Noh, oikeastihan ne näyttävät aika kivoilta retromuotoineen ja reippaine väreineen. Kuvakaappaus Tevan mainosvideolta
Noh, oikeastihan ne näyttävät aika kivoilta retromuotoineen ja reippaine väreineen. Kuvakaappaus Tevan mainosvideolta

Rumantyylikkäät sporttisandaalit ovat kenkämuodin huipulla myös tulevana kesänä.

Hyviä uutisia mukavien, mutta ei-niin-tyylikkäiden kesäkenkien ystäville. "Rumat" kengät jatkavat edelleen trendien aallonharjalla ja ovat itse asiassa kovinkin tyylikkäät!

Kerrataanpa vähän. Viime kesänä Birkenstock-terveyssandaaleista tuli supermuodikkaat ja heti perään tyylityypit nostivat suosikikseen Adidaksen kolmiraitaiset rantasandaalit. Mikäli Fashionista-sivustoa on uskominen, ensi kesänä trendsetterit tallustelevat amerikkalaisen Teva-vaelluskenkämerkin sporttisandaaleissa.

Syy siihen, että mukavista kengistä on tullut trendikkäitä, ei kuitenkaan ole välttämättä se, että muotiväen jalkoja on alkanut pakottaa. Kaikilla kolmella merkillä on pitkät perinteet, ja tällä hetkellä alkuperäisyys on arvossaan. Kaikkia suosikkisandaaleita yhdistää pelkistetty muoto, joka voisi olla ajankohtainen milloin vain.

Tevalla ei toistaiseksi ole jälleenmyyjiä Suomessa, mutta rumantyylikkäitä sandaaleita löytyy onneksi tällä hetkellä monelta eri valmistajalta – jalat kiittävät tänäkin kesänä!

Kesän trendisandaalit videolla:

Lue myös:

Paul McCartneyn musavideo tulvii julkkiksia – kuinka monta tunnistat?

Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

 

Muotisuunnittelija Diane von Furstenberg loi 1970-luvulla kuuluisan kietaisumekon. Vuosikymmenen tyyli-ikoni suosi värikkäitä printtimekkoja, joita nähtiin myös brändin tämän syksyn mallistossa.

  1. Puisissa korvakoruissa on hippimeininkiä, 32 €, Aarikka.
  2. Kimonomainen takki sopii myös juhliin, 79,95€, Zara.
  3. Jakardikangas vie ajatukset barokkiin, mutta hihansuut kielivät nykyajasta, 175 €, &Other Stories.
  4. Chelsea-bootsit toimivat joka tilanteessa, 99,99 €, Selected Femme.
  5. Mekko muistuttaa Joutsenlammesta, 49,95 €, Ellos.
  6. Meripihkan ja mustan kahvin liitto toimii, 110 €, &Other Stories.
  7. Matalakorkoiset avokkaat ilahduttavat jalkoja, 49,95 €, Ellos.
  8. Printtihousut ovat oiva vaihtoehto kietaisumekolle, 189 €, Joseph Ribkoff.

 

 

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.