Musta tai tumman vihreä terästää pehmeän pastellin.
Musta tai tumman vihreä terästää pehmeän pastellin.

Smaragdin sävyssä pääsee ylvääseen tunnelmaan.
Smaragdin sävyssä pääsee ylvääseen tunnelmaan.

Enemmän tai vähemmän neonia, mutta tulet aina huomatuksi.
Enemmän tai vähemmän neonia, mutta tulet aina huomatuksi.

Hillitty sävy saa nostetta kullasta ja ohuista materiaaleista.
Hillitty sävy saa nostetta kullasta ja ohuista materiaaleista.

Keskivihreä toimii superhienosti kokomekon värisenä.
Keskivihreä toimii superhienosti kokomekon värisenä.

Itsenäisyyspäivän juhlapukeutuminen vahvisti, että talvellakin on lupa vihertää.

Vihreä ei ole yhtään niin vaikea väri vaatteissa kuin helposti luullaan. Sävyjä voi valita fiiliksen mukaan, sillä sesongin hittivärissä riittää valikoimaa metsäisistä tunnelmista kirkuviin neonvivahteisiin. Vaatteen sävyä kannattaa tarkastella kasvoja vasten ennen ostopäätöksen tekemistä. Toista pukevat lämpimät ja toista kylmät sävyt.

Vinkkejä vihreään vaatetukseen:

1. Reipasta meininkiä saat yhdistämällä perusvihreää valkoisen kanssa. Tämä yhdistelmä on raidallisen paidan klassikko.

2. Yllätyksellinen ja veikeä väripari normivihreälle on lilahtava sininen.

3. Jos 80-luvulta jäivät kutittelemaan neonvärit, on nyt taas täydellinen aika näyttää sille vihreää valoa. Jo pieni määrä hurjaa sävyä, vaikka vain laukussa, herättää tummanpuhuvan asun eloon.

4. Murrettujen sävypalettien kannattajat juhlistavat hillittyä tyyliään mustalla ja kullalla. Erityisen tyylikkäästi luonnonsävyt toistuvat ohuissa materiaaleissa ja ja pitseissä.

Lue lisää:

Nämä olivat muodin hittituotteet 2014 – ostitko sinäkin?

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.