H&M julkaisi tänään uuden ekologisen juhlamalliston. Moni muukin vaatevalmistaja markkinoi mallistojaan ympäristöystävällisinä.
H&M julkaisi tänään uuden ekologisen juhlamalliston. Moni muukin vaatevalmistaja markkinoi mallistojaan ympäristöystävällisinä.

Tänään myyntiin tullut mallisto on ruotsalaisen muotijätin yritys muuttaa muotiteollisuutta ekologisemmaksi.

Luomupuuvilla on jo tuttu juttu, mutta mitä muuta uutta tarjottavaa vaateteollisuudella on yhä tiedostavammille kuluttajille? Omilla kulutusvalinnoilla on toki merkitystä, mutta onko vaatteen halpa hinta aina merkki huonoista työoloista ja kehnosta laadusta? 

Kysyimme muotijätti H&M:n yhteiskuntavastuujohtaja Anna Geddalta, milloin kuluttajan hälytyskellojen tulisi soida. Hänen mukaansa edullisuus ei ole automaattisesti merkki epäekologisuudesta. 

— On yleinen harhaluulo, että ekologisempi elämäntapa maksaa. En suostu allekirjoittamaan väitettä, että halvassa hinnassa on poikkeuksetta jotain mätää.

Ekologisten mallistojen lisäksi moni vaateketju kerää nykyään käytettyjä vaatteita kierrätykseen.
Ekologisten mallistojen lisäksi moni vaateketju kerää nykyään käytettyjä vaatteita kierrätykseen.

Ekofarkkuja ja -tennareita

Tänään julkaistu Conscious Exclusive -juhlamallisto on H&M:n pyrkimys tehdä muotia, joka voi olla ekologista, kaunista ja silti kaikkien saatavilla. Vaateketju on kieltämättä halpamuodin pioneeri, mutta se on jo pitkään satsannut ekologisempiin ja sosiaalisesti kestävämpiin toimintatapoihin. Myös muut kohtuuhintaiset vaatevalmistajat ovat viime aikoina korostaneet ympäristöystävällisyyttään. Esimerkiksi Lindexin kevään farkkumallisto koostui ekologisemmasta puuvillasta, joka on tuotettu uudistetulla vettä, kemikaaleja ja energiaa säästävällä menetelmällä. Mallistoon kuului myös kierrätysdenimistä valmistetut täysin ekologiset tennarit.

H& M:n uudessa mallistossa on käytetty kierrätyskuiduista valmistettuja kankaita sekä täysin uusia, ekologisia ja mitä kummallisimmista asioista kierrätettyjä materiaaleja: kierrätettyä pellavaa, luomusilkkiä, hamppua, ja eucalyptyspuusta peräisin olevaa Tencel-sekoitetta, kierrätetystä lasista valmistettuja helmiä sekä Denimite-materiaalia, joka on puristettu kokoon käytetystä denimistä.

— Halusimme tehdä huippumuotia henkivän malliston, joka on kaikkien saavutettavissa. Uusien teknologioiden ja materiaalien käyttöönotto on kallista, mutta olemme valmiita satsaamaan niihin, koska pitkällä tähtäimellä se on ainoa oikea keino toimia, Gedda sanoo.

Vaatteita ei saa enää heittää roskikseen

Tämän vuoden alussa voimaan tullut tekstiilijätesäädös kieltää vaatteiden heittämisen roskikseen. Suurimpia tekstiilijätteen kierrättäjiä ovat UFF, Pelastusarmeija sekä Suomen punainen risti, mutta myös vaateliikkeet ovat heränneet tekstiilijätteen keräyksen suhteen.  H&M on kerännyt liikkeissään tekstiilijätettä jo vuodesta 2013 asti. Myös KappAhl aloitti vuosi sitten vaatekeräyksen liikkeissään, ja tällä hetkellä kerätystä vaatejätteestä 60 prosenttiä pystytään käyttämään uudelleen.

H&M:n tänään julkaistu mallisto koostuu juhlavaatteista.
H&M:n tänään julkaistu mallisto koostuu juhlavaatteista.

