren asiakaskunnan suosikkeihin. Walter Optiikasta vuodessa lääpiä ostetaan vain noin 3–5 ja silloinkin ostajat ovat aina vanhoja ihmisiä. Kajo ei silti tyrmää 90-luvun suosikkilasien paluuta.

– Ainahan trendit kiertävät ja tulevat takaisin, miksei siis tämäkin.

Stylisti Nina Nuorivaara ei ole vielä bongannut 90-luvun helmiä tämän päivän katukuvasta, mutta ei ihmettele, vaikka niin kävisi.

– Koska 90-luku on nyt niin trendikäs, ei olisi kuitenkaan ihme, jos aurinkolasiläpät tulisivat lieveilmiönä mukaan trendiin.

Aurinkolasiläppien kanssa ei kannattaisi kuitenkaan liioitella, jottei lopputulos ole liian levoton.

– Mitä simppelimpi ja selkeämpi asu, sitä tyylikkäämmältä aurinkolasiläpät voisivat näyttää. Vaatteissa kannattaa välttää isoja kuoseja sekä kirkkaita värejä, Nuorivaara opastaa.

Millaiseen asuun stylisti itse yhdistäisi läpät?

– Esimerkiksi haalarit, jotka nekin ovat kaikuja ysäristä, ovat maailman tyylikkäin asu. Ne voisivat olla täydellinen yhdistelmä lasien kanssa. Naisellisuutta voisi syksyn tullen korostaa nilkkureilla tai korkokengillä, lenkkarit kannattaa jättää väliin.

Jos siis haluat olla trendien edelläkävijä, tiedät, mikä on seuraava pokahankitasi.

Lue lisää:

Tänä kesänä asusteet saavat varastaa huomion

Tutkimus: Kaikki näyttävät paremmilta aurinkolasit päässä