Saappaat ja sävy sävyyn valitut asusteet tuovat särmää Sofia Ruudun mustaan asuun. Kuva: Sofia Ruutu
Saappaat ja sävy sävyyn valitut asusteet tuovat särmää Sofia Ruudun mustaan asuun. Kuva: Sofia Ruutu

Muotibloggaaja ja malli Sofia Ruutu hullaantuu tänä syksynä pitkävartisista saappaista.

Muotibloggari Sofia Ruudulla on yksi syyssuosikki yli muiden.

– Olen ihastunut täysin ylipolvensaappaisiin, Sofia myöntää.

Nimensä mukaisesti polven yli, reiteen saakka ulottuvat saappaat ovat yksi syksyn ja talven kenkätrendeistä. Niitä nähtiin jo viime talvena, mutta suursuosikkia niistä ei tullut. Omiin reisiin sopivien saappaiden löytäminen voi vaatia vaivannäköä, mutta se palkitaan: sen lisäksi, että saappaat ovat trendikkäät, ne myös lämmittävät viimassa.

The OOTD Diary -blogia pitävän Sofian mielestä pitkävartiset saappaat ovat parhaimmillaan mekon ja paljaiden säärien kanssa. Paljaissa säärissä ei tosin enää joulukuussa tarkene, vaan alle on puettava ainakin sukkahousut.

– Saappaat toimivat erinomaisesti myös farkkujen kanssa. Suosin yksinkertaisia asuja, joissa saappaat ovat särmää tuova yksityiskohta.

Tuoreessa blogipostauksessaan Sofia on myös yhdistänyt kekseliäästi nilkkurit pitkiin ja paksuihin sukkiin. Look on melkein sama kuin ylipolvensaappaissa. Katso kuva asusta Sofian blogista.


Ylipolvensaappaat pääsevät oikeuksiinsa minihelmojen kanssa. Kuva: Sofia Ruutu

Puna piristää asun

Vaatteissa Sofia suosii selkeitä sävyjä päästä varpaisiin – joko mustaa tai vaaleaa.

– Tänä syksynä olen yhdistänyt eri vaaleita sävyjä samaan asuun ja pitänyt melkein koko asun vaaleana. Puuteriset sävyt tekevät asusta naisellisen, kauniin ja herkän.

Sofian mielestä vaaleat sävyt sopivat hyvin suomalaiselle, vaalealle iholle, jollainen hänellä itselläänkin on.

Musta on Sofialle perusväri, johon voi aina luottaa.

– Musta väri on aina yhtä voimakas ja elegantti. Käytän mustaa jossain määrin päivittäin, koska se tuo kontrastia ja syvyyttä asuun kuin asuun. Se jättää tilaa leikitellä muilla hauskoilla asusteilla tai väreillä ilman, että kokonaisuudesta tulee liian levoton.

Ainakin yhden väripilkun asut kuitenkin kaipaavat: huulet.

– Kokovaalean ja mustan parhaat kaverit ovat punaiset huulet. Itse olen jättänyt tarkat rajaukset pois ja siirtynyt luonnollisempaan jälkeen. Sormilla taputtelemalla saa kauniin, pehmeän tuloksen, Sofia neuvoo.


Puna sopii puuterisävyjen pariksi. Kuva: Sofia Ruutu

Lue myös:

Bloggaaja Stella Harasek näyttää mallia: näin muotinäytöksen tyyli taipuu arkeen

Hanki nyt: huivi, joka pelastaa talven

Uusi villitys: kiristävät saappaat jalkaan botoxin avulla

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.