 Anna Gedda kertoo, että H&M:llä on kunnianhimoinen tavoite:

— Erikoismallistot ovat eräänlainen kokeilukenttä uusille innovatiivisille ekomateriaaleille, jonka jälkeen ne voidaan ottaa laajemmin käyttöön myös muissa mallistoissa. Tavoitteemme on jonain päivänä käyttää ainoastaan ympäristöystävällisiä materiaaleja. 

 

Tärkeintä Viivi Huuskalle on takin tarina. – Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana, Viivi sanoo.

Takki on ensimmäinen asia, jonka näet toisesta, varsinkin Suomen sääolosuhteissa. Osittain juuri tämän takia ohjaaja Viivi Huuska, 28, rakastaa takkeja.

– Takilla voi luoda tunnetta. En voi enää mennä kirpputorille euron päiville, koska kaikki takit puhuttelevat minua.

Viivi Huuskan mielestä rotsi ei voi olla liian iso.

– Minulla on miesten XXL-kokoinen villakangastakki. Ystäväni nauravat, että se on liian iso. Olen eri mieltä. Rotsi ei voi olla koskaan liian reilu.

”Suurin osa takeistani on kierrätettyjä, löydettyjä tai ihmisten päältä ostettuja. Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana.”

Viivi Huuska ei kuitenkaan osta mitä vain takkia, vaan sillä pitää olla tarina.

– Vaikka minulla on yli sata takkia, en usko kuluttamiseen ja uutena ostamiseen. Suurin osa takeistani on kierrätettyjä, löydettyjä tai ihmisten päältä ostettuja. Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana.

Kukkatoppatakki on UFF-löytö. Se lämmittää joka säällä. Kuva: Juha Salminen
Kukkatoppatakki on UFF-löytö. Se lämmittää joka säällä. Kuva: Juha Salminen

Mummi matkassa

”Tärkein takkini on Lempi-isoäitini vanha. Hän kuoli kaksi vuotta sitten 102-vuotiaana, kovis nainen.

Kun menin käymään kotona Kankaanpäässä ensimmäisen kerran hänen poismenonsa jälkeen, äitini sanoi, että oli säästänyt minulle isoäidin takkeja.

Menin katsomaan takkeja yläkertaan. Rekissä roikkui 1950-luvun turkiksia ja niiden vieressä oudon näköinen, vaaleanvioletti kietaisutakki. Ajattelin, että haluan tämän, en muuta. Alakerrassa kysyin vanhemmiltani takin historiasta.

Äitini kertoi, että isoäitini käytti sitä lypsäessään. Hän oli maatilan tyttöjä. Kun käytin rotsia viime syksynä JVG:n Hartwall Arenan keikalla, ystäväni kehuivat sen mallia ja väriä.

Se on tärkein takkini. En tule koskaan luopumaan siitä. Kun käytän takkia, osa mummini historiasta kulkee mukanani. Se herättää kaipuuta.

Mummini oli supertärkeä. Katsoimme televisiosta Tangomarkkinoita ja biljardia. Samalla ajelin hänen pyörätuolillaan ympäri kämppää. Viimeisinä aikoina nukuimme käsi kädessä päiväunia. Mummini tunnisti minut loppuun saakka.”

Maasta löytynyt pilotti

”Olin elokuussa ystäväni kanssa Helsingin Sörnäisissä Kolme Kaisaa -ravintolassa. Puolenyön aikaan näin erään naisen päällä Adidaksen pilotin. Sanoin kaverilleni, että näitkö tuon takin, aivan mieletön.

Menimme juttelemaan naiselle. Kerroin hänelle, että nähdessäni mielenkiintoisen takin, kysyn, saisinko ostaa sen. Summa on aina 50 euroa. Nainen oli hämmentynyt. Hän alkoi kuitenkin kertoa takin historiaa.

Nainen sanoi löytäneensä takin kymmenen vuotta sitten maasta Amsterdamista. Tarinan lopuksi hän totesi, että takin on itse asiassa aika vaihtaa omistajaa. Teimme kaupat ja joimme oluet. Juttelimme hänen elämästään, minun elämästäni, naisena olemisesta.

Tilanne oli tärkeä, koska sain viettää hetken tämän ihmisen kanssa. Tällä hetkellä teen töitä Adidakselle. Myös he olivat otettuja stoorista.”

