Elonkerjuun viulisti Johanna Koivu suosii kotimaisia suunnittelijoita ja syttyy vaatteista, joilla on tarina.

Kuvat Rosemarie Särkkä

Mikä on pukeutumisesi juju?
Tyylini on sekoitus dramaattisuutta, voimakkaita värejä ja selkeitä linjoja. Tuen kotimaisia suunnittelijoita ja panostan laadukkaisiin materiaaleihin. Lempisuunnittelijani on Seinäjoella asuva Suvi Jaskari-Marchesi, joka muistetaan Muodin huipulle -ohjelmasta.

Hänen naisellinen renessanssityylinsä vetoaa. Suvin vaatteisiin liittyy aina tarina, ja niissä on hauskoja yksityiskohtia. Olen hurahtanut myös 2or+ by YAT -mallistoon. Ostan mieluummin yhden laadukkaan kuin monta halpaa vaatetta. Asujen pitää kestää aikaa ja olla yhdisteltävissä toisiinsa.

Miten tyylisi on muuttunut?
Kun olin lapsi, kävimme äidin kanssa shoppailemassa Seinäjoella, Vaasassa ja Tampereella. Tuunasin vaatteita: silloin minulla oli vielä aikaa ja kärsivällisyyttä sellaiseen näpertelyyn. Lukion jälkeen vietin vuoden Ranskassa au pairina. Aloin käyttää mekkoja ja pukeutua naisellisemmin. Opiskeluvuoteni Lontoossa toivat tyyliini asennetta. Naiset pukeutuivat varsinkin iltamenoihin todella paljastavasti. En ihan siihen lähtenyt, mutta aloin käyttää korkeita bilekenkiä. Löysin myös värit, etenkin intialaisen värikylläisyyden.

Keikkailu Elonkerjuun kanssa on vaikuttanut pukeutumiseeni paljon. Lavatyylini on räväkkä. Olen suunnitellut suurimman osan esiintymisasuistani itse. Isoilla festareilla pitää olla näyttävää päällä.


Erikoisin keikka-asusi?


Valtava, halkaisijaltaan puolitoistametrinen vannemekko. Heiluin sen kanssa kuin kello. Liikkuminen oli hankalaa, koska mekko söi kaiken
alleen. Jokaista askelta piti miettiä. Kerran painava vahvistin kaatui varpaalleni, kun mekko veti sen kumoon.

Ympärilläni on roikkunut myös parikiloisia ketjuja. Keikoilla pitää pomppia ja hyppiä, ja olen liukastellut piuhojen keskellä koroissani. Muutaman kerran on mennyt nilkkakin. Monet asuistani ovat olleet siis kaikkea muuta kuin käytännöllisiä – helpommallakin olisin päässyt! Mutta haluan tarjota ekstraa ja kunnon shown.

Varsinkin naiset antavat palautetta rohkeudestani. Joskus suunnitelmani ovat olleet niin hulluja, että olen joutunut miettimään, meneekö idea jo yli, ja säilyykö tyylikkyys. Esiintymisvaatteet pitää pystyä myös pesemään.

Mitä teet vanhoille vaatteille?
Keikka-asut ovat niin rakkaita, etten malta luopua niistä. Kaikki esiintymisvaatteeni ovat tallessa. Niitä on järkyttävän paljon, ja säilytys on ongelma. Olen tunkenut asuja joka paikkaan, kaapit ja ulkovarastot ovat täyttyneet tyllistä. Niitä on myös vanhempieni luona matkalaukuissa. Vaatteet ovat osa historiaani, ja niillä on tunnearvoa. Asujen katseleminen on kuin valokuva-albumia selaisi. Joitain arkivaatteita olen myynyt kirpparilla.

Missä shoppailet?
Olen alkanut suosia arkiasuissani ekomateriaaleja: luomupuuvillaa, silkkiä ja hamppua. Haen uusimpia virtauksia Lontoosta. Braintree-kauppa on suosikkini. Olen ostanut sieltä sukkia, t-paitoja ja ihanan pehmeitä toppeja. Olen valmis maksamaan luomusta hieman enemmän. Käytän myös ympäristöystävällisiä pesuaineita.

Asos.com-nettikaupasta saa laadukkaita brittivaatteita ja makeita kenkiä. Englannissa rakastuin Karen Millenin vaatteisiin, malliston mekot istuvat hyvin. Löysin Lontoossa myös French Connectionin: vaatteet ovat aika klassisia  mutta pienellä särmällä.

Helsingissä suosikkejani ovat romanttinen Noa Noa ja Ivo Nikkolo. Kun haluan farkkua ylle, ostan Dieseliä. Helsinki 10 -putiikista saa ihania asennevaatteita ja -asusteita. Serpenttiinissä on kivoja mekkoja. Tampereella shoppailen Muotikuussa ja Roomissa.

Hankin ulkomailta etenkin kenkiä ja laukkuja, ettei samanlaisia kävelee vastaan joka kulmassa. Parhaat kenkäni olen ostanut Lontoosta, Ranskasta, Italiasta ja Espanjasta. Jalkani on pitkä ja kapea, ja kapealestisiä kenkiä löytyy Suomesta huonosti.

Kuvausjärjestelyt Sokos Hotel Palace Bridge, Pietari.

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.