Punaiset vaatteet ovat varmoja valintoja aleshoppaillessa. Kuva: Shutterstock
Punaiset vaatteet ovat varmoja valintoja aleshoppaillessa. Kuva: Shutterstock

Syksyllä muotiin tulevat vaatteet kannattaa hankkia mahdollisimman pian, sillä hyvällä tuurilla niitä saattaa löytää vielä alekoreista.

Joko kesälomareissun mekot ja sandaalit on hankittu? Hyvä olisi, koska on aika suunnata katse jo syksyyn. Jos et halua käyttää suuria rahasummia tyylikkäisiin vaatteisiin, mutta muoti kiinnostaa, kannattaa syksyllä muodissa olevat vaatteet hankkia nyt.

Lue myös, mistä tämän kesän muoti saa inspiraationsa.

Vaatekauppojen kesäaleista on mahdollista tehdä huippulöytöjä syksyä varten. Alekoreihin päätyvät vaatteet eivät ehkä ole isointa huutoa juuri nyt, mutta voivat löytyä näyteikkunoista muutaman kuukauden kuluttua.

Ainakin seuraavia vaatteita kannattaa yrittää bongailla alennysmyynneistä:

Ruskea nahka

Takit, hanskat, bootsit – syksyllä nahkaiset vaatteet ja asusteet nähdään ruskean sävyissä. Pettämätön hankinta ilmojen viilentyessä on esimerkiksi hapsullinen ruskea nahkatakki, jonka voi yhdistää niin farkkuihin kuin mekkoonkin.

Retroverkkarit

Muistatko vielä verkkaripuvut muutamien vuosikymmenien takaa? Syksyllä ne saa taas ihan luvalla vetää päälle. Olipa retroverkkareissa raitoja tai kirkkaita värejä, ne löytyvät pian vaateliikkeistä pitkästä aikaa.

Punainen väri

Vaatteisiin, kenkiin tai huuliin, käyttötapa on vapaa kunhan on punaista! Syksyllä saa loistaa harmahtavan sään rinnalla. Oma fiilis kohenee huomattavasti, kun päällä on pirteän punainen mekko tai huulissa uutta punaa.

Tweed ja viktoriaaniset vaikutteet

Nyt on lupa saada inspiraatiota Sherlock Holmesista ja 1800-luvun lopun Englannista viktoriaaniselta aikakaudelta. Katukuvaan saapuvat syksyllä muun muassa tweed-kuosi, korkeat kaulukset ja pitsi. Alelaareista voi vilkuilla ainakin pitkiä hameita, pitsisiä yksityiskohtia ja tweed-kuvioita jäljitteleviä löysiä housuja.

Yksiolkaimiset mekot

Yksiolkaiminen mekko on hauska ja mielenkiintoinen, vaikka siinä ei muuten olisikaan juuri yksityiskohtia. Tarkkaile mekkoaleissa hulmuavia maksimekkoja tai näyttäviä kotelomekkoja yhdellä olkaimella, ja olet syksyn juhlissa taatusti ajan hermolla.

Metalliset värit

Metallin sävyt ovat löytäneet tiensä jo kesän meikkeihin, mutta ne raivaavat tilaa myös muotivaatteista. Metallisilla sävyillä saa helposti aikaan katseita kääntävän juhlalookin tai särmää arkiseen asuun. Jos vastaan tulee vaikkapa hopeinen paita, hanki se mustan jakun alle piristysruiskeeksi.

Heidi Klum näyttää mallia, miltä Lidlin juhlavaatemallisto näyttää bilettäjän yllä. Mutta miksi pikkujoulupukineet tulevat kauppoihin vasta joulukuussa, kun monissa firmoissa juhlat on jo lusittu?

Muoti muuttuu ja mallistot vaihtuvat nykyään nopeaan, Lidlissäkin. Lidlin syyskuussa lanseeraama Heidi Klumin suunnittelema vaatemallisto herätti innostusta suomalaisissa, ja nyt tiedossa on jo seuraava kattaus.

Tulevassa Heidi Klum -mallistossa nähdään taattuja talven juhlakauden materiaaleja, kuten paljetteja ja samettia, ja värimaailmassa vuorottelevat tummat sävyt ja vaaleampi kimallus. Toisin sanoen malliston vaatteet huutavat päästä pikkujouluihin.

