No ei näillä kyllä maratonia juoksisi, vaikka olisivat kuinka mukavat. Kuva: Shutterstock
No ei näillä kyllä maratonia juoksisi, vaikka olisivat kuinka mukavat. Kuva: Shutterstock

Ihanatkin korkkarit ovat turhat, jos niitä ei voi käyttää. Jos tuntuu, että kenkä saattaa aiheuttaa rakon, niin se todennäköisesti myös tekee.

Kassalle ei kannata painella pelkästään kenkien ulkonäön perusteella, sillä mikään ei korpea niin kuin uusi, ihana korkkaripari, joka on liian kivulias käytettäväksi muuten kuin istuessa. WhoWhatWear listasi vinkit, joiden avulla mukavat korkkariostokset onnistuvat.

Huomaa kantakuppi

Kengän kantapää on muotoiltu yleensä jämäkäksi, jotta korkkari säilyttäisi muotonsa. Kova kantakuppi onkin usein syypää hiertymiin ja kipuun, joten ostoksilla sen tuntumaa kannattaa tarkkailla. Paras vaihtoehto on kenkä, jonka sisäpuoli on tehty nahasta tai mokasta. Luonnolliset materiaalit ovat synteettisiä joustavampia ja muotoutuvat käytössä jalan mukaan, mikä vähentää hiertymiä.

Tee peukalotesti

Mikään ei ole parempi tapa saada jalkojaan kipeiksi kuin kulkea liian pienissä kengissä. Kengän kärjen ja pisimmän varpaan väliin pitäisi jäädä noin peukalon levyinen tila, jotta jalka mahtuu liikkumaan kengässä mukavasti ilman hankausta.

Koekävele

Seisominen ja pari askelta kengät jalassa eivät riitä, sillä tavaratalojen kenkäosastot saattavat olla paksulla kokolattiamatolla pehmustettuja, jotta kävely tuntuisi mukavammalta. Tee hieman pidempi lenkki ja kokeile, miltä tuntuu kipsutella koroissa myös kovalla alustalla. Sulje myös silmät. Se auttaa keskittymään tuntemuksiin jaloissa. Tuntuuko painetta jossain kohtaa? Siihen saattaa käytössä tulla rakko.

Valitse mukavia malleja

12 sentin stilettokoroissa nyt ei vain välttämättä jaksa tanssia koko yötä, joten suuntaa katseesi mukavampiin malleihin: platform-korkkareihin, kiilapohjiin sekä matalampiin ja tukevampiin korkoihin. Kaikki mallit vähentävät päkiään kohdistuvaa painetta, joten olokin on mukavampi.

Osta päivän lopuksi

Jaloilla on tapana turvota hieman päivän mittaan, erityisesti lämpimällä säällä, joten tee ostokset mieluiten iltapäivällä tai illalla. Aamulla jalat ovat hoikimmillaan, joten päivän aluksi ostetut kengät saattavat tuntua tukalilta loppupäivästä.

Lue myös:

Ylläri! Miksi korkokengät ovatkin paremmat kuin matalakantaiset?

Ostitko kalliit kengät? Näin saat ne pysymään kauniina

Kenkäsuunnittelija vinkkaa: näin onnistut ostoksilla

Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

 

Muotisuunnittelija Diane von Furstenberg loi 1970-luvulla kuuluisan kietaisumekon. Vuosikymmenen tyyli-ikoni suosi värikkäitä printtimekkoja, joita nähtiin myös brändin tämän syksyn mallistossa.

  1. Puisissa korvakoruissa on hippimeininkiä, 32 €, Aarikka.
  2. Kimonomainen takki sopii myös juhliin, 79,95€, Zara.
  3. Jakardikangas vie ajatukset barokkiin, mutta hihansuut kielivät nykyajasta, 175 €, &Other Stories.
  4. Chelsea-bootsit toimivat joka tilanteessa, 99,99 €, Selected Femme.
  5. Mekko muistuttaa Joutsenlammesta, 49,95 €, Ellos.
  6. Meripihkan ja mustan kahvin liitto toimii, 110 €, &Other Stories.
  7. Matalakorkoiset avokkaat ilahduttavat jalkoja, 49,95 €, Ellos.
  8. Printtihousut ovat oiva vaihtoehto kietaisumekolle, 189 €, Joseph Ribkoff.

 

 

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.