Lue myös, mitä kuului nuoren dandyn vaatekomeroon vuonna 1967
Näin pukeutuu 2010-luvun futisdandy. MVPhotos
Näin pukeutuu 2010-luvun futisdandy. MVPhotos

David Beckham näyttää mallia, miten lepattavat hihat saadaan kuriin.

David Beckham, 38, on taas aikaansa edellä! Paparazzit ikuistivat ex-futarin kerrassaan tyylikkäänä miamilaisessa hotellissa tällä viikolla.

David oli pukeutunut suoriin housuihin, mustiin lakerikenkiin, RayBan Clubmaster -aurinkolaseihin, ja hiuksetkin olivat sliipattu kuin oikealla dandyllä. Suurin huomioi kiinnittyi kuitenkin kauluspaidan hihoihin, jotka pysyivät kurissa "hihasukkanauhoilla" eli hihanpidikkeillä.

Koska David on varsinainen trendsetteri, hihanpidikkeet tulevat takuulla taas muotiin!

– Kyllä! Hihojen kääriminen on nyt out, mutta pidikkeillä hihat saa pidettyä kurissa, Me Naisten muotitoimittaja Elina Lundström sanoo.

Kun hihat eivät roiku, Davidin tatuoinnitkin pääsevät paremmin oikeuksiinsa. Kuvakaappaus: Dailymail

 Nuoren miehen dandyilyä vuonna 1967

1960-luvulla Me Naiset esitteli silloista dandymuotia artikkelissa Nuoren dandyn vaatekomero. Vuonna 1967 trendiä kuvailtiin näin:

Miesten muodin vallankumous, joka alkoi muutama vuosi sitten Englannista, tekee tosiaan tuloaan kaikkialle. Uusi muoti hyppää silmille täydessä kukoistuksessaan. Väsyttyään sovinnaiseen vanhempien aikuisten miesten harmaaseen, nuori mies siirtyykin yhtäkkiä takaisin isoisän aikakauteen. Tyypillinen suuntaus muuten koko muotimaailmassa.

Housut muuttuvat ensimmäiseksi. Niistä tulee kapeammat ja kireät samalla kun vatsa pienenee olemattomaksi. Siis ylipaino kielletty! Sitten vyötärö laskeutuu lantiolle: jalat näyttävät nyt miehekkäämmiltä, urheilullisemmilta. Nuori mies alkaa muistuttaa Villin lännen sankaria, joka salamannopeasti pystyisi vetämään revolverin esille.

Housuja korostetaan leveällä, monin yksityiskohdin kirjaillulla vyöllä, johon voi kätkeä savukkeet, avaimet ja muut pikkutavarat. Miehille on myös yritetty ehdottaa käsilaukkua, mutta vain pari suunnittelijaa on onnistunut luomaan mallin, joka on dandyn mieleen: tarpeeksi asiallinen ja miehekäs.

Lue myös:

Tällainen on bisnesmiesten salainen pukukoodi

Kuumaa vai ei? Tämä lapsuuden painajaisasuste tekee paluun

Osaatko lausua luksusmerkkien nimet oikein?

Tämä mammavaate palaa muotiin – katso tyylinäytteet Demi Mooresta Rihannaan

David Beckham tatuoi vaimonsa nimen kämmenselkäänsä

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.