Sadepäivän pelastus

”Kaikilla pitäisi olla sadetakki, jonka selässä lukee oma nimi, koska sade on perseestä. Minulla on Vitunviivi. Olen ollut muutaman kerran ongelmissa nimeni vuoksi. En ymmärrä miksi. Sama oli Sannin Että mitähän vittua -kappaleen kanssa. Mikä siinä oli vaikeaa?

Ehkä sana ei sovi käytöstapoihin, mutta en sovi minäkään. Kun olin pieni, äitini kiroili enemmän kuin teini-ikäinen ja isäni oli merimies. Takissa tulee bosslady-olo.”

Viivi Huuska osti ja painatti sadetakkinsa Berliinissä Bread & Butter -muotifestivaaleilla. Kuva: Juha Salminen
Viivi Huuska osti ja painatti sadetakkinsa Berliinissä Bread & Butter -muotifestivaaleilla. Kuva: Juha Salminen

30 puvun jättikoosteesta löytyy juhlatyyli joka makuun. 

Kultainen Venla -gaalan punaisella matolla nähtiin tänään toinen toistaan upeampia muotiluomuksia.

Lieko Golden Globe -gaalan mustalla pukukoodilla ollut vaikutusta, sillä Venloissa riitti säihkyvän mustia asuja. Seassa oli kuitenkin myös piristävän sähäköitä värejä. 

Katso ja inspiroidu!

Vyö viimeisteli näyttelijä Wanda Dubielin metallinhohtoisen mekon.

Juontaja Vappu Pimiän iltapuvussa yhdistyivät röyhelöt ja pitsi.

Juontaja Susanna Laineen kuohkea kampaus kruunasi kekseliään juhlalookin.

Toimittaja Susanne Päivärinta edusti päästä varpaisiin metallisävyissä.

Laulaja Arja Korisevan liehuvahelmaisesta iltapuvusta ei puuttunut sävyjä.

Näyttelijä Jenni Kokander todisti, että pinkki mekko ja oranssit hiukset ovat täydellinen pari.

Yrittäjä Anne Kukkohovi ja radiotoimittaja Tuija Pehkonen täydensivät asunsa kirkkailla huulipunilla.

Juontaja Anni Hautalan puvun halkio paljastui röyhelöiden alta.

Vaakakapinan ja Jenny+-sarjan päätähdet Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas saapuivat gaalaan tyyleilleen uskollisina yksisarviset mieleen tuovissa väreissä.

Toimittaja-juontaja Marja Hintikka luotti persikan väriin ja näyttävään kampaukseen.

Tv-kokki Sara La Fountain oli verhoutunut mustaan samettiin.

Toimittajat Kirsi Alm-Siira ja Kristiina Komulainen luottivat mustaan. Laulaja Erika Vikman oli valinnut ylleen kimaltelevan violetin iltapuvun.

Näyttelijä Minttu Mustakallion mekossa yhdistyivät matta ja kiiltävä kangas.

Näyttelijä Pilvi Hämäläisen asussa säihkyivät paljetit.

Näyttelijä Minka Kuustosen puvun juju oli kekseliäs sidonta.

Näyttelijä Iina Kuustonen oli sisarensa tavoin pukeutunut mustaan.

Toimittaja Maria Veitola oli värjännyt hiuksensa punertaviksi ennen gaalaa. Asu säihkyi ruusukullan sävyissä.

Juontaja Ellen Jokikunnaksen puvussa riitti yksityiskohtia. 

Pyörteilevä kuosi teki laulaja Mira Luodin asusta erityisen mielenkiintoisen.

Näyttelijä Essi Hellén oli valinnut ylleen klassisen tyylikkään housupuvun.

Muusikko Sam Yaffa ja valokuvaaja Meeri Koutaniemi säväyttivät hatuilla – eikä asuista muutenkaan puuttunut mielikuvitusta.

Näytteliät Saara Kotkaniemi ja Maria Ylipää näyttivät miettineen asukokonaisuutensa tarkasti hiustyylejä myöten.

Näyttelijät Riitta Havukainen ja Eija Vilpas yhdistivät mekkoihinsa yksinkertaisen tyylikkäät mustat korot.