Huomiota herättää erityisesti lyhyt, paljetein koristeltu ”vesirajamekko”. Heidi Klumin yllä säihkyvä mekko näyttää ylettyvän juuri ja juuri pyrstön alapuolelle. 

Myöhään kaupoissa  

Uusia mekkoja, toppeja ja housuja saa kuitenkin Lidlistä vasta maanantaina 4.12., kun monen firman pikkujoulut on jo juhlittu. 

– Pikkujoulukausi jatkuu pitkälle joulukuuhun, jonka jälkeen tulee vielä uuden vuoden juhlat. Ajattomina juhlavaatteina mallistoon vaatteet sopivat moneen eri tilaisuuteen, Lidlin markkinointipäällikkö Seppo Niemelä perustelee myöhästä julkaisua. 

Edellistä mallistoa uudestaan myyntiin

Yleensä vaatekaupan ja muodin alalla ennakoidaan sesonkeja pitkällekin tulevaisuuteen, ja useimmat  talven juhlakauden asut tulevat myyntiin jo aikaisin syksyllä.

Jos Lidlin juhlavaatteiden julkaisuaikataulu ei ole ihan huippumuodin tahdissa, niin eivät onneksi ole hinnatkaan. Niemelä kertoo, että tuotteiden hintahaitari on 8–25 euroa. 

Niemelän mukaan joulukuussa tulee myyntiin myös edellisen malliston vaatteita. 

Tältä näyttää #letscelebrate-mallisto

 

Paljettimekon saa mustana, kultaisena, sinisenä ja sini-harmaana. Hintaa sillä on 19,99 €.
Paljettimekon saa mustana, kultaisena, sinisenä ja sini-harmaana. Hintaa sillä on 19,99 €.

Paljettitopin värivaihtoehdot ovat kultainen, musta ja sini-harmaa. Topin saa 13,99 €:lla.
Paljettitopin värivaihtoehdot ovat kultainen, musta ja sini-harmaa. Topin saa 13,99 €:lla.

 

Mustat tekonahkaleggingsit maksavat 12,99 €.
Mustat tekonahkaleggingsit maksavat 12,99 €.

 

Laulaja Anna Puu myy osan keikkavaatteistaan, koruistaan ja kengistään hyväntekeväisyyden nimissä.

Laulaja Anna Puu on pistänyt osan vaatekaapistaan kirppismyyntiin. Anna myy esiintymisvaatteitaan, korujaan ja erikoisempia Converse-tennareitaan mobiilikirpputori Zadaassa.

Tämä suomalaismerkki Poola Katarynan mekko oli vielä jutun kirjoitushetkellä myynnissä 50 eurolla.
Tämä suomalaismerkki Poola Katarynan mekko oli vielä jutun kirjoitushetkellä myynnissä 50 eurolla.

Myynnissä on Annalle räätälöity mekko 120 eurolla, Poola Katarynan hapsumekko 50 eurolla ja vaatesuunnittelija Antti Asplundin vanhempaa mallistoa oleva tyllihame 90 eurolla. Myös kapeammalle kukkarolle löytyy ostettavaa, esimerkiksi H&M:n hattu kympillä ja rannekoruja seitsemällä eurolla.

Myynnissä oli myös viininpunainen trumpettihihainen mekko, joka Annalla oli yllään Vain elämää -ohjelmassa Mikko Kuustosen päivänä. Mekko herätti kuitenkin niin paljon kiinnostusta, että se myytiin heti 50 eurolla. 

Anna Puun Hirvensalmella Vain elämää -kuvauksissa käyttämä mekko myytiin heti.
Anna Puun Hirvensalmella Vain elämää -kuvauksissa käyttämä mekko myytiin heti.

Myyntituoton Anna ohjaa suoraan Nenäpäivä-keräykseen.

– Tästä ei enää kivemmaksi hyvän tekeminen mene: minä saan vaatekaappeja tyhjäksi ja te saatte ostaa itsellenne jotain inspiroivaa tietäen, että kaiken myyntituotto menee suoraan hyväntekeväisyyteen, Anna kirjoittaa omassa Instagramissaan.

Tämän BCBG Max Azrian mekon Anna on hinnoitellut 90 euron arvoiseksi.
Tämän BCBG Max Azrian mekon Anna on hinnoitellut 90 euron arvoiseksi.

Nenäpäivän tuotot menevät kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten hyväksi.